Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Η «ελίτ» των Κυπριακών κρασιών έχει ταυτότητα: Άης Αμπέλης

Παρά το γεγονός ότι οι αμπελουργικές και οινολογικές μου γνώσεις είναι περιορισμένες, αφού πίσω τους κρύβονται βαθιές μεταμορφώσεις  παραδοσιακών  ή εξελιγμένων τεχνικών, εντούτοις ο χώρος είναι της οινοποιίας είναι τόσο ελκυστικός που καθημερινά με βάζει σε νέες ενημερωτικές «περιπέτειές»: Δεν μπορώ να διακρίνω το καλό ή το κακό κρασί και όπως πολλοί ειδικοί θα πουν δεν υπάρχει καν απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Όμως πολλά οινοποιεία της Κύπρου που έγιναν πρωταγωνιστές ανά το Παγκόσμιο μέσω διακρίσεων. Αναρωτιέμαι ποιος ή ποια από μας δεν έχει γευτεί ένα ποτήρι από την Οινοτεχνία Άης Αμπέλης;

H ίδρυση του τοποθετείται το 1992, σε μια εποχή πολύ δύσκολη για την ενασχόληση με το κρασί. Ιδρυτής ο  Γιώργος Τρυπάτσας, ένας σπουδαίος άνθρωπος του χώρου, με ήθος και αγάπη για αυτό που κάνει.  Μετά την συμπλήρωση των σπουδών του στα Οικονομικά σε πανεπιστήμια της Αμερικής επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στον τραπεζικό και ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Παράλληλα, όμως μελετούσε την δημιουργία  οινοποιείου αφού πίστευε ότι η Κύπρος είχε όλα τα δεδομένα και την δυναμική για την παραγωγή κρασιών ποιότητας. Αφορμή για την ενασχόληση του με το κρασί  ήταν η επιλογή στο πανεπιστήμιο μαθήματος σχετικά με την οινοποίηση, αλλά και η γενικότερη του αγάπη για την γαστρονομία και την κυπριακή φύση. Το όραμα έγινε πραγματικότητα το 1992 και έκτοτε η πορεία συνεχίζεται δυναμικά.

Ποιες δεξιοτεχνίες αν μου επιτρέπετε ο όρος πρέπει να έχεις κάποιος για να γίνει οινοποιός;

Τίθεται συνεχώς το ερώτημα αν σε τελική ανάλυση η δημιουργία ενός κρασιού, η οινοποίηση γενικότερα, είναι τέχνη ή επιστήμη. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, και τα δύο. Γενικότερα, η ενασχόληση με το κρασί απαιτεί σημαντική επένδυση τόσο σε κεφάλαια, αλλά πιο σημαντικό, σε χρόνο, υπομονή και επιμονή. Ο σύγχρονος τομέας  της οινοποίησης στηρίζεται στην επιστημονική γνώση σε πάρα πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα, στους τομείς της χημείας,  βιολογίας, γεωπονικής, αλλά και σε δεξιότητες σε θέματα  όπως management, marketing και brand building. Παράλληλα, όμως βασίζεται στη δημιουργικότητα και φαντασία του οινοποιού, στο μεράκι και το πείσμα του, στην αγάπη του για το κρασί, στην αντοχή του σε βάθος χρόνου για να δημιουργήσει κάτι που είναι ζωντανό και μοναδικό.

Ποιες είναι οι ποικιλίες του οινοποιείου σας;

Όπως γνωρίζετε το οινοποιείο και οι αμπελώνες του Άη Αμπέλη βρίσκονται στο Καλό Χωριό Ορεινής της επαρχίας Λευκωσίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οινοποιείου είναι οι μικρές ποσότητες παραγωγής για κάθε ετικέτα, η έμφαση στην ποιότητα και στην μοναδικότητα που προσφέρουν οι  κυπριακές ποικιλίες. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες ανέρχονται στα 38 δεκάρια, ενώ οι ενοικιαζόμενοι αμπελώνες και οι αμπελώνες των συνεργαζόμενων αμπελουργών ξεπερνούν τα 250 δεκάρια. Όσο αφορά τη οινοποίηση, το οινοποιείο συγκεντρώνεται σε γηγενείς ποικιλίες όπως Μωροκανέλα, Πρωμάρα, Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο και Λευκάδα, και στις διεθνείς ποικιλίες Sauvignon Blanc, Shiraz και Cabernet Sauvignon. Το οινοποιείο  παράγει 150,000 λίτρα οίνου και επεξεργάζεται 3,000 λίτρα κουμανδαρίας. Οι 10 ετικέτες ανήκουν στην κατηγορία ΠΓΕ.

H γυάλινη φιάλη είναι «σύμμαχος» της ποιότητας και ανάδειξης ενός κρασιού;

Βεβαίως, μαζί με μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως ο ποιοτικός φελλός, το δρύινο βαρέλι για τη παλαίωση των κρασιών, οι ελεγχόμενες θερμοκρασίες σε όλα τα στάδια της οινοποίησης αλλά και της μεταφοράς και φύλαξης των κρασιών, κλπ.

O κρίσιμος παράγοντας για δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή των σταφυλιών. Και είναι εδώ που εστιάζουμε τις προσπάθειες μας, στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάδειξη του κυπριακού αμπελώνα. «Σύμμαχος» μας είναι ο πλούτος των γηγενών κυπριακών ποικιλιών που δυστυχώς για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο. Νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γιατί έχουμε συμβάλει στη ανάδειξη τους,  ειδικά ποικιλιών όπως η Μωροκανέλλα, το Μαραθεύτικο και η Πρωμάρα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το οινόφιλο κοινό που έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια μας. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία όντως πλέον πεπεισμένοι για τη δυναμική που ανοίγεται μπροστά μας.

Τα κρασιά σας βρίσκονται και εκτός συνόρων. Φαντάζομαι οι διακρίσεις που πήρατε ήταν μια μεγάλη ώθηση για να «βγει» το οινοποιείο εκτός συνόρων.

Σας βρίσκω αρκετά ενημερωμένη…Ακριβώς έτσι είναι. Τα κρασιά και η κουμανδαρία του οινοποιείου έχουν διακριθεί στο Διεθνή Διαγωνισμό του Decanter του Λονδίνου, στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης και στον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου. Τα κρασιά διατίθενται σε επιλεγμένες κάβες, χώρους εστίασης και ξενοδοχεία ενώ παράλληλα το οινοποιείο έχει αρχίσει εξαγωγές σε Ελβετία, Γερμανία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας όραμα;

Βασικό όραμα για το μέλλον είναι η συνέχιση της δημιουργίας οίνων υψηλής ποιότητας και μοναδικότητας. Για επίτευξη αυτού του στόχου, κύρια επιδίωξη είναι η αύξηση των ιδιόκτητων αμπελώνων αφού με την επιλογή της καλύτερης πρώτης ύλης αναβαθμίζεται η ποιότητα και κτίζεται η διαφορετικότητα του κάθε κρασιού.

Δεν είναι υπερβολή ο στόχος να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε ένα κορυφαίο κρασί, που μαζί με άλλα κυπριακά κρασιά, να μπορέσει να «εισέλθει» στη ελίτ των κορυφαίων κρασιών του κόσμου.

Και το μότο σας…

Έμφαση στην ποιότητα, παραγωγή οίνων με μοναδικό χαρακτήρα.

Μεγάλες Διακρίσεις για τον Άη Αμπέλη

  • Στον 12ον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, 2019. Μεγάλο Χρυσό, Ειδική Διάκριση, Τέσσερα Χρυσά Μετάλλια
  • Άης Αμπέλης Κουμανδαρία 2010 Μεγάλο Χρυσό
  • Μωροκανέλλα 2018: Ειδική Διάκριση και Χρυσό Μετάλλιο
  • Sauvignon Blanc 2017: Χρυσό Μετάλλιο
  • Ξυνιστέρι 2018 Χρυσό Μετάλλιο

Αίας – Cabernet Sauvignon 2015 Χρυσό Μετάλλιο

Η διεθνής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ανέδειξε για ακόμη μια φορά την εντυπωσιακή ανοδική πορεία του κυπριακού οίνου. Για το οινοποιείο μας η βραδιά της απονομής των μεταλλίων ήταν φανταστική.

Πέραν από την μεγάλη συγκομιδή χρυσών μεταλλίων, αξιοσημείωτο το γεγονός της βράβευσης με χρυσά όλων των λευκών μας οίνων (Μωροκανέλλα, Χυνιστέρι, Sauvignon Blanc). Επίσης η βράβευση της κουμανδαρίας μας για ακόμα μια φορά με το Μεγάλο Χρυσό. Και φυσικά η  βράβευση της Μωροκανέλλας του 2018 με Ειδική Διάκριση και Χρυσό Μετάλλιο, αφού έλαβε την ψηλότερη βαθμολογία για λευκό οίνο στο διαγωνισμό.

Διεθνής Διαγωνισμός Decanter World Wine Awards 2019

Tο οινοποιείο μας απέσπασε κορυφαίες διακρίσεις και στον Διεθνή Διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2019, συνολικά τρία αργυρά και πέντε χάλκινα μετάλλια. Μοναδική επιτυχία το γεγονός ότι και τα οκτώ κρασιά μας που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό τιμήθηκαν με μετάλλια και με ιδιαίτερα ψηλές βαθμολογίες!

Προμηθευτείτε τα προϊόντα στην ιστοσελίδα Basket Of Taste :

Περισσότερες πληροφορίες:  

www.aesambelis.com.cy

fb: Aes Ambelis Winery

Instagram: aesambelis.winery

email: [email protected]

Τηλ: +357 22 050015, +357  99835663

Φαξ: +357 22 050015

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αστακός από φαγητό των φτωχών και των σκλάβων έγινε φαγητό των πλουσίων

Taste and Hospitality

Στον Καθεδρικό του Οίνου στο Bordeaux

Taste and Hospitality

“Νονός” σκέτη μαφία και στη μαγειρική! (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!