Νέα Νεα της Αγορας

Φάνος Λεβέντης: «Αυτοψία» στην Covid εποχή – «Αποφάσιζαν χωρίς διαβουλεύσεις»

Όπως είναι απόλυτα λογικό να σκεφτεί κάποιος, φέτος η ανθρωπότητα θα γιορτάσει τη παγκόσμια μέρα τουρισμού με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Η πανδημία που κτύπησε την ανθρωπότητα στα τέλη του 2019 , άλλαξε άρδην τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, πλήττοντας αυτή την τεράστια βιομηχανία  με πρωτόγνωρο τρόπο και με ανυπολόγιστες  ζημιές αλλά και απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Εκτιμώμενη απώλεια 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας!

Η Ευρώπη μετρά τις πληγές της , τόσο οι νότιες χώρες ανάμεσα τους και μείς αλλά και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης , οι βόρειες όπως συνηθίζεται να ονομάζονται και γενικά η κάθε μια μετρά το μέγεθος και το ύψος του τιμήματος που έχουν υποστεί σε σχέση με την τουριστική βιομηχανία.

Σημαντική εκτιμώμενη απώλεια εσόδων:

• 85 % για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια

• 85 % για τους διοργανωτές ταξιδιών

• 85 % για τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες μεγάλων αποστάσεων

• 90 % για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρείες

Το ερώτημα όμως είναι αν η Ευρώπη σαν θεσμός λειτούργησε σωστά , γρήγορα , έξυπνα και ευέλικτα στα πολύ πρώτα στάδια της επιδημίας αρχικά και αν έπραξε αυτό που επιβαλλόταν να πράξει ώστε να εισαχθούν στα κράτη μέλη  όσο το δυνατό λιγότερα κρούσματα . Ταυτόχρονα βέβαια να μην γινόταν καμμιά διασπορά του άγνωστου στην ουσία αυτού ιού που έμελλε να στιγματίσει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων και  εκατοντάδες χιλιάδες ζωές να χαθούν και οι οικονομίες των κρατών να βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνα για κατάρρευση επίπεδα.

Η απάντηση κατά την άποψη μου είναι ότι ΟΧΙ η Ευρώπη δεν λειτούργησε ορθά δεν πήρε σωστές και γρήγορες αποφάσεις , σπατάλησε πάρα πολλή χρόνο σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις αλλά χωρίς να καταφέρει να συγκλίνει σε κοινές αποφάσεις , όπου στην ουσία  έμειναν τα κράτη μέλη μετέωρα να αυτοσχεδιάζουν, ακούγοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα αποτελέσματα ασφαλώς ουδόλως δικαιώνουν είτε την ευρωπαϊκή ένωση είτε τα κράτη μέλη από μόνα τους. Σε μία προσπάθεια να σεβαστεί την αρχή της ελευθερίας της διακίνησης των πολιτών απέτυχε να βρει λύσεις ώστε σήμερα τα κράτη πληρώνουν σε όλα τα επίπεδα βαρύτατο τίμημα.

Τα κράτη μέλη που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό είναι (ως % του ΑΕΠ) τα ακόλουθα:

Κροατία (25 %)

Κύπρος (22 %)

Ελλάδα (21 %)

Πορτογαλία (19 %)

Αυστρία, Εσθονία, Ισπανία (15 %)

Ιταλία (13 %)

Σλοβενία, Βουλγαρία (12 %)

Μάλτα (11 %)

Γαλλία (10 %)

Γερμανία (9 %)

Αφού η Ε.Ε. σαν θεσμός δε κατάφερε να  εφαρμόσει  μια ενιαία πολιτική για αντιμετώπιση της πανδημίας , στη συνέχεια απέτυχαν και τα ίδια τα κράτη να εφαρμόσουν το καθένα ξεχωριστά μια τέτοια πολιτική όπου δε θα είχε αυτά τα φρικτά αποτελέσματα.

Στη ίδια παγίδα έπεσε δυστυχώς και η δική μας μικρή χώρα, όπου και σαν νησί θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μια τέτοια πολιτική που δε θα είχε σίγουρα τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.

Λειτούργησαν τα πράγματα πιο εύκολα στη πρώτη φάση της πανδημίας. Κλείσαμε τις εισόδους της χώρας, κλείστηκε και ο κόσμος στα σπίτια του και τα αυξημένα κρούσματα περιοριστήκανε, φτάσαμε για αρκετές βδομάδες να έχουμε μηδενικά κρούσματα η κάποιες φορές ένα. Στοιχεία που δείχνανε ότι είχαμε τον απόλυτο έλεγχο. Άρχισε ο επαναπατρισμός πολιτών από το εξωτερικό, όπου εκεί αρχίσανε τα πρώτα καμπανάκια να κτυπούν. Σε ελέγχους ανάμεσα σε μικρούς αριθμούς σχετικά επαναπατρισθέντων εντοπιζόντουσαν καθημερινά λίγο κάτω από τα 10.

Και αυτό το είχαμε σχετικά κάτω από τον έλεγχο μας γιατί λειτουργούσε  η καραντίνα για όλους όσους επέστρεφαν και έτσι δεν είχαμε την όποια διασπορά. Με βάση λοιπόν τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία ήταν όντως εντυπωσιακά αρχίσανε να γίνονται τα πλάνα της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας και πλάνα επαναλειτουργίας των αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας. Εδώ ακριβώς έμελλε να άρχιζε και η αντίστροφη μέτρηση και η άτακτη υποχώρηση προς τον αποτυχημένο τρόπο διαχείρισης, που για άγνωστους ακόμα για μένα λόγους, κάποιοι περηφανεύονται και μέχρι σήμερα ακόμα ότι αυτό που κάναμε ήταν τόσο καλό και ορθό που μας αντιγράψανε και άλλες χώρες και αυτή η Ελλάδα ακόμα. Γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει σήμερα και στην Ελλάδα που στο μέσω της πανδημίας μετρούσε ελάχιστα κρούσματα και σήμερα μετρά 350 ημερησίως, η δε Γαλλία πέραν των 13,000 μέσα σ’ ένα 24ωρο.

Πρότεινα τότε επίσημα προς το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού, ότι κατά την άποψη μας δε θα έπρεπε σε καμμιά περίπτωση να σκεφτούμε οποιονδήποτε άλλο τρόπο από το να υποδεχόμαστε επισκέπτες στη χώρα μας παρά μόνο με την προσκόμιση αρνητικού αξιόπιστου αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου, παραθέτοντας ταυτόχρονα τους λόγους και ασφαλώς τα άπειρα οφέλη που θα είχαμε σαν χώρα εφαρμόζοντας μια τέτοια πολιτική. 

Με απλές μαθηματικές πράξεις και με βάση τα μέχρι εκείνη τη δεδομένη στιγμή δεδομένα, εφαρμόζοντας οτιδήποτε άλλο θα φτάναμε και από τις αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας στις 2,000 κρούσματα , δεν απέχουμε πολύ αυτή τη στιγμή και ο λόγος που δε φτάσαμε στα 2,000 κρούσματα είναι γιατί η μαθηματική πράξη γινόταν  με βάση τον αριθμό των 300,000 επισκεπτών που βέβαια δυστυχώς δε καταφέραμε να φτάσουμε. Στις τρείς δεκαετίες που εμπλέκομαι έμπρακτα στη τουριστική βιομηχανία αυτό που ανελλιπώς κάθε χρόνο ακούω είναι ότι θα πρέπει να πράξουμε τα πάντα ώστε να προσελκύουμε υψηλότερων οικονομικών δυνατοτήτων επισκέπτες αφού και το προϊόν μας είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολύ ψηλού επιπέδου. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια δε μπορώ να πω ότι τα καταφέραμε και ο κύριος όγκος των επισκεπτών στη χώρα μας ήταν από το μέτριο και κάτω όσον αφορά την οικονομική τους  κατάσταση με  χαμηλή κατά κεφαλή δαπάνη.

Τρανή απόδειξη είναι ότι παρά το γεγονός ότι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια  και φτάσαμε αριθμητικά σε πρωτόγνωρα ψηλά νούμερα, εν τούτοις τα έσοδα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και το ποσοστό κέρδους μειώθηκε σημαντικά. Ερωτώ λοιπόν , είχαμε ποτέ στα χρονικά μια άλλη τόσο χρυσή ευκαιρία να πουλήσουμε ακριβές διακοπές; Ακριβές γιατί; Διότι θα φέρναμε υγιείς επισκέπτες σε μια χώρα με μηδενικά κρούσματα . Θα απολαμβάνανε διακοπές χωρίς να νοιώθουν ότι βρίσκονται σε κλινική η νοσοκομείο και θα επιστρέφανε σπίτι τους πάλι υγιείς.

Χωρίς κανένα περιορισμό και απαγόρευση σε καμιά χώρα. Αντ΄ αυτού επιλέξαμε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που εφάρμοζαν χώρες  με μειωμένα μεν  σε σύγκριση με πριν κρούσματα, καθημερινά δε, χωρίζοντας τις χώρες σε κατηγορίες ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα και έκτοτε άρχισε το βάλε-  βγάλε από τη μια κατηγορία στην άλλη, κάνοντας και τη πάπια κάποιες φορές για διάφορους λόγους και σκοπιμότητες  για κάποιες χώρες, με όλα τα γνωστά προβλήματα και βέβαια με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα όπου η πολιτική αυτή των δειγματοληπτικών ελέγχων στις εισόδους της χώρας επέτρεψε την εισαγωγή θετικών κρουσμάτων όπου εύκολα έγινε και διασπορά ανάμεσα στη κοινότητα και εφόσον η πολιτική αυτή δεν αλλάζει αυτό θα συνεχίζεται και θα φορτώνεται ο λαός την ευθύνη  για εφαρμογή  αυστηρών μέτρων πολλές φορές, σκληρών και απάνθρωπων μέτρων, ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να καλυφθούν τα λάθη και οι παραλήψεις των πάνσοφων που λαμβάνουν τις αποφάσεις αυτές, επηρεάζοντας τις ζωές των ανθρώπων από κάθε άποψη.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε αρμόδιος Υπουργός ή άλλος ή άλλοι να αποφασίζουν για το ποιος θα καταστραφεί οικονομικά και πόσο;

Ποιος δίνει σε οποιοδήποτε Υπουργό ή άλλον ή άλλους να αποφασίζουν χωρίς να διαβουλεύονται και να ακούνε τις θέσεις όσων θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις τους;

Είναι δυνατόν να μην γνώριζε ή να έβλεπε η πολιτεία αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων ότι κάποια επαγγέλματα ή επιχειρήσεις θα πλούτιζαν από τη δραστηριότητα τους μέσα στη Πανδημία; Δε θα έπρεπε να φρόντιζαν να τροποποιούσαν σε τάχιστο χρόνο τη φοροθετική νομοθεσία και πολιτική ώστε αυτοί που επωφελούνται από την πανδημία και κερδίζουν σε βάρος αυτών που στην ουσία είτε έχουν πολύ μειωμένα έσοδα η μηδενικά έσοδα να κατέβαλλαν αυξημένο συντελεστή φορολόγησης προς όφελος όλων των οικονομικά από την πανδημία πληγέντων;

Παρ΄ολα αυτά όμως έτρεξαν και η πολιτεία και η Βουλή των Αντιπροσώπων με ταχύτητα φωτός και τροποποίησαν τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο και μετέτρεψαν αυτούς που καταγγέλλουν και σε δικαστές ώστε να επιβάλλουν χρηματικές ποινές που φτάνουν και τις 16,000 ευρώ. Πρώτος στόχος βέβαια  η βιομηχανία των κέντρων αναψυχής.

Η πολιτεία και η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έτρεξαν ούτε καν αργά ώστε να εξεύρουν λύση στο θέμα των ενοικίων διασφαλίζοντας μ’ ένα παράλογο και αντιδημοκρατικό τρόπο τα συμφέροντα 100% του ενός από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη σε μια ιδιωτική συμφωνία αλλά ταυτόχρονα είτε μειώνει είτε μηδενίζει με διατάγματα τα έσοδα του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.

Άρα ο τουρισμός έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό τόσο παγκόσμια αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ασφαλώς και στη δική μας χώρα.

•Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει μείωση του διεθνούς τουρισμού κατά 60 %

•Ζημίες ύψους 840-1 000 δισ. Ευρώ για την παγκόσμια ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία

Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Ο τουρισμός είναι στο επίκεντρο ενός τεράστιου οικοσυστήματος επιχειρήσεων που συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία και την απασχόληση σε όλα τα κράτη μέλη.

Ήδη έχουν εξαγγελθεί προγράμματα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτό που θα αναμένουμε να δούμε είναι η βοήθεια αυτή να φτάνει και έμπρακτα και ουσιαστικά και στη βιομηχανία των κέντρων αναψυχής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι λειτουργούν στην Ε.Ε.2,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάνω από το 90 % είναι ΜΜΕ άρα ένας πρόσθετος λόγος για όσα πιο πάνω απαιτούμε.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ε.Ε. απέτυχε στην ορθή διαχείριση της πανδημίας επενδύοντας τεράστια ποσά εκ των υστέρων ώστε να σωθεί  η τουριστική βιομηχανία . Η Ε.Ε. δεν επένδυσε ως έπρεπε ώστε να προσφέρονται απρόσκοπτα διαγνωστικοί έλεγχοι  στα κράτη μέλη. Απέτυχε δυστυχώς και η μικρή μας χώρα στην ορθή διαχείριση στη μετά τον μηδενισμό εποχή και επαναλειτουργία των εισόδων της χώρας. Απέτυχαν και έπεσαν έξω όσοι πίστευαν ότι οι όποιοι περιορισμοί στους επισκέπτες θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά στον να ταξιδέψουν. Ήρθαν οι χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών και έβαζαν οι ίδιες περιορισμούς στους πολίτες τους αν επέστρεφαν από χώρα που είχε αυξημένα κρούσματα.

Για αυτούς τους λόγους επιβάλλεται η μέγιστη συνεργασία με όλους και ουδείς γνωρίζει τα πάντα και έχει τέτοιους ώμους για να σηκώνει τόσα βάρη ευθύνης και η αλαζονεία και υπεροψία δεν έχουν θέση.

Aπό τον Φάνο Λεβέντη γ.γ. του ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α.

Πηγή στοιχείων:https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic/eu-helps-reboot-europes-tourism_el

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πρ.Ένωσης Δήμων: Μια ομπρέλα κάθε 4 μέτρα στις παραλίες της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Δεν αποκλείεται ως επιλογή το καθολικό lockdown στη χώρα μας

Taste and Hospitality

Σε πόλεις φαντάσματα έχει μετατρέψει ο κοροναϊός τα μεγάλα αεροδρόμια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!