Νέα Νεα της Αγορας

Το ξε(καθάρισαν) και αυτό – ΟΧΙ στις υφασμάτινες μάσκες!

Για την χρησιμότητα των προστατευτικών μασκών αλλά και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι υφασμάτινες μάσκες ώστε να μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό, μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού, Άγγελος Σαρπέτσας.

«Το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας μιλάει για μάσκα προστασίας, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι η κατάλληλη. Στην κατηγορία αυτή μπορούμε να πούμε ότι εμπίπτουν: Οι χειρουργικές μάσκες οι οποίες ακολουθούν ευρωπαϊκό πρότυπο κατασκευής, οι μάσκες ατομικής προστασίας οι οποίες είναι κάτω από την εργατική νομοθεσία για προστασία από διάφορες ουσίες όπως για παράδειγμα οι βαφές, και η άλλη κατηγορία είναι οι μη ιατρικές οι οποίες είναι μια κατηγορία μασκών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν τελειώσουν οι άλλες», είπε.

Ο κ. Σαρπέτσας εξήγησε πως οι δύο πρώτες κατηγορίες προστατεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό. Για τις υφασμάτινες δεν υπάρχει ευρωπαϊκό κατασκευαστικό πρότυπο.

«Βλέποντας το κενό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε τεχνικές προδιαγραφές για της υφασμάτινες μάσκες. Από πληροφορίες που έχουμε, οι υφασμάτινες μάσκες που υπάρχουν στην κυπριακή αγορά δεν ακολουθούν αυτή την τεχνική προδιαγραφή. Αυτό σημαίνει ότι οι μάσκες που δεν ακολουθούν την προδιαγραφή θα πρέπει να το επισημαίνουν στην συσκευασία πώλησης, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι δεν παρέχουν πλήρη προστασία», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε πως, «δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το πλύσιμο ή το σιδέρωμα της μάσκας σε μεγάλη συχνότητα αλλοιώνουν την μάσκα  και τελικά καταλήγει να είναι διακοσμητική».

Τέλος ο κος Σαρπέτσας ανέφερε πως, «η μάσκα μιας χρήσεως, εάν την φοράμε όλοι σε κλειστούς χώρους, μας προστατεύει. Στο σχολείο για παράδειγμα μπορούμε να την φοράμε για μια ολόκληρη ημέρα λόγω των αποστάσεων και των μεγάλων αιθουσών ενώ σε μια πτήση θα πρέπει να αφαιρεθεί μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Καρύδα: Τα οφέλη του πιο διάσημου Survivor καρπού

Taste and Hospitality

Έρευνα: Στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων η Κύπρος

Taste and Hospitality

Eύβοια: Μεγάλη Άμμος – Τι παίζει γύρω από την πιο πολυσυζητημένη παραλία; (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!