Νέα Νεα της Αγορας

Βαρώσια: Είναι «ΟΚ» διαμηνύουν οι Τούρκοι, αν θέλετε να διεκδικήσετε και επιχειρήσεις

Μία πόλη φάντασμα στο βόρειο μέρος της χώρας που ελέγχεται από την Τουρκία θα ανοίξει για επενδύσεις και επανεγκατάσταση, σε μια προσπάθεια να κερδηθεί η διεθνής αναγνώριση του ούτω καλούμενου Τουρκοκυπριακού κράτους καθώς η Άγκυρα επιδεικνύει ενεργειακές αξιώσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα στα ανοικτά των ακτών του νησιού.

Οι Ελληνοκύπριοι που έλεγχαν την περιοχή πριν την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1974 θα είναι μεταξύ εκείνων που θα είναι σε θέση να ανακτήσουν την απωλεσθείσα περιουσία σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο θεωρείται ως πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης.

“Θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού σε όλα τα ζητήματα: Τα Βαρώσια, τα ζητήματα ιδιοκτησίας και οι ενεργειακοί πόροι γύρω από το νησί”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, σε συνέντευξη το Σάββατο.

“Εάν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να έρθουν, να διεκδικήσουν την περιουσία τους, να διευθύνουν επιχειρήσεις κ.λπ., αυτό θα είναι δυνατό”, μόλις επιλυθούν νομικά ζητήματα, δήλωσε ο Kalin.

Η Τουρκία και η Κύπρος βρίσκονται σε διαμάχη για τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από το νησί της Κύπρου στη Μεσόγειο, με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και να έχει επίσημα κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί.

Το ούτω καλούμενο κράτος της τουρκικής μειονότητας στο βορρά, το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, διεκδικεί επίσης δικαιώματα σε τυχόν ενεργειακούς πόρους που θα ανακαλυφθούν στα ανοικτά των ακτών της.

Τα Βαρώσια, κοντά στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ήταν το αρχαιότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού πριν εγκαταλειφθεί και «σφραγιστεί» μετά την τουρκική κατάληψη της βόρειας Κύπρου. Επενδύσεις στο εμπόριο και στον τουρισμό της πόλης θα συνεπάγεται αναγνώριση του ελέγχου από την Τουρκία, και το σχέδιο για το επανάνοιγμα της πόλης απειλεί να εμβαθύνει την αυξανόμενη ένταση με την Κύπρο και τη σύμμαχό της την Ελλάδα, για τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον, οι Τουρκοκύπριοι είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην πόλη, όπου κατεστραμμένα παραθαλάσσια κτίρια διαμερισμάτων, βίλες, ένα κατάστημα με γούνες και ένα showroom Alfa Romeo έχουν κατακλυστεί από κισσούς.

Ο Ersin Tatar, “Πρωθυπουργός” του αποσχισμένου τουρκικού θύλακα, δήλωσε στο CNN-Turk ότι έχουν υποβληθεί και επανεξεταστεί περισσότερες από 200 αιτήσεις για ανάκτηση ακινήτων στα Βαρώσια. Η Τουρκία κράτησε τα Βαρώσια κλειστά και ακατοίκητα μετά την εγκατάλειψη των ελληνόφωνων κατοίκων της κατά τη διάρκεια της επέμβασης του 1974.

Bloomberg

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δεν θα υπάρχει χρέωση για τα τραπεζάκια στους πεζόδρομους Λευκωσίας

Taste and Hospitality

Άρχισαν οι ανασκαφές στο αρχαίο Λιμάνι Κιτίου στη Λάρνακα

Taste and Hospitality

Ο γύρος 12 Disneyland ανά τον κόσμο με ιδιωτικό τζετ έναντι…110.000 δολαρίων

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!