Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Ακαριαίο πλήγμα για τον τουρισμό μας η πανδημία – Εκτιμήσεις

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σαρώσει κάθε είδους ψευδαισθήσεις σε όλη την Ευρώπη, η οποία δέχεται σκληρά πλήγματα. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα προβεί σε μέτρα απευθείας τόνωσης της ρευστότητας των κυβερνήσεων προκαλεί κάποια ανακούφιση. Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής και εύθραυστης οικονομίας, η αβεβαιότητα γίνεται ιδιαίτερα έντονη γιατί η κρίση δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Οι επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα είναι σωρευτικές σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, αν η πανδημία συνεχιστεί πέραν των δύο μηνών. Το πλήγμα υπήρξε ήδη ακαριαίο για τον τουρισμό με αλυσιδωτές ακυρώσεις που επεκτείνονται χρονικά σε όλη τη ετήσια σεζόν (Απρίλιος-Οκτώβριος). Σε αναστολή βρίσκεται πλέον και ο κατασκευαστικός τομέας.

Η εξέλιξη αυτή θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση εξανεμίζοντας την ευφορία των προηγούμενων ετών, όταν η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη επέλεξε να διογκώσει τον τομέα των κατασκευών με έναν τεχνητό τρόπο μέσω του επενδυτικού προγράμματος έναντι «χρυσών διαβατηρίων».

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και οδηγίες προκειμένου να συγκρατήσουν τη διασπορά του κορωνοϊού μέσα στα σύνορά τους.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τα μη απαραίτητα ταξίδια επί 30 ημέρες. Ο επαναπατρισμός των πολιτών της ΕΕ «όπου είναι απαραίτητα και πιθανή», θα πρέπει να κανονίζεται επίσης, αποφάνθηκε η Κομισιόν.

Την Τρίτη επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν χωρίς λόγο στο εξωτερικό για 30 ημέρες καθώς οι ταξιδιώτες «τώρα αντιμετωπίζουν ευρείς διεθνείς περιορισμούς και κλείσιμο συνόρων σε μια σειρά από χώρες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα συμβούλεψε τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να συνέρχονται σε ομάδες άνω των 10 ατόμων, να μένουν μακριά από τα μπαρ και τα εστιατόρια και να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Πολλοί ταξιδιώτες που επέστρεφαν στις ΗΠΑ από το εξωτερικό το περασμένο Σαββατοκύριακο δημιούργησαν τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια καθώς η ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε ο Τραμπ στους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είχε άμεση εφαρμογή.

Οι πτήσεις έχουν μειωθεί δραστικά καθώς σε πολλές χώρες έχει επιβληθεί γενική απαγόρευση εξόδου.  Όσον αφορά στις κρουαζιέρες, ο τομέας αυτός έχει πληγεί ιδιαίτερα καθώς πολλές προγραμματισμένες κρουαζιέρες έχουν ματαιωθεί ενώ πολλά κρουαζιερόπλοια παραμένουν εν πλω, με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού επάνω τους.

efsyn.gr/cnn.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αλλαγή ώρας: Απόψε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Taste and Hospitality

“Δεν υπάρχει καμία αεροπορική εταιρεία που θα λυπηθεί την Κύπρο” (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αγία Νάπα: Ελβετίδες τουρίστριες οι νέες Πρέσβειρες του Τουρισμού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!