Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Νίκος Σιακόλας: Tα deals του εθνικού businessman

Το νέο deal €119 εκατ. με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα έρχεται να προστεθεί ανάμεσα σε αρκετές άλλες απομοχλεύσεις που έγιναν από τις εταιρείες του Ομίλου Σιακόλα, Ermes Department Stores Plc, Cyprus Trading Corporation Plc και Woolworth (Cyprus) Properties Plc.

Η πρόσφατη πράξη επετεύχθη με τη διάθεση σημαντικών κτηματικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου, ανάμεσά τους το πολυκατάστημα ERA Olympia, το πολυκατάστημα ERA Central (το γνωστό πρώην Debenhams στη λεωφόρο Μακαρίου) και η παλαιά πολυκατοικία ΖΑΚΟ, όπως αναφέρει το Inbusiness.

Οι εν λόγω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής απομόχλευσης του Ομίλου CTC που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια και βοηθά, σύμφωνα με τον ίδιο τον Όμιλο, στο μέγιστο στην εξυγίανση του Ομίλου με τη μείωση των τραπεζικών του υποχρεώσεων, ως αποτέλεσμα της κρίσης του 2013.

Κλείνουν Central και Olympia

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη συμβατική υποχρέωση να παραδοθούν τα κτήρια που σήμερα στεγάζουν το πολυκατάστημα Olympia στη Λεμεσό και το πολυκατάστημα Central στη Λευκωσία στους νέους ιδιοκτήτες, τα δύο αυτά πολυκαταστήματα θα τερματίσουν τη λειτουργία τους τον εντός του 2021.

Η μείωση του δανεισμού αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη ρευστότητα του Ομίλου CTC λόγω και της σημαντικής μείωσης των ετήσιων τραπεζικών δόσεων, αλλά και της μείωσης του ετήσιου κόστους χρηματοδότησης κατά περίπου €4 εκατ. ετησίως.

Σε αναλυτική ανακοίνωση στο ΧΑΚ, τονίζεται ότι η LBSO Limassol Beach & Seaview Properties, θυγατρική εταιρεία της Woolworth (Cyprus) Properties, διέθεσε και μεταβίβασε στις 15 Ιουλίου 2020 το ακίνητό της επί της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, το οποίο λειτουργεί ως πολυκατάστημα ERA Olympia από την Ermes Department Stores, σε θυγατρική επενδυτική εταιρεία που ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου έναντι €93 εκατ. για σκοπούς ανάπτυξης.

Προστίθεται ακόμα ότι το λογιστικό κέρδος που προκύπτει με βάση την εκτιμημένη αξία στα βιβλία της εταιρείας ανέρχεται σε €30,3 εκατ., ενώ το πραγματικό κέρδος που προκύπτει σε σχέση με το αρχικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα €78,7 εκατ.

Με τη διάθεση του ακινήτου, η Ermes υποχρεώνεται στον τερματισμό της δραστηριότητας του πολυκαταστήματος περί τα τέλη Μαρτίου 2021.

Μείωση τραπεζικών διευκολύνσεων €119 εκατ.

Εξάλλου, στις 15 Ιουλίου 2020 μεταβιβάστηκαν σε θυγατρικές επενδυτικές εταιρείες της Ελληνικής Τράπεζας, το ακίνητο της Woolworth (Cyprus) Properties που χρησιμοποιείται και λειτουργεί ως πολυκατάστημα ERA Central, στη λεωφόρο Μακαρίου, στη Λευκωσία για το ποσό των €16,3 εκατ.

Από τη διάθεση προκύπτει λογιστική ζημιά €1,4 εκατ., ενώ σε σύγκριση με το αρχικό κόστος επένδυσης προκύπτει κέρδος €8,8 εκατ.

Με τη διάθεση του ακινήτου, το πολυκατάστημα θα τερματίσει τη λειτουργία του περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση στην Ελληνική Τράπεζα του 54,43% της παλαιάς πολυκατοικίας ΖΑΚΟ επί της οδού Κουμανταρίας, στη Λεμεσό, που ανήκει στην εταιρεία ΖΑΚΟ, θυγατρική της Woolworth (Cyprus) Properties έναντι €2,3 εκατ. Σημειώνεται ότι το λογιστικό κέρδος ανέρχεται στις €123.000, ενώ σε σχέση με την αρχική επένδυση το πραγματικό κέρδος ανέρχεται στα €2 εκατ.

Τονίζεται ότι από τις συγκεκριμένες πράξεις και από επιπρόσθετα ίδια κεφάλαια που διέθεσαν οι εταιρείες ύψους €7,4 εκατ., το συνολικό ποσό μείωσης των τραπεζικών διευκολύνσεων ανέρχεται στα €119 εκατ.

Πιο αναλυτικά, το Συγκρότημα CTC μείωσε τις τραπεζικές του υποχρεώσεις κατά €93,4 εκατ., το Συγκρότημα Woolworth κατά €14 εκατ. και το Συγκρότημα Ermes κατά €11,6 εκατ.

Από το 2013 μέχρι σήμερα

Η στρατηγική απομόχλευσης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Σιακόλα, ξεκίνησε το 2013 με την πώληση του ποσοστού του στην MTN (νυν epic), ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν σημαντικές αποξενώσεις.

Ανάμεσά τους, το εμπορικό πάρκο Σιακόλα (The Mall of Cyprus), το Mall of Engomi, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα αεροδρόμια της Κύπρου.

Πώληση συμμετοχής στην House of Beauty

Στην πώληση της συμμετοχής της στην House of Beauty (ΗΟΒ), που ανέρχεται στο 50%, προχώρησε τον Νοέμβριο του 2019 η Cyprus Trading Corporation. Αγοραστής είναι η NMM Investments Ltd στην οποίαν ανήκει το υπόλοιπο 50% του ΗΟΒ.

Η ΗΟΒ είναι βασικός παίκτης στον τομέα εμπορίας και πώλησης καλλυντικών με Lancome, Giorgio Armani, YvesSaintLaurent, Ralph Lauren και Biotherm να αποτελούν ορισμένα από τα brands που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της.

Πώληση Scandia στη Novario

Τον Μάρτιο του 2019 ο Όμιλος CTC προχώρησε στην πώληση του μεριδίου 50% + μία μετοχή που κατείχε στη Novario Holdings Ltd, στην E&G Electricplus Ltd, αποξενώνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του στη Scandia.

Υπενθυμίζεται ότι η Novario Holdings δημιουργήθηκε το 2016 μετά τη συμφωνία της Ermes Department Stores Plc του Ομίλου CTC για από κοινού ίδρυση νέας εταιρείας από την θυγατρικής της, IDEEA Distribution of Appliances Ltd, που εμπορευόταν με την επωνυμία Scandia, με την εταιρεία E&G Eletctricplus Ltd που εμπορεύεται με την επωνυμία MegaElectric.

Πώληση κτήματος κοντά στο Mall of Cyprus

Την ίδια περίοδο (Μάρτιος 2019), ο Όμιλος Σιακόλα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης κτήματος στον Δήμο Στροβόλου, στην περιοχή του Mall of Cyprus, προς θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου έναντι €6,3 εκατ.

Πώληση καταστημάτων και αποθηκών στην Τρ. Κύπρου

Στις αρχές του 2019, ο Όμιλος προχώρησε στην πώληση σε θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου διώροφου καταστήματος επί της Λεωφόρου Κέννεντυ στη Λευκωσία, καθώς και τριών αποθηκών στην ενορία Ομόνοιας, στη Λεμεσό.

Limni Bay

Τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε γνωστή η συμφωνία του Ομίλου CTC με την Τράπεζα Κύπρου για αγορά κτηματικής περιουσίας του Ομίλου ή μετοχών σε εταιρείες που έχουν κτηματική περιουσία, συνολικής αξίας €228 εκατ.

Η συμφωνία σχετιζόταν με διάθεση ακίνητης περιουσίας του Ομίλου στην περιοχή της Λίμνης, Πόλης Χρυσοχούς, έναντι €93.272.015 σε θυγατρικές της Τρ. Κύπρου.

Επίσης η συμφωνία αφορούσε έκταση που καλύπτουν οι εκδοθείσες άδειες για τη δημιουργία των δύο γηπέδων γκολφ και άλλων αναπτύξεων.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Cyprus Limni Resorts and Golfcourses ανακοίνωσε στις αρχές του 2020 ότι παραχώρησε σε επενδυτικές εταιρείες θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου τη γη που προοριζόταν για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ.

Τονίζεται ακόμα ότι η υπόλοιπη ακίνητη ιδιοκτησία έκτασης περίπου 300.000 τ.μ. προσφέρεται για μελλοντική αξιοποίηση και ανάπτυξη σε μικρότερη κλίμακα.

Ο Πύργος Σιακόλα που έγινε H&M

Τον Φεβρουάριο του 2018 έγινε γνωστή η συμφωνία της Woolworth Properties Plc για πώληση έναντι €44 εκατ., τριών ακινήτων της προς θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τον γνωστό πύργο Σιακόλα στην Οδό Λήδρας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται στη γνωστή αλυσίδα H&M, το πολυκατάστημα Superhome Centre (DIY), στον Στρόβολο, καθώς και το πολυκατάστημα Debenhams Απόλλων, στη Λεμεσό.

Τα έσοδα, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, θα χρησιμοποιούνταν για ενίσχυση της ρευστότητας του Συγκροτήματος, με στόχο την υλοποίηση νέων προγραμματιζόμενων έργων ανάπτυξης καθώς επίσης και για μείωση των πιστωτικών διευκολύνσεων και άλλων υποχρεώσεων του.

Πώληση νεοκλασικού στη Λήδρας

Η Zaco Estate Ltd, θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος Woolworth (Cyprus) Properties Plc, προχώρησε στη διάθεση τετραώροφου νεοκλασικού κτηρίου στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το 2016, το κτήριο πωλήθηκε στις 19 Απριλίου 2017 έναντι του €2 εκατ.

Πώληση Mall of Cyprus – Mall of Engomi

Τον Ιούλιο του 2015, ο Όμιλος Σιακόλα προχώρησε στην πώληση του εμπορικού πάρκου Σιακόλα και του Mall of Engomi, έναντι €194 εκατ.

Η Νοτιοαφρικανικών συμφερόντων Atterbury Cyprus Limited εξαγόρασε τη γη και τα κτήρια του The Mall of Cyprus, Annex 3, Annex 4 και IKEA), καθώς επίσης και τη γη και το κτήριο του The Mall of Engomi.

Η συνολική αξία των μετοχών που πωλήθηκαν ανήλθε στα €77.440.287.  Συγκεκριμένα, η Woolworth Properties πώλησε 54.674.920 μετοχές στην ITTL προς 66,48 σεντ την κάθε μια, και 9.949.950 μετοχές στην Woolworth Commercial προς €1,123 την κάθε μια.  Η δε Ermes πώλησε 45.000.000 μετοχές στην ITTL προς 66,48 σεντ την κάθε μια.

Η συγκεκριμένη πράξη θα βελτίωνε σημαντικά τη ρευστότητα των Εταιρειών Woolworth Properties και Ermes, παρέχοντας σε αυτές την ευχέρεια να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους, και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία τους.

Καταστήματα αεροδρομίων

Παράλληλα, τον Μάιο του 2014, η Ermes Department Stores Plc συμφώνησε να διαθέσει στον Όμιλο της Aer Rianta International, που ανήκει στο Dublin Airport Authority της Ιρλανδίας, έναντι €61,9 εκατ., τις μετοχές που διαθέτει (50% του κεφαλαίου) στη CTC-ARI (Holdings) Ltd, ιδιοκτήτρια της CTC-ARI (Airports) Ltd.

H CTC-Ari λειτουργεί τα εμπορικά καταστήματα στα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με βάση συμφωνία που είχε συναφθεί με τη Hermes Airports, μέχρι τον Μάιο του 2031.

Το μερίδιο στην MTN

Η αρχή της αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων έγινε τον Φεβρουάριο του 2013, όταν η CTC ανακοίνωσε τη συμφωνία για πώληση, στον Όμιλο MTN Νοτίου Αφρικής, το μερίδιό της (ήτοι 50%) στο κεφάλαιο της ΜΤΝ (Cyprus) Ltd.

Η πράξη έγινε μέσω της θυγατρικής εταιρείας Amaracos Holding (CTC +PG) Ltd, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ομίλου Σιακόλα και Ομίλου Πάνου Γερμανού. Με βάση δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, το ποσό της πώλησης ανερχόταν σε €73 εκατ.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Νεκρός ο Λαρς Βιλκς – Ο σκιτσογράφος του διάσημου σκίτσου με τον Μωάμεθ σε σώμα σκύλου

Taste and Hospitality

Χυμός από παντζάρια: Η κόκκινη υπερδύναμη

Taste and Hospitality

Απευθείας πτήσεις από Λάρνακα προς 3 αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!