Παρουσίαση Φιλοξενία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Casa Mespilea: Υπόδειγμα αρχοντιάς «ντυμένο» με μοντέρνα αισθητική

Βρίσκομαι στην καρδιά της Πάφου, Παρασκευή απόγευμα. Η κίνηση στους δρόμους μεγάλη, αφού την ώρα εκείνη έκλειναν οι επιχειρήσεις και τα γραφεία για να πάρει τη θέση της η άλλη «ζωή» – αυτής με τον κόσμο να περιφέρεται αναζητώντας ξεκούραση σε μια κούπα του καφέ ή μια βόλτα πλάι στο κύμα.

Για μένα μόλις θα άρχιζε ένα ειδυλλιακό ταξίδι στο χρόνο…Μπαίνω σε σοκάκια με το σακίδιο μου και με τα πόδια θα διασχίσω μια διαδρομή μερικών λεπτών για να μεταφερθώ  στο Casa Mespilea Guest House το οποίο λειτούργησε τον Μάρτιο του 2019.  Ανακαινισμένο πολυτελές αρχοντικό  (του 1890), με ιδιωτικό Μεσογειακό κήπο, είναι η  πρώτη εικόνα που αντικρύζω.

Κυριολεκτικά σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές,από την πρώτη στιγμή! Οι επιρροές του αρχίζουν από την Προϊστορική έως την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή, από τους Βυζαντινούς έως τους Φράγκους / Λουζινιανούς-Βενετούς και τις σταυροφορίες μέχρι την Οθωμανική και Βρετανική κυριαρχία μέχρι σήμερα.

Η μείξη του παλαιού με το καινούργιο, του αναλλοίωτου από το χρόνο με το νεωτερισμό των σύγχρονων καιρών της προσδίδουν μια χάρη. Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Κώστας Κουτσοφτίδης  βρίσκεται στο χώρο 35 χρόνια, βάζει τη δική του σφραγίδα σ’ ένα χωνευτήρι πολιτισμών διαμορφώνοντας έτσι το σημερινό χαρακτήρα του αρχοντικού μέσα από μια δουλειά που κράτησε 14 μήνες.

Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε το  σχέδιο για την διαμόρφωση και διακόσμηση του χώρου, επαναφέροντας την οργάνωση του παλιού αρχοντικού σε δωμάτια, αναδεικνύοντας τα παλιά στοιχεία, και προσθέτοντας σύγχρονες πινελιές.

Η ιδιοκτήτρια και επιχειρηματίας Γιούλα Παπαέτη – Κουτσοφτίδη, θέλει οι καλεσμένοι  να αισθάνονται άνετα ακριβώς  σαν στο σπίτι τους και το εγχείρημα της πέτυχε. Την βλέπω να υποδέχεται τους επισκέπτες και να λέει: «Καλωσορίσατε στην οικογένεια μας»…και ναι, η οικογενειακή επιχείρηση έχει καταφέρει το στόχο της: Nα συνεχίσει το «ταξίδι» μεταξύ των πολλών πολιτισμών που πέρασαν από το Casa Mespilea Guest House.

Η Αρχιτεκτονική

Αποτελείται από δύο ορόφους: Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος συνδέονται με εσωτερική σκάλα. Στο σύνολο υπάρχουν 14 δωμάτια και μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 31 άτομα. Ξεχωριστός είναι και ο χώρος του αρχοντικού με θέα την πόλη.

Με σεβασμό προς την τοπική αρχιτεκτονική, την μεσογειακή παράδοση με ξύλινα πατώματα, καθώς και όλα τα αυθεντικά υλικά, τα περισσότερα έχουν αποκατασταθεί και ανακαινιστεί στην αρχική τους, κατασκευή.

Πολυτελή κρεβάτια με πολύ άνετα στρώματα, κομψά έπιπλα και διακόσμηση, παλιά ανακαινισμένα ξύλινα παράθυρα και παράλληλα πολυτελείς ανέσεις όπως ακριβώς αρμόζει σ’ ένα 5αστερο ξενοδοχείο: Επίπεδες τηλεοράσεις, WiFi, παροχές για καφέ/ τσάι και γραφείο εργασίας.

Tα δέντρα, τα φυτά και λουλούδια μέρος της φιλοσοφίας του αρχοντικού: Λεμονιές, πορτοκαλιές, κιτρομηλιές , μεσπιλιές, βασιλικός, τριανταφυλλιές, ροδιές, μανταρινιές, κληματαριά, συνεχίζουν να αποτελούν μέρος των αναμνήσεων της κυπριακής κουλτούρας.

Το Ρόδι…

Θα διανυκτερεύσω στο μικρότερο δωμάτιο με τον αριθμό 6 και την ονομασία «Ρόδι». Βάζω το κλειδί και αμέσως η εικόνα εξυψώνει την έννοια της φιλοξενίας. Κοιτάξτε της φωτογραφίες και δείτε πόσο έξυπνα ο χώρος έχει διαμορφωθεί:

Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του ύφος. Η έμπνευση βασίστηκε σε στοιχεία από τη φύση. Άλλα με ταβάνια και φωτογραφικές εικόνες στο κεφαλάρι, το καθένα ξεχωριστά με τη δική του θεματολογία.

Η ρεμπέτικη βραδιά

Και οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ. Μια ομάδα νεαρών καλλιτεχνών που ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες τα 3 τελευταία χρόνια ο Ντέμης και Σταύρος με κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, με παραδοσιακά και τα ρεμπέτικα τραγούδια θα μας πουν τραγούδια που άφησαν ιστορία. Ακούσματα από μουσικές του: Βασίλη Τσιτσάνη, Σπύρου Περιστέρη, Μάρκου Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Παπαιώννου κ.ά.

Bistro

Η κουζίνα του Chez Mamma, το υπέροχο bistro είναι σε ετοιμότητα εδώ και ώρες…Όλες οι πρώτες ύλες από τη δική μας γη μέσα από  τις απίστευτες μαγειρικές ικανότητες της κυρίας Κουτσοφτίδη.

Platter από τυριά
Τρελές γαρίδες σε στρώση χειροποίητού μαύρου μακαρονιού από μελάνι σουπιάς
Χειροποίητο σπιτικό μακαρονάκι με μοσχαράκι παστό

TIPS

  • Αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας καθώς μπαίνεις στο δωμάτιο
  • Δεν υπάρχει υπηρεσία room service καθώς αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας του Αρχοντικού
  • Οι τιμές είναι πολύ προσιτές
  • Μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά ακόμη και βρεφικής ηλικίας
  •  Για επιδόρπιο προτείνουμε γλυκά του κουτουλιού όπως: ρόδι, ιβίσκο, σκόρδο, κολοκάσι, τριαντάφυλλο…
  • Η κράτηση επιβάλλεται μέρες πριν τη διαμονή σας
  • Ο χώρος βρίσκεται πίσω από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου
  • Κοντινές αποστάσεις για το Χάνι του Ιμπραήμ.

Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ισορροπίας ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Η οικογένεια Κουτσοφτίδη κατάφερε να συμβιώσει αρμονικά σ’ όλα… και κυρίως σ’ ένα κτίριο περασμένων αιώνων, να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες ενός επισκέπτη

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μύκονος: Τα χρόνια της «αθωότητας» και πώς έγινε διεθνής προορισμός (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

1949: «Είμεθα υπερήφανοι γιατί είμεθα λεμεσιανοί»

Taste and Hospitality

«Street Food Festival», το πιο Χορταστικό Φεστιβάλ διεξάγεται στη Λεμεσό (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!