Πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα, ξηρασίες, καταιγίδες σκόνης και καταρρακτώδεις βροχές, αναμένεται να πλήξουν την περιοχή, προειδοποιεί νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP27) που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου τον Νοέμβριο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έκανε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (ΑΜΜΑ), στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος και η Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου και του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Reviews of Geophysics».
Η μελέτη αναγνωρίζει την ΑΜΜΑ ως ένα από τα παγκόσμια επίκεντρα («hotspot») κλιματικής αλλαγής και επισημαίνει ότι η περιοχή θερμαίνεται σχεδόν δύο φορές γρηγορότερα από τον πλανητικό μέσο όρο, και πολύ πιο γρήγορα από άλλες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Με βάση την παρούσα κατάσταση, προβλέπεται μέση αύξηση της θερμοκρασίας, μέχρι το τέλος του αιώνα, της τάξεως
«Αυτό το σενάριο θα επιφέρει σημαντικές προκλήσεις για τις υποδομές και τη γεωργία στα παράλια και μπορεί να οδηγήσει αλάτωση του υδροφόρου ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένου του πυκνά κατοικημένου και καλλιεργημένου Δέλτα του Νείλου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Γιώργος Ζίττης, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας.
Οι επιστήμονες προτείνουν την γρήγορη εφαρμογή των δράσεων απανθρακοποίησης με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών για να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις.
Πηγή: sigmalive