Πρόσωπα Φιλοξενία

Μαρία Τσιμπιροπούλου: Ένα όνειρο αρχίζει από μια κόλλα χαρτί… Έτσι, μπήκε στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης

Αν θέλεις να συνδεθείς με ανθρώπους και να δημιουργήσεις βαθύτερες φιλίες, πρωτίστως είναι το να αποφύγεις να μιλάς περί ανέμων και υδάτων και να κάνεις βαθύτερες, πιο ανοιχτές ερωτήσεις. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη της αδεξιότητας στην αρχή, ενώ παράλληλα ανιχνεύει ποια κοινά ενδιαφέροντα μπορεί να έχεις με κάποιον άλλο. Αυτό συνέβη με την  Μαρία Τσιμπιροπούλου η οποία αποκλειστικά μας συστήνει την εταιρία Silver Lining που δραστηριοποιείται στον τομέα ευρέσεως εργασίας κυρίως στο εξωτερικό.

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη 46 χρόνια πριν. Τελείωσε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην σχολή Ελευθέρων Σπουδών ICBS και κατόπιν το μεταπτυχιακό της στο Marketing στο κρατικό Πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης στην Ισπανία.  Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και Ισπανικά, μέτρια Γαλλικά και στο 1ο επίπεδο στα Ιαπωνικά. 

Της αρέσει να ταξιδεύει, ένα κοινό που έχουμε και οι δύο μας και συνομιλώντας ανταλλάξαμε τις εμπειρίες και τα οδοιπορικά που κάναμε. «Ονειρεύομαι δίπλα στη θάλασσα και να χορεύω, να χάνομαι μέσα σε ένα βιβλίο ή σ’ έναν πίνακα του Klimt, του Van Gogh ή του Dali», μου λέει χαρακτηριστικά και με κερδίζει αμέσως με την ειλικρίνεια της και της εξωστρέφεια της.  

Εθελόντρια στον οργανισμό ‘Αρσις (κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί/εγκαταλειφθεί) και παλιό μέλος στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, εκεί όπου έχει «πλάσει» άλλη μια πλευρά της προσωπικότητας της. Ενεργή στο εθελοντισμό, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, γεμάτη ενέργεια, πάθος και όνειρα τα οποία εκτός από τους φίλους και συνεργάτες τα μοιράζεται με το σύζυγό της – συνοδοιπόροι εδώ και 18 χρόνια αλλά και με τα δύο της παιδιά, αλλά και αποκλειστικά στο Taste and hospitality ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της.

 Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της Silver Lining;

Όταν έμεινα το 2013 ξαφνικά άνεργη, στα 37 μου, με το σύζυγό μου πρόσφατα απολυμένο και δυο μικρά παιδιά, θεώρησα ότι βρισκόμουν με την οικογένειά μου σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για την επιβίωσή μας. Δεν ήταν πλέον αρκετό να ψάξω να βρω κάποια άλλη δουλειά, που το πιο πιθανό ήταν να έχει εξαντλητικά ωράρια, με μισθό πείνας  και σαφώς χωρίς καμιά αναγνώριση! Γιατί αυτό που με πείσμωσε περισσότερο ήταν η διαπίστωση ότι με δυο πτυχία και τέσσερις γλώσσες άξιζα πολύ περισσότερα από το να συμβιβαστώ ξανά με στάχτες. Έπρεπε επιτέλους ν’ ανοίξω τα δικά μου φτερά! Ναι, εν μέσω κρίσης κι ενάντια σε όλες τις πιθανότητες! Μέσα στο πρώτο δίωρο της ανεργίας μου, μέσα σε ένα καφέ, στο τετράδιο ιδεών που κουβαλάω πάντα μαζί μου,  κάθισα και έγραψα τι θα μπορούσα να κάνω, σε τί είμαι καλή, ποια γνωστά μου πρόσωπα θα μπορούσαν να με βοηθήσουν στη νέα μου προσπάθεια, σε ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να απευθυνθώ και φυσικά ποιο θα μπορούσε να είναι πάνω κάτω το κόστος για το νέο μου εγχείρημα. Μέσα στο πρώτο δίωρο της… ανεργίας είχαν γραφτεί οι στόχοι μου. Αποφάσισα ετσι να ξεκινήσω κάτι δικό μου και να μη κοιτάξω καθόλου πίσω. Το 2013 λοιπόν, με υπομονή κι επιμονή, ξεκινώ την λειτουργία της  Silver Lining που δραστηριοποιείται στον τομέα ευρέσεως εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη ονομασία που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ο οδηγός αισιοδοξίας» με αντιπροσωπεύει απόλυτα. H ονομασία της εταιρίας πηγάζει και από τις ακόλουθες προτάσεις:

«Κάθε σύννεφο έχει ένα ασημένιο περίγραμμα, που σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεσαι χωρίς ελπίδα γιατί οι δύσκολοι καιροί οδηγούν πάντοτε σε καλύτερες μέρες, κάθε δύσκολη κατάσταση έχει μια φωτεινή πλευρά». Οι δύσκολες στιγμές είναι σαν σκοτεινά σύννεφα που περνάνε από πάνω μας και μπλοκάρουν τον ήλιο. Αν κοιτάξουμε όμως στις άκρες του κάθε σύννεφου μπορούμε να δούμε τον ήλιο να λάμπει εκεί σαν ασημένιο περίγραμμα (silver lining).

Ποιες ήταν οι αρχικές σας ανησυχίες και πώς αυτές ενδεχομένως να έχουν «ξεπεραστεί»;

Το γραφείο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Απριλίου του 2013, σαν ψέματα μου φαίνεται! Οι κύριες ανησυχίες μου ήταν κατά πόσο θα μπορούσα να ανταπεξέλθω στα καθήκοντά μου και στις οικονομικές υποχρεώσεις ενός γραφείου, κατά πόσο θα μπορούσαν να με εμπιστευτούν τόσο εργοδότες όσο και υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι χωρίς καν να με γνωρίζουν για να φέρω εις πέρας τα αιτήματά τους. Ευτυχώς η υποστήριξη που είχα από το οικογενειακό μου περιβάλλον και η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι επαφές που είχα στο εξωτερικό ήταν μείζονος σημασίας και αποτέλεσαν και την εφαλτήριο δύναμη στα πρώτα μου βήματα. 

Μετά από 9 χρόνια πλέον, κι έχοντας αντιμετωπίσει ποικίλες δύσκολες καταστάσεις, αισθάνομαι σαφώς πολύ πιο έμπειρη, δημιουργική και πιο ευέλικτη στον χειρισμό διαφόρων καταστάσεων. 

Τεράστια επιτυχία η συγχώνευση με την Gordon-Charles Recruitment Ltd. Ποια ήταν τα συναισθήματα σας “κλειδώνοντας” τη συμφωνία;

Σε ευχαριστώ πολύ Νικολέτα μου. Τεράστια επιτυχία αδιαμφισβήτητα! Ήταν η προσέγγιση ματ που έκανα και άλλαξε όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα. Το 2014 έγινε η 1η επαφή και πιλοτική συνεργασία με το αγγλικό γραφείο εργασίας Gordon-Charles Recruitment Ltd που ειδικεύεται στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης και εδρεύει στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα ήδη καταξιωμένο γραφείο στο χώρο του εδώ και πάνω από 20 χρόνια στο Ην. Βασίλειο, που ειδικεύεται σε εύρεση προσωπικού για ξενοδοχεία και εστιατόρια, pubs, gastro pubs, bistros σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2015 μου έγινε η πρόταση να συγχωνευτώ ουσιαστικά μαζί τους, κρατώντας όμως και την επωνυμία μου, σεβόμενοι την ταυτότητά μου. Η «χημεία» μας  ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και αισθάνθηκα ευτυχισμένη, κι αν μπορώ να πω πιο ασφαλής, που ένα καταξιωμένο ήδη γραφείο με έμπειρους ανθρώπους, αξιολόγησε τις μέχρι τότε δραστηριότητές μου και θέλησε να με πάρει κάτω από την φτερούγα του, ώστε μαζί να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο. Μέντοράς μου, με συγκινητικά άσβεστη πίστη και επιμονή στο να με κάνει καλύτερη, η συνεργάτιδά μου και Director of Global Recruitment, Maria Davies, η «επαγγελματική αδελφή ψυχή μου» σε αυτή την δουλειά αλλά και πολύ καλή μου φίλη πλέον! 

Υπάρχει ενδιαφέρον στο εξωτερικό και για Κύπριους εργαζομένους;

Υπάρχει γενικά μεγάλο ενδιαφέρον από εργοδότες παγκοσμίως για υποψήφιους Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε σίγουρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για όποιον Κύπριο ενδιαφερόμενο να βάλει κάποιες αξιόλογες προσθήκες στο βιογραφικό του και να χτίσει μια καλή επαγγελματική καριέρα με καλές και γρήγορες προοπτικές εξέλιξης

Ποιες ειδικότητες στον κλάδου του τουρισμού και της εστίασης έχουν την περισσότερη ζήτηση;

Οι Μάγειρες, κυρίως από commis μέχρι chef de partie στην πλειοψηφία και οι Σερβιτόροι.

Υπάρχουν κάποια νέα πλάνα στα σκαριά που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Στόχος για μένα είναι σίγουρα να γίνουμε γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο (we have to think big!) και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποια πλάνα που είχαμε θέσει σε εφαρμογή τα προηγούμενα 2 χρόνια, όπως η απόκτηση νέου και σημαντικού πελατολογίου στην Μέση Ανατολή. 

Όσον αφορά την Κύπρο, αυτός ο στόχος έχει επίσης επιτευχθεί, έχοντας δημιουργήσει πολύ καλές συνεργασίες με πολλές επιχειρήσεις, όπως αναφέροντας ενδεικτικά τα ξενοδοχεία Atlantica, Park Lane by Mariott, Aliathon Hotel, Cap Sant George, Oniro by the sea Restaurant, συμπληρώνοντας σαν πιο πρόσφατη προσθήκη την έναρξη της συνεργασίας μας με το Melco Casino στην Λεμεσό.

Επιπλέον φέτος επεκταθήκαμε επίσης στην Αυστραλία, έχοντας ένα εντεταλμένο μέλος της ομάδας μας εκεί. Επόμενες αγορές στόχοι είναι οι Σκανδιναβία κι η Καραϊβική, όπου στην 2η ναι μεν έχουμε κάποιους πελάτες, αλλά επιθυμούμε πολύ μεγαλύτερη και σταθερότερη παρουσία. 

Επαγγελματισμός, προσοχή στη λεπτομέρεια, σκεπτικό έξω από το κουτί, με δημιουργικές ιδέες είναι οι άξονες στους οποίους κινούμαι κι εγώ κι οι συνεργάτες μου και θέλω να κινούμαστε πάντα.

Έχουμε κάποια πλάνα για τα επόμενα χρόνια κι ένα από αυτά είναι η δημιουργία μιας global παλτφόρμα ευρέσεως εργασίας, συγκεκριμένα για τον χώρο της Εστίασης που θα έχει διάφορες λειτουργίες, οι οποίες μετά από έρευνα, καταλήξαμε ότι δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη παλτφόρμα ευρέσεως εργασίας ανά τον κόσμο. Πολύ σύντομα θα αρχίσουμε την αναζήτηση για επενδυτή και business partner με τον οποίο θα συνεργαστούμε για να φέρουμε στην αγορά αυτή την πολύ καινοτόμα υπηρεσία. 

Μαρία μου αν και τα έχουμε πει και off the record. Όλη σου η ζωή ένα μάθημα και μια ελπίδα για πολλά άτομα που πέρασα πάνω- κάτω τα ίδια και θα ήθελαν να δουν την καθημερινότητα τους να αλλάζει. Μοιράσου σε παρακαλώ το μότο σου μαζί μας.

Είναι το  μοτο που ακολουθώ, όπως σου έλεγα, εδώ και χρόνια, αυτό  του συγγραφέα John Α. Shedd: «Ενα πλοίο σ’ ένα λιμάνι είναι ασφαλές. Αλλά τα πλοία δεν έχουν φτιαχτεί γι’ αυτό το σκοπό.”  Το πλόιο το δικό μας λοιπόν με όλο το “πλήρωμα», σε ετοιμότητα (Μαρία Τ.-Γιώργος-Γιάννης στην Ελλάδα, Μαρία D.-Nick-Mark στην Αγγλία, Dennis στην Κύπρο και Μιχάλης στην Αυστραλία), σαλπάρει διαρκώς προς νέους ορίζοντες. Και τους ευχαριστώ όλους θερμά από καρδιάς γι’ αυτό!

Σε ευχαριστώ πολύ για όσα μοιράστηκες μαζί μας.

Εγώ ευχαριστώ και να θυμάστε το ραντεβού μας! Έρχομαι Κύπρο και σίγουρα ένα καφέ θα τον πιούμε παρέα.

Εννοείται!

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μουτουλλάς: Μπλεγμένοι μύθοι σε σοκάκια και νερά…Ο Μαρίνος Χριστοδούλου μιλάει αποκλειστικά

«Ονειροβάτες»: Mια μπάντα ρίχνει «Βεγγαλικά» εν μέσω πανδημίας (Βίντεο)

Isadoras: Όταν βρέθηκαν πρόσφυγες και χωρίς δουλειά..Μια ιστορία γεμάτη νότες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!