Πρόσωπα Φιλοξενία

Το «στοίχημα» της Sally στην…Κυπριακή wonderland

Μέσα σ’ ένα κυκεώνα σκανδάλων, στα μέσα μίας κρίσης, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής, λίγοι είναι αυτοί που έχουν την πολυτέλεια και τον χρόνο να μας «βγάλουν», αξιοπρεπώς ξανά ως ενεργούς πολίτες στην κοινωνία.

Κάθε βράδυ «κοιτάω» τον καθρέφτη και αναρωτιέμαι τι «έκανα» σήμερα και προσπαθώ να συνειδητοποιήσω αν έκανα τη «διαφορά»,  στην δική μας κοινωνία και αν έχω επιφέρω κάποια αλλαγή, έστω και για ένα συνάνθρωπο μου. Δυστυχώς δεν μπορώ να το «μετρήσω», «ούτε να το αξιολογήσω». Έκανα διάφορα κυρίως αυθόρμητα και κυρίως με πολύ τρέλα, αλλά αυτό είναι μεγάλη ιστορία.

Βρέθηκα σε ουρές για ένα επίδομα και χρειάστηκε να ζητήσω βοήθεια από μεγάλο φιλανθρωπικό οργανισμό στήριξη αφού πληρούσα όλα τα κριτήρια. Οι αιτήσεις δεν συμπληρώθηκαν ποτέ και ούτε πρόκειται. «Διακόσιες σελίδες», «300 διαβεβαιώσεις», και τρέξιμο απίστευτο μόλις συνειδητοποίησα ότι με τα μέτρα και τα «ραντεβού» στις δημόσιες υπηρεσίες το ενδεχόμενο μέχρι να «πάει το χαπάρι» σε ένα οργανισμό υπό την ομπρέλα του κράτους θα γινόμουν προγιαγιά. Έτσι λοιπόν, τους «χάρισα» τα χρήματα και πάλεψα μόνη. Όπως εγώ, εσύ και άλλοι 200,000 συμπολίτες μου που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.  

Εν κατακλείδι, «όταν προσφέρεις χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς να περιμένεις ανταμοιβή, απαλλάσσεσαι αυτομάτως από τα δεσμά των κοινωνικών συμβάσεων. Είσαι ελεύθερος». Και είμαι. Τόσο ελεύθερη που με  ένα χαμόγελο με αναπτερώνει. Εκτιμώ αυτά που ήδη έχω και έχω μάθει να ζω μ’ ένα τρόπο που λίγοι γνωρίζουν.

Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, έτσι δεν είναι Sally;  Εσύ με το δικό σου αγώνα και γω με το «ροζ συννεφάκι» βλέπω τον κόσμο αλλιώς.Το «εμείς» μια πανανθρώπινη αξία της αγάπης για τον συνάνθρωπο και αφήνουμε πίσω και εξακολουθούμε να το κάνουμε τον κρατικό εγωκεντρισμό που σε  καμιά περίπτωση δεν προσφέρει τη δυνατότητα εξέλιξης.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Γεννήθηκα στη Λευκωσία και είμαι 37 ετών, είμαι μητέρα 5 παιδιών και ασχολούμαι κυρίως με τη φροντίδα τους και τις δουλειές του σπιτιού. Μεγάλωσαν τα παιδιά μου και δεν χρειάζονταν τόση φροντίδα όσο όταν ήταν μωρά κατάλαβα ότι αυτή τη δοτικότητα που είχα περίσσια, σαν άνθρωπος έπρεπε να την μεταφέρω κάπου αλλού. Έτσι ιδρύθηκε αυτή η όμορφη παρέα και αλυσίδα συνανθρώπων που ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί ούτως ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην μείνει χωρίς τα απαραίτητα.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την προσφορά προς τους συνανθρώπους μας;

Μέσα από την πολυετή ενασχόληση μου με την ομάδα αυτή ήρθαμε αντιμέτωποι πολλές φορές με δύσκολες καταστάσεις. Πολλά τα περιστατικά που μάνουλες αγωνιούσαν για το επόμενο γεύμα των παιδιών τους, πατεράδες να μην τα φέρνουν βόλτα και να νιώθουν ότι δεν επιτελούν το καθήκον τους σαν τη κεφαλή της οικογένειας. Παιδάκια να μην έχουν τα απαραίτητα για μια μέρας γιορτής όπως τα γενέθλια, για τη νέα σχολική χρονιά.

Σε όλες αυτές λοιπόν τις καταστάσεις αυτή η αλυσίδα ανθρώπων-εθελοντών γινόταν όλο και πιο δυνατή. Σε κάθε αίτημα όλοι αυτοί οι ΆΝΘΡΩΠΟΙ έτοιμοι να προσφέρουν από το υστέρημά τους. Έτσι καθημερινά δίνουμε μικρές μάχες για να περιορίσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τη φτώχεια.

Oι Κύπριοι πεινούν;

Θα σου απαντώ ευθέως στο ερώτημα αν οι Κύπριοι πεινάνε και αν τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Φυσικά,Νικολέτα μου και εσύ από ότι γνωρίζω πολλές φορές έχεις τρέξει για πολύ κόσμο, χωρίς να το λες και αυτό σε τιμά. Σαφώς και υπάρχουν δυσκολίες και στιγμές που δεκάδες συμπολίτες μας έπιασαν πάτο, έχασαν τα απλά, έχασαν τις ελπίδες τους! Εμείς όμως όσο μπορούμε και όλοι μας είμαστε δίπλα τους. Σε αυτόν τον αγώνα βέβαια δίπλα μας μεγάλες εταιρίες, υπεραγορές. Γι ‘ αυτό και η ομάδα μας που απλώνεται παντού βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ευαισθησία εταιρειών και ιδιωτών

Την πραγματική σφαιρική εικόνα για το πως επιβιώνουν οι οικογένειες της Κύπρου δεν μπορώ να την έχω  αντικειμενικά.  Όμως από το ενδεικτικό δείγμα που έχω και διαχειρίζομαι με την ομάδα μου, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και μεγάλες ελλείψεις στη βιωσιμότητα των σημερινών οικογενειών. Λείπουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης και δυστυχώς οι οικογένειες που τα χρειάζονται αυξάνονται καθημερινά.

Τι θα ήθελες να μεταφέρεις στον κόσμο που μας διαβάζει;

Τέλος θα ήθελα να στείλω δύο μηνύματα.. Το πρώτο απευθύνετε σε όσους αθόρυβα και ταπεινά τρέχουν να εκπληρώσουν επιθυμίες οικογενειών, να χαρίσουν το χαμένο χαμόγελο μιας μάνας, ενός πατέρα και ενός παιδιού.. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε το πιο μικρό, το πιο αδύνατο. Το «λίγο» που πιστεύουν πολλοί ότι προσφέρουν είναι ανάσα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό του λαού μας αλώστε αυτή η ανιδιοτελής αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτή η έγνοια, η ζεστασιά. Μην διστάσει κάνεις να προσφέρει νομίζοντας ότι αυτό που έχει είναι ανεπαρκή.  Σας το εγγυόμαστε ότι πολλά σπίτια γέμισαν με ευτυχία όταν το λίγο του καθενός έγινε ΠΟΛΥ!

Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους εκεί έξω που έχουν αληθινή ανάγκη και να τους πω ότι δεν είστε λιγότερο αξιοπρεπής όταν ζητάτε βοήθεια, μην δειλιάσετε λεπτό να απευθυνθείτε σε εμάς. Δεν αξίζει σε κανένα Κύπριο πολίτη να ζει σε άθλιες συνθήκες, όλοι μας πρέπει να είμαστε περήφανοι! Είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε όλη τη ζεστασιά του κόσμου.

Θα μπορούσα να ευχαριστήσω κάποιους που προσφέρουν με τόση αγάπη;

Χωρίς κανένα περιορισμό.

Κάπου εδώ και με την ευκαιρία που μου δίνετε ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την εταιρία  G Valmas cleaning & pest control Ltd Cv. Τον Γιώργο και την Λουκία Βάλμα. Είναι η εταιρία που μας μεταφέρει καθημερινά πράγματα για οικογένειες από πόλη σε πόλη. Αν χρειαστεί από πόρτα σε πόρτα. Επίσης είναι η εταιρία που εκτός τους καθαρισμούς και τα προϊόντα τους τα οποία οπότε χρειαστούμε για άπορες οικογένειες  μας τα προσφέρουν δωρεάν. Πρόσφεραν αρκετές φορές  τρόφιμα δώρα τούρτες ακόμα και υλικά οικοδομής για άπορες οικογένειες της ομάδας μας «Προσφέρω απλόχερα». Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τράπεζα Astrobank για την στηρίξει και την μεγάλη τους βοηθεια, στον Eρυθρό Σταυρό που έχουν αναλάβει αμέτρητες φορές οικογένειες της ομάδας και η στήριξη τους ηταν άμεση. Την υπεραγορά C.h.K Greenmarket L.D.T την κ.Αργυρώ για την βοήθεια που προσφέρει σε εβδομαδιαία βάση, την υπεραγορα Δημητριάδης στην Λακαταμεία όποτε έχουμε ζητήσει την βοηθεια τους μας την πρόσφεραν απλόχερα, την υπεραγορα Alfa Mega για την στήριξη. Την εταιρία τροφίμων και ποτών George Skaliotis Catering Services για τα φαγητά που προσφέρουν σε οικογένειες της ομάδας. Πραγματικα μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση για οικογένειες. Αυτά τα προσφέρουμε χωρισμένα και σε μερίδες ανα οικογενεια Ηθελα εδώ να κλείσω και να ευχαριστήσω την σχολή χορού Ηρακλέους που μας έχουν παραχωρήσει την αίθουσα τους και τις δασκάλες χορού Γιώτα και Χριστίνα .Σ’ αυτά τα μαθήματα θα συμμετάσχω και εγώ και άτομα της ομάδας συντονιστές ή διαχειριστές Ανάλογος με τα άτομα που θα δηλώσετε θα γίνουν και τα γκρουπ. (Τώρα με την κατάσταση που επικρατεί θα γίνετε 10 άτομα κάθε γκρουπ αν δηλώσετε παραπάνω άτομα θα γίνουν πιο πολλές ομάδες). Για το ποιες μέρες και ώρες της βδομάδας θα γίνονται θα σας ενημερώσουμε ανάλογος Σκοπός αυτής της απόφασης  είναι να βοηθήσουμε λίγο και εμείς να αλλάξετε διάθεση και να ξεφύγετε κάποιες μέρες και ώρες της βδομάδας  από την καθημερινότητα. ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΩΡΑΙΑ!

P.s: “Η ανιδιοτελής προσφορά απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά του εγωισμού και πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, εμπνέοντας και άλλους συνανθρώπους, δημιουργώντας τελικά ένα κύκλο της προσφοράς και καλοσύνης”. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται events, βραβεία και χειροκροτήματα. Ένα ευχαριστώ για ένα ποτήρι γάλα σε ένα μωρό τους δίνει κίνητρο για την επόμενη μέρα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Άνοιξε στην Αλαμινό το Robinson Club

Taste and Hospitality

Λεμεσός: H θέα από έναν ουρανοξύστη…κόβει την ανάσα (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Πισσούρι…Aυτή η διαδρομή δεν τελειώνει ποτέ (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!