Πρόσωπα Φιλοξενία

Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης: «Είδα την αφεντιά του…σε μια γουλιά κρασί»

Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που συχνά τους αποκαλούμε «ήρεμη δύναμη» που ξέρουν και γνωρίζουμε την αξία τους και τη δύναμής τους, η οποία πηγάζει μέσα από την αγάπη. Την αγάπη και το πάθος για οτιδήποτε κάνουν. Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης, μια μορφή και μια προσωπικότητα που προσφέρει πολλά στον τόπο του. Ο Νομικός που δεν «ξέχασε» την βαριά κληρονομιά που του άφησε ο πατέρας του Γεώργιος, τους αμπελώνες.

Με ζητάει στο τηλέφωνο και κλείνουμε ραντεβού στο γραφείο του. Δεν τον είχα συναντήσει ποτέ ξανά και ομολογώ ότι ήταν από τις λίγες φορές που δεν ήξερα πώς θα άρχιζα την κουβέντα μαζί του. Μπαίνω στην εταιρία «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης&ΣΙΑ ΔΕΠΕ», με υποδέχονται και με συνοδεύουν στο γραφείο του. Μένω αποσβλωλομένη από τους πίνακες με τους ήρωες του 1821, τις μάχες, την δύναμη και τον ηρωισμό να πηγάζει μέσα από αυτούς και να απλώνεται ταυτόχρονα στο χώρο. Κάθομαι στο προσωπικό του γραφείο και τον περιμένω να’ ρθεί. Κοιτούσα μόνο την πόρτα και περίμενα να τον δω με ανυπομονησία.

Ένας ισχυρός άντρας με πλατύ χαμόγελο μου δίνει το χέρι και μου λέει: «Καλωσόρισες». Kαθόμαστε απέναντι και μου λέει πόσο λατρεύει και αυτός την σπιτική λεμονάδα, που έπινα. «Είμαι γέννημα θρέμμα από το Όμοδος, ξέρω ότι έχεις πάει και σε διαβάζω». Γνέφω καταφατικά και τον ευχαριστώ. Αρχίζω να μοιράζομαι μαζί του τις σκέψεις που έκανα όταν έβλεπα τους αμπελώνες του από μακριά: Μέσα από τις βουνοπλαγιές της περιοχής, σε υψόμετρο από 800 μ. έως την κορφή της Λαόνας και του Αφάμη στα 1,060 μ., να ξεπροβάλλει το οινοποιείο Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Πίνακας: Γεώργιος και Μαριάννα Χρ.Βασιλείου

«Το Όμοδος είναι η γενέτειρα μου είναι η αστείρευτη πηγή από όπου αντλούμε αδιάκοπα πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις που μας καθοδηγούν και μας ενδυναμώνουν στους ποικίλου αγώνες της ζωής. Στο Όμοδος άρχισε η ζωή, εκεί μορφώθηκα με επιμονή, αξιοπρέπεια και όραμα…» Αυτό λέει στην εισαγωγή του βιβλίου του «Όμοδος –Τόπος –Άνθρωποι –Ίστορία».

Όσο περισσότερο μου μιλούσε τόσο εγώ έκανα εικόνες το μυαλό…Του έλεγα για τα στενά της πλατείας του χωριού και μου μιλούσε για τον πατέρα του και όσα έκανε γύρω στο 1918. «Μπλέξαμε» ιστορικές αναφορές, μοιράστηκε εμπειρίες που έζησε. Άλλοτε χαμογελούσε και άλλοτε έβλεπε μια μελαγχολία που δεν μπορώ να εξηγήσω.Ίσως ήταν οι αναμνήσεις που δεν φεύγουν ποτέ.

Ήταν μια συνάντηση έξω από το δημοσιογραφικό πλαίσιο. Κουβέντες off the record. Όσο μιλούσε τον κοιτούσα στα μάτια με τόση προσοχή μην χάσω  λέξη. Ένας δικηγόρος από τους καλύτερους στον τομέα του, ένας από τους πιο καταξιωμένους οινοποιούς σε Κύπρο και Ελλάδα με καλούς φίλους από όλους τους χώρους της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα, μιλούσε σε μια δημοσιογράφο που «γνώρισε» το κρασί μόλις πρόσφατα και είχαμε τόσα να πούμε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Με προσκαλεί αυτό το Σ/Κ στο χωριό του να δω από κοντά τους αμπελώνες, το οινοποιείο…Είπα θα το πάω αντίστροφα. Πρώτα θα διαβάσω το βιβλίο και θα «χωθώ» στις μαυρόασπρες φωτογραφίες, γιατί αλλιώς πώς θα καταλάβω τον ιδρώτα και τους κόπους 100 και χρόνων; Πώς θα καταλάβω τον ίδιο αν δεν πατήσω το χώμα που τον ανάγιωσε…

Το φθινόπωρο φτάνει και είναι η εποχή που ο αμπελώνας σιγά-σιγά μπαίνει σε λήθαργο μετά τη συγκομιδή. Το χρώμα των φύλλων του αλλάζει σε κιτρινωπό έως καφετί κοκκινωπό και ακολουθεί η πτώση τους…Και θα είμαι εκεί σύντομα για να μπορώ να καταγράψω τη μαγεία– του πιο ευλογημένου νησιού…που αναδύθηκε μέσα από την θάλασσα της Μεσογείου….

Μια γουλιά από το Playiá White Dry ενός ιδιαίτερου παντρέματος των γηγενών ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μάλαγα, έτσι για την «αφεντιά» και στην υγειά του για την πρώτη γνωριμία…

Συνεχίζεται

Κύρια φωτό:cyprustimes

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ραντεβού…«Στο πάρκο με τις νεραντζιές»

Aυτή είναι η νέα παραλία στην κοινότητα Γιαλιάς στην επαρχία Πάφου

Ιορδανία, ταξίδι στον χρόνο και στην βαθιά πίστη – Αμ(μ)άν οι εντυπώσεις…

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!