Γεύσεις Ποτά

Punch: Πικάντικο, αρωματικό, ξινό

Το δημοφιλές ποτό κατάγεται από την Ινδία, αλλά σήμερα υπάρχουν λάτρεις του σε κάθε γωνιά της γης. Μάλιστα, ο Friedrich Schiller του αφιέρωσε ένα ποίημα: το «Punch Song».

Άγγλοι ναυτικοί έφεραν το αρωματικό κοκτέιλ στην Ευρώπη τον δέκατο έβδομο αιώνα, το οποίο λέγεται ότι προτιμούσαν ιδιαίτερα οι Τόρις. Δοκίμασαν και αγάπησαν το ποτό που στην Ινδία ονομάζεται paanch (σημαίνει «πέντε» στα Χιντουστάνι) και μεταφέρθηκε ως «punch» στα Αγγλικά. Η ονομασία αναφέρεται στον αριθμό των συστατικών στην αυθεντική συνταγή: νερό, κρασί, φρούτα, χυμός λεμονιού και μπαχαρικά. Το arrack, το μαύρο τσάι, ο χυμός λάιμ ή νεραντζιού και η ζάχαρη προστέθηκαν αργότερα. Στις μέρες μας, αντί για arrack (δυνατό ινδικό ποτό και ένα από τα παλαιότερα οινοπνευματώδη ποτά) συχνά χρησιμοποιείται ρούμι. Η χαρακτηριστική γεύση ορισμένων ειδών παντς οφείλεται στην προσθήκη ιδιαίτερων συστατικών, όπως αστεροειδής γλυκάνισος, πορτοκάλι, τζίντζερ, βανίλια και γαρίφαλο. Ο χυμός ή το ξύσμα ενός βιολογικού λεμονιού προσθέτει την τελευταία πινελιά. Το παντς σερβίρεται συνήθως ζεστό. Κατά την παρασκευή του, το ποτό πρέπει να ζεσταίνεται προσεκτικά, χωρίς ποτέ να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, ώστε να διατηρείται η γεύση του, το άρωμα του και το αλκοόλ. Σερβίρεται επίσης ως κρύο, δροσιστικό ποτό.

Τον δέκατο όγδοο αιώνα, οι άνθρωποι συνήθιζαν να το πίνουν τόσο ως ζεστό όσο και ως κρύο ποτό. Ο Wolfgang Amadeus Mozart, ο οποίος δοκίμασε παντς για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αγγλία, το λάτρεψε και στις δύο του εκδοχές.

Παντς με σαμπούκο, λουίζα και τζίντζερ


1-2 μερίδες

1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού, 1 βιολογικό πορτοκάλι για χυμό (φλούδα και 100 ml χυμό), 1–2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο, 2 γαρίφαλα, 2 φακελάκια λουίζας (βερβένα), 4–5 κ.σ. χυμό σαμπούκου (περιεκτικότητα σε φρούτα 100%), 2–3 κ.σ. μέλι, 1–2 κ.σ. μπράντυ, προαιρετικά

1. Αφαιρέστε τη φλούδα από τη ρίζα του τζίντζερ και κόψτε το τζίντζερ σε πολύ λεπτές φέτες. Κόψτε μια πολύ λεπτή φέτα φλούδας από μισό πορτοκάλι. Βάλτε τις φέτες τζίντζερ, τη φλούδα πορτοκαλιού, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το γαρίφαλο σε μια κατσαρόλα μαζί με 250 ml νερό και αφήστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά έως ότου αρχίσει να βράζει.

2. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέστε τα φακελάκια λουίζας, καλύψτε το μείγμα και αφήστε το για 5 λεπτά. Βγάλτε τα φακελάκια, προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό σαμπούκου, ζεστάνετε ξανά το μείγμα (χωρίς να βράσει) και προσθέστε μέλι για να γίνει πιο γλυκό.

3. Σουρώστε το παντς σε ένα-δύο θερμοανθεκτικά ποτήρια ή φλιτζάνια και γαρνίρετε με τη φλούδα πορτοκαλιού. Προσθέστε μπράντυ ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλές:

  • Το παντς έχει υπέροχη γεύση και χωρίς αλκοόλ.
  • Χρησιμοποιήστε τη φλούδα πορτοκαλιού χωρίς το λευκό μέρος, καθώς έχει μια ελαφρώς πικρή γεύση.

Κείμενο: Regine Smith-Thyme

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά τυριά – δες γιατί

Taste and Hospitality

Μιλκσέικ με μπανάνα και φράουλες

Taste and Hospitality

Γιατί η ταραμοσαλάτα της Καθαράς Δευτέρας θέλει μέτρο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!