Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Henri Jayer και οι θρυλικές του Βουργουνδίες

Ο Henri Jayer (1922-2006), ήταν παραγωγός ερυθρής Βουργουνδίας, γνωστός για μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα και ακριβότερα Pinot Noir στον κόσμο. Ο Jayer, ένα όνομα ισοδύναμο με τα Dom Pérignon, Emile Peynaud, Lalou Bize-Leroy και Anne-Claude Leflaive, αποσύρθηκε από την οινοποίηση το 2001 και πέθανε το 2006, αφήνοντας το domaine στον ανιψιό του, Εμμανουήλ Ρουέτ, και όλες οι σοδειές από το 2001 έχουν κυκλοφορήσει με το όνομά του. Η περιορισμένη παραγωγή και ο μικρός αριθμός φιαλών που έχουν απομείνει κάνουν τα κρασιά του Henri Jayer μερικά από τα πιο συλλεκτικά και ακριβότερα κρασιά στον κόσμο.

Το πρώτο vintage του Jayer χρονολογείται από το 1945. Από τότε έως το 2001, θα παράγει 56 ακόμη. Από το θάνατό του το 2006 σε ηλικία 84 ετών, τα μεταξένια και σαγηνευτικά του Pinot Noirs έχουν γίνει όλο και πιο σπάνια, δημιουργώντας μια λατρεία που ακολουθεί τους γνώστες και τους συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.

Η ετικέτα ιδρύθηκε από τον Jayer όταν κληρονόμησε 3 εκτάρια γης στην Côte d’Or, συμπεριλαμβανομένων αγροτεμαχίων στον μεγάλο αμπελώνα Echézeaux. Άρχισε να εμφιαλώνει κρασί με το όνομά του στις αρχές της δεκαετίας του 1950, συμπεριλαμβανομένων κρασιών από φρούτα από αμπελώνες που ανήκουν στην οικογένεια Noirot-Camuzet. Τα πιο διάσημα κρασιά του Τζέιερ προέρχονταν από τους αμπελώνες Echézeaux και Richebourg grand cru, και από τον premier cru αμπελώνα Cros Parosoux. Το 2014, ένα κιβώτιο 1985 Vosne-Romanée Cros Parantoux από την ιδιωτική συλλογή του Jayer πουλήθηκε για 265.200 δολάρια σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.

Το 1978 παρήγαγε το πρώτο του Cros Parantoux vintage, το οποίο ο ίδιος θεωρούσε ένα από τα πιο όμορφα κρασιά που είχε δημιουργήσει. Το Cros Parantoux βρίσκεται δίπλα στο Richebourg και πάνω από το Les Brûlées, το οποίο του δίνει ιδανική ανατολική έκθεση. Στα 1.01 εκτάρια, ο αμπελώνας Cros Parantoux Premier Cru είναι μια από τις μικρότερες ονομασίες σε ολόκληρη την περιοχή Côte d’Or, αλλά η ποιότητα και η φήμη των κρασιών υπό την επιμέλεια του Jayer ταιριάζουν με οποιοδήποτε από τα πιο επιφανή κρασιά Grand Cru.

Τα κρασιά του Emmanuel Rouget εξακολουθούν να έχουν υψηλές τιμές, αλλά δεν είναι ακόμη κοντά στις αστρονομικές τιμές του Τζέιερ.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ενεργειακή Κλάση Επαγγελματικών Ψυγείων: Τι να επιλέξετε!

Taste and Hospitality

Χήτος: Στρατηγική συνεργασία με τη Danone Waters

Taste and Hospitality

Αυτό είναι το καλύτερο τυρί του κόσμου, σύμφωνα με τους κριτές

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!