Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Elegance – WMF Center: Όποιο κρασί και αν προτιμάτε, υπάρχει το ανάλογο ποτήρι για να το απολαύσετε!

Υπάρχουν κάποια καταστήματα που είναι θεσμός και σταθμός για όσους ενδιαφέρονται για το καλό φαγητό και ποτό. Ένα από αυτά είναι το Elegance – WMF Center. 

Εδώ και 40 χρόνια «εκπαιδεύουν» το κυπριακό κοινό σε ό,τι έχει να κάνει με την κουζίνα, τη σωστή παρουσίαση του τραπεζιού, και στο ποια ποτήρια πρέπει να χρησιμοποιούμε για κάθε περίσταση. 

Τη δεκαετία του ’80 (πολύ πριν τα MasterChef!), λίγοι ήξεραν τι είναι το induction, το bain-marie, ή ακόμα και το wok. Τα καταστήματα Elegance – WMF Center είχαν από τότε αυτές τις επιλογές και γι’ αυτό ήταν ένα από τα αγαπημένα καταστήματα για επαγγελματίες του χώρου εστίασης. Αλλά και το κοινό που διψούσε για κάτι νέο, άτομα που αγαπούσαν την κουζίνα και μετροφυλλούσαν ξένα περιοδικά μαγειρικής, ήξεραν πού θα έβρισκαν αυτό το κάτι διαφορετικό. Όσο για τους υπόλοιπους; Εκεί είναι που κερδίζει τον τίτλο του «εκπαιδευτή». 

Μπορεί, για παράδειγμα, το steamer να είναι τώρα πια ένα καθημερινό εργαλείο στην κουζίνα μας αλλά πριν χρόνια, οι μητέρες μας «εκπαιδεύτηκαν» να το χρησιμοποιούν από άτομα σαν τον Αντώνη και τη Γωγώ Καϊσή, τους ιδρυτές της εταιρείας, που με μεγάλο ενθουσιασμό έδειχναν στους πελάτες τους πόσο απλό και υγιεινό είναι να κάνεις ατμόβραστα φαγητά. 

Αλλά ακόμα και σήμερα, πόσοι από εμάς δεν μάθαμε κάτι νέο σε επίσκεψή μας σε ένα από τα καταστήματά τους; Ποιο είναι το κατάλληλο μαχαίρι για να κόψεις ντομάτα χωρίς να κόψεις τα… δάχτυλά σου… Ποιο είναι το κατάλληλο τηγάνι για ζουμερό στέικ… Τι είναι το slow-cooker… Και τόσα άλλα.

Σαράντα χρόνια μετά και συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν με τη γκάμα τους, ακόμα κι αν τώρα έχουμε γίνει πιο απαιτητικοί, μια και οι γνώσεις μας διευρύνθηκαν.  

Τώρα η εταιρεία έχει περάσει στην επόμενη γενιά, οι οποίοι δεν κληρονομήσανε μόνο την εταιρεία, αλλά και την αγάπη για τα προϊόντα τους, το καλό φαΐ και καλό κρασί!

Στρέφομαι λοιπόν κοντά τους ακόμα μία φορά, για να μου δώσουν τα φώτα τους σε ένα μεγάλο κεφάλαιο για αυτούς που αγαπάμε το καλό κρασί: Το Σωστό Ποτήρι.

«Υπάρχει ένας γενικός κανόνας  που χρειάζεται να ξέρει ο καθένας  που θα εξοπλίσει το σπίτι του: Για το κόκκινο κρασί χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο ποτήρι και για το λευκό κρασί το μικρότερο ποτήρι. Αν σε ένα καθιστό τραπέζι θέλει κάποιος να έχει και ποτήρι για το νερό, τότε να προτιμήσει να βάλει ένα σε μεσαίο μέγεθος, δηλαδή μεγαλύτερο του λευκού, αλλά μικρότερο του κόκκινου.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιος εντρυφήσει στον κόσμο του κρασιού, ψάχνει και το συγκεκριμένο ποτήρι που θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιότητες και τα αρώματα του κάθε κρασιού.

Κόκκινο κρασί:

Για τους γνώστες, το ποτήρια του κόκκινου είναι πάρα πολλά κι εξειδικευμένα. Τα σημαντικά χαρακτηριστικά όμως που πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι το σχήμα και μέγεθος του μπολ και το χείλος του ποτηριού.

Bordeaux glass easy Plus, 6pcs.

Το σχήμα και μέγεθος του μπολ είναι αυτό που βοηθάει το κρασί να αναδείξει τα αρώματά του, τις τανίνες του, γι’ αυτό το μπολ για το κόκκινο πρέπει να είναι μεγάλο. Το πώς καταλήγει το μπολ μέχρι το στόμιο, είναι αυτό που κατευθύνει το κρασί σε συγκεκριμένο μέρος του στόματος, το οποίο έχει τους γευστικούς κάλυκες που θα αναγνωρίσουν τις ιδιότητες του κάθε κρασιού.

Συνοπτικά: 

Διαλέξτε ένα ποτήρι τύπου Burgundy, αν σας αρέσουν τα πιο δροσερά, ντελικάτα κρασιά. Το μεγάλο, στρογγυλεμένο μπολ τα βοηθάει να αναπτύξουν τα αρώματά τους και το στόμιό τους κατευθύνει το κρασί στην άκρη της γλώσσας ώστε να τα απολαύσετε όπως πρέπει.

Διαλέξτε ένα ποτήρι τύπου Bordeaux, αν απολαμβάνετε πιο πλούσια, με βαθιά γεύση κρασιά. Το πιο μακρύ μπολ αφήνει αρκετό οξυγόνο να εισχωρήσει για να αεριστεί το κρασί και διαλύει την αιθανόλη για να μην χτυπήσει τη μύτη. Το ίσιωμα του μπολ προς το χείλος κατευθύνει το κρασί προς το πίσω μέρος του στόματος, για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εμπειρία για τα full-bodied κρασιά.

Λευκό κρασί:

White wine glass easy Plus

Υπάρχει μια διαφωνία αν το μικρότερο μπολ βοηθάει το λευκό κρασί να διατηρεί καλύτερα τα αρώματά του. Άλλοι το υποστηρίζουν, άλλοι όχι. Όλοι όμως συμφωνούν στο εξής: βοηθάει το λευκό να παραμένει δροσερό. Και αυτός είναι βασικότατος λόγος αν θέλουμε να απολαύσουμε το λευκό! Αν κάποιος όμως προτιμά να χρησιμοποιεί μεγαλύτερο ποτήρι, έχουμε μια συμβουλή: βάζετε μικρή ποσότητα, για να μην προλαβαίνει να ζεσταθεί.

Σαμπάνια:

Τα ποτήρια flute και tulip έχουν κερδίσει κατά κράτος το coupe, εδώ και χρόνια. Ο λόγος: αποφεύγεται η απώλεια ανθρακικού και διατηρούν πολύ καλύτερα τη θερμοκρασία. Γι’ αυτό το coupe δεν το βρίσκετε πια εύκολα στο εμπόριο, παρά σε κάποια πιο κλασικά μοντέλα ποτηριών. 

Το flute είναι το δημοφιλέστερο, λόγω του εντυπωσιακού του σχήματος. Είναι ιδανικό για τις σαμπάνιες που βρίσκουμε εύκολα στο εμπόριο και τα άλλα αφρώδη κρασιά. 

Το tulip είναι το ποτήρι που προτιμούν οι… ειδήμονες της σαμπάνιας. Λόγω του σχήματός του, το ανοιχτότερο μπολ, επιτρέπει να απολαύσετε περισσότερο τα αρώματα του κρασιού, ενώ το στενό στόμιο, όπως και στο flute, διατηρεί τις φυσαλίδες. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη μόνο αν πίνετε ψηλής ποιότητας σαμπάνιες.

Τυρί – Το τέλειο συνοδευτικό του κρασιού

Τίποτα δεν ξεπερνάει το επιτυχημένο ταίριασμα τυριού και κρασιού. 

Και στο Elegance – WMF Center το γνωρίζουν πολύ καλά, γι’ αυτό η ποικιλία τους σε πιατέλες και εργαλεία για τυρί είναι τόσο μεγάλη, όσο η γκάμα τους σε ποτήρια κρασιού!

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΣΚΟ: Taste and hospitaliy

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κι όμως ο αλκοολισμός έχει ιστορία…Μια διαδρομή μέσα από τους αιώνες

Taste and Hospitality

Σάββας Κουντουριώτης: Φτιάχνει ψωμί με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ψάρεμα στους Κυπριακούς υδατοφράκτες – Τα είδη ψαριών που υπάρχουν

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!