Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πόσο χρονικό διάστημα μένει το αλκοόλ στον οργανισμό μας;

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών  από τους ενήλικες, στα πλαίσια της κοινωνικής συναναστροφής είναι μέρος της καθημερινότητας αλλά επιβάλλεται να γίνεται με σύνεση και γνώση. Καθώς η κατάχρηση του επιφέρει μόνο αρνητικές συνέπειες αλλά και πολλές φορές συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους, οφείλουμε να έχουμε την απαραίτητη ισορροπία στη σχέση μας μαζί του και να είμαστε ενημερωμένοι για το τι προκαλεί η υπερκατανάλωσή του.

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, περνάει αργά μέσω του αίματος στον οργανισμό μας και θα παραμείνει εκεί μέχρις ότου το ίδιο το σώμα το αποβάλλει μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των ούρων, αν και η μεγαλύτερη ποσότητα θα διασπαστεί με τον μεταβολισμό. Το συκώτι επιτελεί το 90% του μεταβολισμού, διασπώντας το αλκοόλ και βγάζοντάς το από το σύστημά μας. Το ανθρώπινο συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ με τον ίδιο ρυθμό: 29 χιλιοστόλιτρα ανά ώρα.

Η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και η σωματική μας υγεία, ο μεταβολικός μας ρυθμός, η ποσότητα φυσικά που έχουμε καταναλώσει και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα ήπιαμε τη συγκεκριμένη ποσότητα, εάν καταναλώσαμε αλκοόλ με γεμάτο ή άδειο στομάχι και βέβαια το βάρος και το ύψος μας. Οι γυναίκες επηρεάζονται γρηγορότερα από την ίδια ποσότητα αλκοόλ σε σύγκριση με τους ίδιου βάρους άντρες γιατί έχουν μικρότερη αναλογία νερού στον οργανισμό τους.

Το αλκοόλ επιδρά στον εγκέφαλο ως αναισθητικό, καταπραϋντικό ή διεγερτικό, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.  Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του στο αίμα (Blood Alcohol Concentration/BAC), τόσο ισχυρότερες είναι οι επιδράσεις του.

Μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 10ml ή 8γρ. καθαρού οινοπνεύματος. Τα συνήθη ποτά περιέχουν:

  • 2.1 μονάδες, τα 175 ml κρασί
  • 2 μονάδες, ένα ποτήρι μπύρας Lager
  • 1 μονάδα, τα 25ml οινοπνευματώδη .
  • Aν πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι (250ml) κρασί, το σώμα σας χρειάζεται περίπου 3 ώρες να μεταβολίσει το αλκοόλ ενώ ένα ποτήρι ελαφριάς μπύρας, 2 ώρες.

Ο λόγος που  τα επίπεδα αλκοόλ συσσωρεύονται στον οργανισμό μας οφείλεται στο ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, το αλκοόλ απορροφάτε μέσα ταχύτερα από ό, τι μεταβολίζεται.

Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα το σώμα σας απορροφά το αλκοόλ, το “καίει” σε ποσοστό 0,016 BAC ανά ώρα. Το να πιείτε νερό, καφέ, να κάνετε ντους ή ακόμη και εμετό, δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία απομάκρυνσής του. Το αλκοόλ μπορεί να ανιχνευθεί από σε δοκιμαστική συσκευή αναπνοής για μέχρι 24 ώρες. Στα ούρα εντοπίζεται για 3-5 ημέρες ή για 10-12 ώρες ανάλογα με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί.  Στην εξέταση του αίματος μπορεί να ανιχνευτεί για μέχρι 12 ώρες ενώ ένα τεστ σάλιου μπορεί να είναι θετικό για το αλκοόλ 1-5 ημέρες. Όπως πολλά άλλα φάρμακα, το αλκοόλ μπορεί να ανιχνευθεί με μια ειδική εξέταση στο θυλάκιο της τρίχας των μαλλιών για μέχρι 90 ημέρες.

itrofi.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

5 συνταγές γλυκών χωρίς ζάχαρη – Ούτε καν μέλι

Taste and Hospitality

Το Σύνδρομο της Κατάθλιψης μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών

Taste and Hospitality

Πώς αντιδρά το σώμα όταν πίνετε πολύ καφέ

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!