Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Χέρι βοηθείας στον πιο πιστό «στρατιώτη» της οικονομίας…τον τουρισμό

Η βιομηχανία της φιλοξενίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας. Ιδιαίτερα στη Κύπρο ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους καθώς παράγει ένα από το βασικότερο ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού ο επισιτιστικός τομέας που αποτελεί πηγή εσοδών στον οποίο απασχολούνται άμεσα και έμμεσα ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.

Ταυτόχρονα όμως, στο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις στις μέρες μας, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών θεωρείται απαραίτητη στρατηγική όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση τους. Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των πελατών συνεχώς αυξάνονται ωστόσο η ποιότητα, αποτελεί κλειδί για την επιτυχία μιας επιχείρησης.

Ποιότητα είναι το χαρακτηριστικό των προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών και κατά συνέπεια παρέχουν ικανοποίηση στον πελάτη καθώς και η απουσία ελαττωμάτων και λαθών που έχουν σαν αποτέλεσμα διάφορες αστοχίες.

Υπηρεσία είναι η διαδικασία που αποτελείται  από μια σειρά λιγότερο ή περισσότερο, άυλων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται συνήθως στις αλληλεπιδράσεις σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των πελατών και των υπαλλήλων.

Το κύριο ενδιαφέρον των πελατών μιας επισιτιστικής επιχείρησης επικεντρώνεται στο φαγητό, στο ποτό, στην αναψυχή, στην εξυπηρέτηση που τους παρέχεται καθώς και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα επιλέξουν να περάσουν κάποιες ώρες του ελευθέρου χρόνου τους, αποζητώντας να πραγματοποιήσουν μια «εμπειρία γεύματος, διασκέδασης και αναψυχής».

Ο κλάδος της εστίασης στη Κύπρο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά τόσο του επισιτιστικού τομέα όσο και του τομέα αναψυχής.

Οι παράγοντες που προσδιορίζουν την πορεία το επισιτιστικού κλάδου είναι ο πληθυσμός της χωράς, η τουριστική κίνηση, οι δαπάνες των νοικοκυριών, η απασχόληση, το εισόδημα καθώς και διάφοροι άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Από εδώ και πέρα Ντόμινο στους παράγοντες που προσδιορίζουν την πορεία

Πληθυσμός

Ο συνολικός πληθυσμός και η σύνθεση του κατά ηλικία και φύλο έχουν καθοριστική σημασία στην προσέλευση του κοινού στον επισιτιστικό τομέα. Με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας με την απογραφή του πληθυσμού το 2011: 0-14 χρονών 16.1% 15-64 χρονών 70.6% 65+ χρονών 13,3%

Τουρισμός

Παρ’ όλο που οι εγχώριοι καταναλωτές επηρεάζουν σε υψηλό βαθμοί την πορεία του κλάδου εστίασης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο εισερχόμενος τουρισμός που κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ο πληθυσμός της χωράς υπερδιπλασιάζεται.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών

Σημαντικός παράγοντας που επιδρά στον κλάδο είναι το ποσοστό επί του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού των νοικοκυριών που δαπανάται στον επισιτιστικό τομέα. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία αποτελεί πρωταρχική επίλογοί του καταναλωτικοί κοινοί η οποία συνδέεται ως ένα βαθμό με τη κουλτούρα της χώρας.

Απασχόληση

Η απασχόληση και τα ποσοστά ανεργίας επηρεάζουν καθοριστικά τον επισιτιστικό κλάδο εφ’ όσον καθορίζουν τις δαπάνες των καταναλωτών

Εισόδημα

Η πορεία του επισιτιστικού κλάδου είναι συνδεδεμένη και με την εξέλιξη στο κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα.

Διάφοροι οικονομικού και κοινωνική παράγοντες

Παράλληλα με τα οικονομικά μεγέθη σημαντική είναι και η επίδραση ορισμένων οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων στον επισιτιστικό κλάδο.

Ο πιστός στρατιώτης της οικονομίας μας η φιλοξενία και η εστίαση από πρωτοστάτης της οικονομίας μας από εδώ και πέρα θα χρειαστεί χέρι βοηθείας να ανταπεξέλθει από το καταστροφικό ντόμινο των δραματικών επιπτώσεων του κορωνοϊού χωρίς καμία εταιρεία να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος και το εύρος των επιπτώσεων που θα επέλθουν.

Related posts

Νομική προστασία ζητούν οι επιδημιολόγοι από τις αγωγές των πολιτών

Taste and Hospitality

Λάρνακα: «Ένα τεράστιο σύννεφο που ψαρόνια να χορέφκει πάνω που τους ουρανούς…» (ΒΙΝΤΕΟ)

JCC Smart: 29,37 εκ. ευρώ ξόδεψαν οι Ε/Κ για διακοπές στα κατεχόμενα εδάφη

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!