Διατροφη Νεα της Αγορας

Άννα – Χριστίνα Κονή: Οι διατροφικές συμπεριφορές μετά το τέλος της καραντίνας

Διανύουμε μια πραγματικά πρωτόγνωρη περίοδο όπου επηρεάζει τις ζωές μικρών και μεγάλων και σε διαφορετικά επίπεδα. Οι συνήθειες μας είναι πια διαφορετικές ενώ παράλληλα ο αυστηρός περιορισμός μας κάνει να εκτιμήσουμε και να πεθυμήσουμε πραγματικά όσα μπορούσαμε να κάνουμε πριν. Μια όμορφη βόλτα με φίλους, ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο κοντά στη θάλασσα, παιχνίδι στο πάρκο με παιδικές φωνούλες να ακούγονται και μεγάλες αγκαλιές είναι μερικά από αυτά που μας έχουν αδιαμφισβήτητα λείψει.

Τι γίνεται με τη διατροφή μας και πως άλλαξαν οι διατροφικές μας συνήθειες τώρα που είμαστε περιορισμένοι; Είναι αλήθεια ότι κάποιοι προσπαθούν να βρουν ρυθμό και ισορροπία μέσ’ από υγιεινά γεύματα και άσκηση στο σπίτι, ενώ άλλοι είναι πιο χαλαροί και βρίσκουν «παρηγοριά» σε πιο θερμιδοβόρα γεύματα και πολύπλοκες μαγειρικές γαστρονομίες. Και αυτό είναι εντάξει μιας και ο καθένας προσπαθεί να διαχειριστεί την αλλαγή αυτή με το δικό του τρόπο και με ότι είναι εφικτό να έχει στο σπίτι.

Αυτό που είναι σημαντικό να κοιτάξουμε, είναι τις διατροφικές μας συμπεριφορές μετά το τέλος της καραντίνας και μόλις είναι πια ασφαλή να κυκλοφορήσουμε εκτός σπιτιού. Το έχετε σκεφτεί;

Όλες αυτές τις ημέρες που περνούμε περιορισμένοι, το σώμα μας τρέφεται με κατά βάση σπιτικό φαγητό. Ανεξαρτήτως θερμίδων ή λιπαρών. Χρησιμοποιούμε φρέσκα υλικά και παρασκευάζουμε σπιτικό φαγητό χωρίς ψηλή περιεκτικότητα συντηρητικών ουσιών. Πως θα του φανεί λοιπόν όταν τρέξουμε με μανία στα ταχυφαγία που έχουμε πεθυμήσει και βομβαρδιστεί με μαγικές νοστιμιές χωρίς θρεπτική αξία; Σκεφτείτε το σοκ που θα υποστεί το σώμα μας με την απότομη κατανάλωση γευμάτων ευκολίας, με υψηλή σε περιεκτικότητα αλατιού αλλά και άλλων συντηρητικών ουσιών. Με αυτό το τρόπο, αδυνατεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με τοξίνες και άλλα ανώφελα συστατικά.

 Είναι σημαντικό λοιπόν να προσέξουμε και να επιλέξουμε πιο έξυπνα και με σεβασμό προς το σώμα μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να φάμε σε κάποιο εστιατόριο αφού μας λείπει και η έξοδος αλλά το γεύμα να’ χει θρεπτική αξία και να είναι από αγνά και φρέσκα υλικά.

Μια ιδέα είναι να μια βόλτα στη θάλασσα για φρέσκο ψάρι και περπάτημα στη παραλία. Ακόμα, ένα γεύμα σε ένα χωριό στο βουνό, όπου θα συνδυάσουμε καλό φαγητό και θα κινηθούμε στα γραφικά δρομάκι για βόλτα.

Ένα άλλο σημαντικό είναι η καλή ενυδάτωση. Η αυξημένη μας μετακίνηση μετά τη καραντίνα μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας, επιβάλουν τη συστηματική μας ενυδάτωση. Αυτό, και για τη πιο αποτελεσματική λειτουργεία του οργανισμού μας αλλά και για την αποφυγή τσιμπολογήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Tέλος, θα είναι καλά να επανέλθουμε σ’ ένα πρόγραμμα αφού σιγά σιγά θα επανέλθει η ρουτίνα και η καθημερινότητα μας. Έτσι και η διατροφή μας θα πρέπει να προσέξουμε να είναι σωστά κατανεμημένη και ισορροπημένη μέσα στη μέρα χωρίς υπερβολές και καταχρήσεις.

Αυτό λοιπόν που σας παροτρύνω όταν πια τελειώσει ο περιορισμός, είναι να σκεφτούμε με αγάπη και σεβασμό προς το σώμα μας πριν τρέξουμε να φάμε ότι μας έλειψε. Να φροντίσουμε να βρούμε επιλογές εκτός σπιτιού που να απολαύσουμε γευστικά αλλά παράλληλα να μας προσφέρουν και θρεπτική αξία, και να μη ξεχάσουμε την ενυδάτωση μας! Η σωματική μας άσκηση θα μπορεί παράλληλα να συμπληρώνει τις βόλτες μας και τις εξορμήσεις μας σε αγαπημένα μας εστιατόρια. Με αυτό το τρόπο σιγά σιγά η ζωή και η διατροφή μας θα μπουν σ ένα κανονικό ρυθμό ενώ θα ενισχύεται η υγεία και η ευεξία μας.

Γράφει:  H Άννα- Χριστίνα Κονή

Dietitian, LD

Tel. +357 22571024

www.ackoni.com

[email protected]

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κυριακάτική «βόλτα»: Μπορείτε να πάτε για καράτε, κυνήγι, ψάρεμα και γυμναστική με βαράκια!

«Ψηφίζουν» Κύπρο οι Σουηδοί…Μας «γυρίζουν πλάτη», οι Βρετανοί και επιλέγουν Τουρκία

Taste and Hospitality

Τόσο χρόνο χρειάζεται να διασχίσεις την Κύπρο οδικός

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!