Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Ξενοδοχεία: 87.000 κλίνες είναι άδειες – 45.000 εργαζόμενοι χωρίς εργασία

Χωρίς την επιδημία του κορωνοϊού λογάριαζαν οι ξενοδόχοι όταν έκαναν τα μεγαλόπνοα πλάνα τους είτε για την ανέγερση νέων μονάδων είτε για την επέκταση υφιστάμενων μονάδων. Την ίδια ώρα οι τράπεζες έδιναν δάνεια βλέποντας ότι κάθε χρόνο ο τουρισμός είχε ανοδική πορεία και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ένας ιός από την Κίνα θα έφερνε τα πάνω – κάτω. Κάθε πόλη στην Κύπρο λογάριαζε να αποκτήσει νέα ξενοδοχεία με κατακόρυφη αύξηση των κλινών.

Η εικόνα που καταγράφεται σήμερα είναι απογοητευτική. Μέχρι 30 Απριλίου και έως νεωτέρας πάνω από 87.000 κλίνες παγκύπρια είναι άδειες και περίπου 45.000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς εργασία έχοντας ως μόνη στήριξη το σχέδιο στήριξης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας παύει να έχει συνεισφορά στο ΑΕΠ, μέχρι το πρώτο τρίμηνο, και αντί για έσοδα περιμένει στήριξη από την Κυβέρνηση. Το 2020 στα φιλόδοξα σχέδια των επιχειρηματιών του κλάδου περιλαμβάνονταν η ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων προσδοκώντας να πάρουν μερίδιο από το τουριστικό προϊόν.

Τώρα όμως τα πλάνα μπαίνουν σε καραντίνα. Τα προβληματικά δάνεια των ξενοδόχων τα τελευταία χρόνια άρχισαν να μειώνονται λόγω και της καλής πορείας του τουρισμού. Τέλος του 2014 το σύνολο του δανεισμού του ξενοδοχειακού τομέα ήταν €2,15 δισ. και τα προβληματικά δάνεια €1,33 δισ.

philenews.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δια νόμου η χρήση μάσκας – Η Ε.Γιολίτη θα δώσει εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων σε χώρους αναψυχής

«Αλυσίδα» περιστατικών κορωνοϊού από πάρτι αποφοίτων

Taste and Hospitality

Τι μαγειρεύουν ανά τον κόσμο στην καραντίνα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!