Νέα Νεα της Αγορας

Νομική προστασία ζητούν οι επιδημιολόγοι από τις αγωγές των πολιτών

Στο “ψυγείο” εξακολουθούν να μένουν καυτά και ανοικτά ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, εν καιρώ πανδημίας, την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται στη δίνη της Ινδικής μετάλλαξης, όπως αποκάλυψε χθες βράδυ το Omega.

Το σκηνικό, μάλιστα, δεν φαίνεται να διαφοροποιείται, καθώς η Συμβουλευτική Επιτροπή μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματισμένη μια νέα συνεδρία της, με κάποια από τα μέλη της να επιμένουν στο αίτημα για νομική ασυλία, για όλες τις αγωγές πολιτών που καταχωρούνται εναντίον τους και αφορούν στα διατάγματα και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο, το προηγούμενο διάστημα.

Η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή εδώ και δυο βδομάδες δεν έχει συνεδριάσει, με τις πληροφορίες του Omega να αναφέρουν πως ούτε και σήμερα προγραμματίστηκε η οποιαδήποτε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους ειδικούς. 

Την ίδια ώρα η ξεκάθαρη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αλλάζει τα δεδομένα.

«Δεν μπορεί κανένας να παράσχει νομική ασυλία σε οποιονδήποτε από αγωγές, οι οποίες πιθανό να εγερθούν εκ μέρους οποιουδήποτε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον τους», δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως η Πολιτεία δεν έχει πρόθεση να αφήσει χωρίς κάλυψη τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και για το λόγο αυτό, σημείωσε, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Υγείας θα τους καταβληθούν, τόσο τα δικηγορικά έξοδα των επιστημόνων, όσο και αποζημιώσεις που ενδεχομένως θα επιδικαστούν.

«Είναι άδικο και για τους ίδιους τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν αγωγές αυτής της μορφής, αλλά δυστυχώς είναι κάτι για το οποίο μια κυβέρνηση πολύ λίγα μπορεί να πράξει», είπε ο Κούσιος.

Ως προς την πιθανότητα, εξάλλου, να αναλάβει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας τον χειρισμό των εν λόγω υποθέσεων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διασαφηνίζει πως υπάρχει νομικό κώλυμα για τη νομική υπηρεσία να χειριστεί πολιτικές υποθέσεις, ιδιωτών.

«Εκείνο που μπορούσε πιθανό να συμβεί, αλλά εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στον Γενικό Εισαγγελέα είναι στην περίπτωση ποινικών υποθέσεων εναντίον των συμβούλων επιστημόνων μας, να παρέμβει και να αναστείλει ή να διακόψει την ποινική τους δίωξη σε ιδιωτική ποινική που είναι δυνατό να καταχωρηθεί», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πάντως, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκκης σε σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε κακό το γεγονός ότι κάποια μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ζητούν νομική ασυλία και για το λόγο αυτό, αρνούνται να συμβουλεύουν το Υπουργείο Υγείας.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Bloomberg: Στο 87% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας

Taste and Hospitality

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κάψαμε μόνοι μας τον τουρισμό! – Η Ε.Ε μας έχει σε «lockdown»

Επιμένουν οι συνθήκες καλοκαιριού – Μειωμένα αποθέματα νερού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!