Πρόσωπα Φιλοξενία

Ήταν «ωραίος» Δήμαρχος: Η τρέλα πάντα τον βοηθούσε…(ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Είχα ανάγκη να πάρω «αέρα» ψες…Μια βόλτα με το αμάξι στην πρωτεύουσα με το ραδιόφωνο να παίζει αγαπημένα τραγούδια μιας άλλης εποχής, γυρνάω κάνοντας κύκλους, μπαίνοντας σε στενά, βγαίνοντας από δρόμους «άγνωστους»… Τίποτα ποια δεν μου θύμιζε την πόλη μου….Στο μυαλό μου ο πιο ανατρεπτικός και ο πιο έντιμος πολιτικός που υπήρξε ποτέ στα κυπριακά δρώμενα του τόπου. Περνάω από την «Πισίνα του Λέλλου», το δημοτικό κολυμβητήριο…και ξυπνάνε δημοσιογραφικές αναμνήσεις.  

Λέλλος Δημητριάδης: Τι σημαίνει «Λέλλος»;

« Όταν βαφτίστηκα, ο νονός μου ήθελε να μου δώσει ένα όνομα που να θυμίζει τη μητέρα μου, η οποία λεγόταν Έλενα. Όταν ο παπάς ρώτησε το όνομα και απάντησε ο νονός «Έλενος», ο παπάς ρώτησε «τι πάει να πει Έλενος;». Ο νονός εξήγησε ότι έχει τις ρίζες του από την Τροία. «Τροία; Έξω, ειδωλολάτρες!» είπε ο παπάς και διέκοψε τη βάφτιση, διότι δεν υπήρχε -λέει- Άγιος Έλενος. Την ιστορία την έμαθα σχετικά πρόσφατα κι ανακάλυψα ότι υπάρχει Άγιος Έλενος και γιορτάζει στις 23 Νοεμβρίου. Τελικά, με έβγαλαν Λέλλο, λέει σε συνέντευξη του.

Εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1960 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με το Πατριωτικό Μέτωπο για την Α΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Το 1971 διορίστηκε Δήμαρχος Λευκωσίας θέση στην οποία παρέμεινε έως την 31η Δεκεμβρίου 2001, με εξαίρεση μερικές βδομάδες μεταξύ Ιουλίου-Αυγούστου 1974. Το 1986 ξεκίνησαν οι δημοτικές εκλογές στην Κύπρο και ο Λέλλος Δημητριάδης εκλέχθηκε στις Δημοτικές εκλογές το 1986, 1991 και 1996.

20 Απριλίου 1985: Στιγμιότυπο από την πρώτη Γενική Συνέλευση, με στόχο την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. 

Έχεις πρόβλημα; Να πάεις στο Λέλλο!

Γνωστή η φράση: «Έχεις πρόβλημα; Να πάεις στο Λέλλο». Φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι και οφείλεται στην πρόθεσή του να λύνει τα προβλήματα και όχι να τα συζητάει ή απλά να παρηγορεί τους δημότες του χωρίς να δίνει λύσεις….

Η τρέλα πάντα βοηθούσε

Αρχείο: ΡΙΚ

«Την τρέλα που παρατηρείτε, την είχα πάντα και με βοήθησε να κερδίσω πολλές μάχες, όπως το να περνάει το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσεις για τους Τουρκοκύπριους, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα διανοούνταν. Έτσι κατάφερα να λύσω το πρόβλημα με την αποχέτευση και το master plan της Λευκωσίας. Η Κυβέρνηση από μόνη της δεν προχωρούσε με τίποτα. Υπήρξα αυστηρός δήμαρχος, αλλά και δίκαιος, θέλω να πιστεύω. Ποτέ δεν έκανα κάποια αδικία, εν γνώσει μου, είχα αυτό το αίσθημα δικαίου μέσα μου».

Η Λευκωσία είναι σαν την ερωμένη

Χρησιμοποιώ πολλές μεταφορές που έχουν να κάνουν με τη «γυναίκα». Έχω πει ότι η Λευκωσία είναι σαν την ερωμένη. Σκεφτείτε, ακόμα και η γυναίκα μου, (έφυγε για το μεγάλο ταξίδι το 2016) μια μέρα, μου είπε: «ακόμα λίγο θα πάρεις και το κρεβάτι σου στο Δημαρχείο Λευκωσίας. Πάρ’ το να ησυχάσουμε!». Αν δείτε τους ανθρώπους που έχασαν τη μητέρα τους κατά τη γέννα και μεγάλωσαν χωρίς αυτή, θα καταλάβετε το γιατί. Ως άνθρωποι, γενικώς, δεν έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε κανένα, παρά μόνο στη μητέρα. Για εμάς που μεγαλώσαμε χωρίς μητέρα, το ξέρουμε καλά αυτό. Η «γυναίκα» πιστεύω ότι είναι η πηγή της δημιουργίας και της έμπνευσης, φτάνει ένα χαμόγελο για να φωτίσουν όλα.

«Το συναίσθημα του να βοηθάς δεν εξαγοράζεται»

ΦΩΤΟ 1989

Μέχρι τώρα που περπατάω στον δρόμο, συναντώ τις «γερόντισσές μου» και πάντα μου δίνουν την ευχή τους. Όταν ήμουν δήμαρχος κι έπιανε βροχή, έβαζα τις γαλότσες μου κι έβγαινα στον δρόμο, γύριζα να δω τι γίνεται με τα νερά, αν πλημμύρισε κανείς, αν υπάρχουν προβλήματα. Ήξερα πού έμεναν οι αδύναμοι και οι φτωχοί άνθρωποι, που φοβόντουσαν ότι τα νερά της βροχής θα φούσκωναν και θα τους κατέστρεφαν το κρεβάτι ή το ψυγείο. Φώναζα τότε το συνεργείο με την αντλία να μαζέψουμε τα νερά. Δυστυχώς, βλέπετε, δεν μπορούσα να σταματήσω τη βροχή…

Το τέλος της θητείας…

Έφυγε ύστερα από τριάντα χρόνια στο πηδάλιο της Λευκωσίας.

ΕΡ.: Τι είναι η Λευκωσία για σας;

ΑΠ.: Μια ελκυστική γυναίκα με μεγάλη πείρα και πολύ νάζι.

ΕΡ.: Τριάντα χρόνια δήμαρχος δεν είναι πολλά;

ΑΠ.: Όχι. Αυτός ο κύκλος, όμως, της ζωής μου κλείνει φέτος (2001). Είναι πρέπον να

κενωθεί η θέση μετά τόσα χρόνια.

ΕΡ.: Τι σημαίνει μια μοιρασμένη πόλη;

ΑΠ.: Μια πόλη με αδιέξοδα, λειτουργικά και ψυχολογικά.

ΕΡ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημά της;

ΑΠ.: Η μαχαιριά στο σώμα της που λέγεται «Πράσινη Γραμμή» και τίποτε το

«πράσινο» δεν έχει…

ΕΡ.: Όταν σας αποκαλούν επαναπροσεγγιστή, τι σκέφτεστε;

ΑΠ.: Τίποτε. Τι σημαίνει η λέξη; Είναι μια ρετσινιά που σου βάζουν, γιατί

θέλουν να σε βλάψουν ή να σε ενοχλήσουν.

ΕΡ.: Σας ενέταξαν ακόμα στους λεγόμενους νεοκύπριους…

ΑΠ.: Ε… και; Τι σημαίνει κι αυτή η λέξη; Μήπως εκείνοι που το λένε, ξέρουν

τι λένε;

ΕΡ.: Έχετε εκφράσει έντονες απόψεις για την επίλυση του Κυπριακού. Αρμόζει σ’

έναν δήμαρχο;

ΑΠ.: Όταν η κάθε «κουτσή Μαρία» εκφράζει απόψεις, γιατί όχι ένας πρώην

βουλευτής για 10 χρόνια, και δήμαρχος για 30 χρόνια.

ΕΡ.: Ο ομόλογός σας της Αθήνας ίδρυσε κόμμα. Δεν σκεφτήκατε κάτι ανάλογο;

ΑΠ.: Όχι. Αφού ποτέ δεν ανήκα σε κόμμα, τώρα να κάνω δικό μου;

ΕΡ.: Κύπρος μοιρασμένη. Λευκωσία μοιρασμένη. Τι έφταιξε;

ΑΠ.: Η τουρκική βουλιμία και η δική μας έλλειψη στρατηγικού σχεδίου.

Με πληροφορίες: Σημερινή –Αρχείο/tanea.gr(2001)

Επιμέλεια:Νικολέτα Χρήστου

Αχιλλέα Δημητριάδη, χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα σου και ξέρω ότι θα χαρεί πολύ να μεταφέρεις την αγάπη μας και πως τον θεωρούμε μέρος της ιστορίας μας…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κύπριος o νέος Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyprus Airways

Taste and Hospitality

Στο μεγαλύτερο μεταλλείο αμιάντου της Ευρώπης…μια «μυστική λίμνη» (Drone:Video/Φωτος)

Grace Hotel το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα στα Travel + Leisure World’s Best Awards 2022

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!