Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρόσωπα

Σάββας Κουντουριώτης: Φτιάχνει ψωμί με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο σεφ Σάββας Κουντουριώτης απόφοιτος Ανώτατου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου εργάζεται ως Artisan Technical Bakery chef. Είναι ένα από τα καταξιωμένα νέα παιδιά στο χώρο της γαστρονομίας. Μας ενώνει μια άψογη επαγγελματική σχέση εδώ και μερικά χρόνια. Θαυμάζω αυτό που ακριβώς πρεσβεύει ο τίτλος που κατέχει. Ενημέρωση και μελέτη γιατί ξέρει πολύ καλά ότι είναι τα δύο από τα πιο σημαντικά εφόδια για να εξελιχθεί ένας chef. Εγκρατής και προσγειωμένος παρά το νεαρό της ηλικίας του και αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του που με έκαναν να τον εκτιμήσω ακόμη περισσότερο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου η σημερινή μέρα που  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB). Το ψωμί είναι το κατ’ εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό, διατοπικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής.

Οι Έλληνες όμως ήταν αυτοί που τελειοποίησαν την τεχνική του ψησίματος ψωμιού στο φούρνο. Το καθημερινό ψωμί τους που ονομαζόταν «μάζα», ήταν μία απλή μη ζυμωμένη κριθαρένια πίτα, ενώ το εορταστικό τους ψωμί που ονομάζονταν «άρτος», ήταν ψωμί σιταριού. Και τα δύο είδη ψήνονταν πάνω σε καυτές πέτρες. Μετά από μερικά χρόνια, οι Έλληνες εγκατέλειψαν αυτή την τεχνική παρασκευής και χρησιμοποίησαν ένα είδος φούρνου με μπροστινό άνοιγμα. Τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., υπήρχαν 72 ποικιλίες ψωμιού στην Αθήνα.

Ψωμί με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ανάμεσα στα ψωμιά που κυκλοφορούν σήμερα και καταναλώνονται ευρέως σήμερα όπως το: Σταρένιο (λευκό), Σικάλεως, Γερμανικό ψωμί, Ψωμί από καλαμποκάλευρο, Πολύσπορο, Ολικής αλέσεως, Χωριάτικο, εντοπίσαμε μέσω του τεχνικού αρτοποιίας είναι το: CARISMA -BALANCE BREAD = LOW GI BREAD (ΨΩΜΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ). Σε αποκλειστική συνέντευξη του ο Σάββας Κουντουριώτης μας παρουσιάζει το ψωμί που θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους ακόμη και παιδιά που έχουν διαβήτη.

 Ποια είναι η καινοτομία του συγκεκριμένου ψωμιού;

Η καινοτομία της εισαγωγής αυτού του προϊόντος στη Κύπρο προήρθε μετά από κάποιες  μελέτες που έγιναν το 2018 οι οποίες έδειξαν μεγάλη αύξηση του πληθυσμού σε παθήσεις όπως είναι η υπογλυκαιμία η Αντίσταση ινσουλίνης*** και ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι 10,3% του κυπριακού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, με σταθερή ανοδική πορεία. Αντίσταση στην ινσουλίνη ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ορμόνη, με αποτέλεσμα να μην απορροφάτε μερικώς ή και καθόλου η γλυκόζη και κατ’ επέκταση να συγκεντρώνεται στο αίμα.

Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα ψωμιά;

Σε αντίθεση με τα κοινά ψωμιά, ένα ψωμί με χαμηλό γλυκαιμίκο  δείκτη είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε θερμίδες πράγμα που βοηθά το επίπεδο ζάχαρης στο αίμα να μην αυξηθεί απότομα μετά την κατανάλωση του.

Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την εισαγωγή και την παραγωγή του;

Σε τέτοια ζητήματα που αφορούν την υγειά του συνανθρώπου μας πάντα πρέπει να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά , γι’ αυτό και πήραμε αυτή την απόφαση όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε το ψωμί είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας τις διατροφής του ανθρώπου και δεν γίνετε να το στερούμε από κανένα.

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που να πιστοποιούν τα οφέλη του;

Ναι, υπάρχουν κλινικές μελέτες από το OXFORD BROOKES UNIVERSITY της Οξφόρδης με εξαιρετικά αποτελέσματα και πιστοποίησης από μεγάλα Ινστιτούτα.

Γιατί το ψωμί είναι απαραίτητο στην διατροφή μας;

Το ψωμί αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων.  Οι υδατάνθρακες έχουν ως βάση τους την γλυκόζη  και συνεπώς αποτελούν  το κύριο «καύσιμο» του οργανισμού μας.

Πρόκειται είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθάει τόσο στην αύξηση του κορεσμού όσο και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η επιστήμη πίσω από τη χρήση του αλατιού στην παρασκευή παγωτού

Taste and Hospitality

Η φούσκα της Ολλανδικής Τουλίπας

Taste and Hospitality

Γιάννος Χρίστου: O «δρόμος» για το NutZz οδηγεί στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!