Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πώς το χλώριο επηρεάζει την επιδερμίδα – 4 συμβουλές ειδικών

Το καλύτερο συναίσθημα το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα το ντους μετά το κολύμπι. Αλλά το δροσερό ξέβγαλμα δεν χαρίζει μόνο υπέροχη αίσθηση: Αφού ήσασταν στον ήλιο όλη μέρα, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε τα υπολείμματα του αντηλιακού και κάθε χλώριο ή αλάτι που έχει συσσωρευτεί στο δέρμα σας. Είτε πρόκειται να βουτήξετε στη θάλασσα, σε χλωριωμένη πισίνα ή σε γλυκό νερό, η φροντίδα του ντους μετά το μπάνιο είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το δέρμα σας ευχαριστημένο.

Πώς το χλώριο επηρεάζει την επιδερμίδα μας

Πιθανότατα γνωρίζετε την ξηρή φαγούρα στο δέρμα σας που προκαλείται με το κολύμπι σε πισίνα με χλώριο. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Το νερό της πισίνας τείνει να έχει pH 7 έως 8, το οποίο είναι υψηλότερο από το φυσικό pH του δέρματος που είναι περίπου 5. Αυτό σημαίνει ότι μετά το κολύμπι σας, ο φραγμός του δέρματός σας βρίσκεται σε ελαφρώς διαταραγμένη κατάσταση και χρειάζεται συστατικά και ενυδατικές κρέμες για να καταπραΰνει και να επιδιορθώσει τον φραγμό του δέρματος.

Το pH της επιδερμίδας σας έχει την ικανότητα να ανακάμπτει από διαταραγμένες επιδράσεις (όπως το χλώριο), αλλά δεν μπορεί απαραίτητα να συμβαδίσει όταν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα. Το χλώριο μεγεθύνει την ξηραντική επίδραση του νερού. Έτσι, αν τα καλοκαιρινά σας σχέδια αποτελούνται από συνεχείς βουτιές σε πισίνα, ίσως χρειάζεται να βοηθήσετε την επιδερμίδα σας.

Τρόποι να φροντίσουμε το δέρμα μας μετά το κολύμπι

Αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά και τα προϊόντα με βάση το οινόπνευμα, επειδή θα στεγνώσουν περισσότερο το δέρμα σας. Αντ’ αυτού, αναζητήστε ενυδατικά καθαριστικά προσώπου και σώματος. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψετε εντελώς αυτά τα προϊόντα όταν το δέρμα σας είναι ξηρό, πρέπει να καθαρίσετε το δέρμα για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα SPF, χλωρίου, αλατιού ή ιδρώτα.

Επίσης, είναι καλύτερο να αποφύγετε οποιαδήποτε απολεπιστικά προϊόντα αφού έχετε μείνει όλη μέρα στο νερό. Το δέρμα σας είναι πιθανότατα ήδη απίστευτα ξηρό, οπότε δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να ερεθίσετε περαιτέρω το φράγμα υγρασίας σας. Αυτό σημαίνει ότι τα scrubs σώματος, οι χημικοί οροί και οι λοσιόν απολέπισης, οι λοσιόν σώματος με ρετινόλη και το ξηρό βούρτσισμα είναι όλα απαγορευτικά (προς το παρόν). Παρακάτω, προτείνεται μια βήμα προς βήμα ρουτίνα περιποίησης του δέρματος μετά το κολύμπι για το πρόσωπο και το σώμα:

1. Καθαρίζουμε (αλλά απαλά)

Επιλέγουμε ένα ενυδατικό πλύσιμο σώματος και ένα καθαριστικό προσώπου για μετά το κολύμπι. Αν έχετε και μακιγιάζ, ο διπλός καθαρισμός θα σας βοηθήσει να ξεπλύνετε ακόμα καλύτερα όλα αυτά τα υπολείμματα. Τα καθαριστικά με λάδι είναι μια πολύ καλή επιλογή γενικά, και ειδικά μετά το κολύμπι, λόγω της ικανότητάς τους να ενυδατώνουν το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα το εμποτίζουν με υγρασία.

2. Χρησιμοποιήστε έναν ενυδατικό ορό

Για αυτό το βήμα, αναζητήστε φόρμουλες με υαλουρονικό οξύ (φροντίστε να το εφαρμόσετε σε υγρό δέρμα), Β5, νιασιναμίδη και κεραμίδια. Αυτό θα δώσει στο δέρμα σας μια επιπλέον ώθηση και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του φραγμού που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο και το χλώριο ή το θαλασσινό νερό.

3. Συνεχίζουμε με μια ενυδατική κρέμα

Όταν πρόκειται για λοσιόν σώματος, όλα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης – αρκεί να χρησιμοποιείτε κάτι που να παγιδεύει όλη αυτή την πολύτιμη ενυδάτωση. Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό, προτιμήστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα. Αν έχει την τάση να ξηραίνεται εύκολα, τότε ένα πιο κρεμώδες προϊόν μπορεί να είναι καλύτερο. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα.

Όταν αναζητάτε μια ενυδατική κρέμα σώματος, οι φόρμουλες με καταπραϋντικά συστατικά όπως η αλόη βέρα θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ερεθισμών και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο, για να το ενισχύσετε. Προσέξτε επίσης τα κεραμίδια, τα φυτικά έλαια (όπως το σκουαλένιο ή το έλαιο σπόρων moringa) και το βούτυρο καριτέ.

4. Εφαρμόστε ξανά αντηλιακή προστασία αν πρόκειται να βγούμε ξανά έξω

Αν πρόκειται να βγείτε ξανά στον ήλιο, εφαρμόστε ξανά SPF στο πρόσωπο και το σώμα σας. Ένας καλός κανόνας είναι να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες ή ακόμα πιο συχνά αν μπαίνετε και βγαίνετε από το νερό.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Νιόκι με πατάτα Περού από την Ελένη Κουμαντάνου

Taste and Hospitality

Τέσσερα δροσιστικά κοκτέιλ που μπορούμε να ετοιμάσουμε εύκολα στο σπίτι

Taste and Hospitality

Σαλάτα φακές με κινόα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!