Back of the House (BOH) Διοίκηση

Πέτρος Ανδριανού: Κυπριακή γαστρονομία σε μια μεταμοντέρνα εκδοχή

O Πέτρος Ανδριανού και είμαι ο σεφ / ιδιοκτήτης του 3 Forks-Lab.  Έχει βιώσει την παγκόσμια συναρπαστική γαστρονομική βιομηχανία «από μέσα», έχοντας εργαστεί εδώ και χρόνια σε διάφορα εστιατόρια Michelin στο εξωτερικό. Το 2010 επιστρέφει στην Κύπρο, με όραμα να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις του προκειμένου να συμβάλει στην αναβάθμιση της κυπριακής κουζίνας και στη μετάβασή της στη σύγχρονη και υψηλή γαστρονομία.

Το 3 Forks-Lab είναι ένα εμπνευσμένο εργαστήριο γαστρονομίας «πειραματισμού» με έδρα την Κύπρο-Λευκωσία στο οποίο αναπτύσσονται και μοιράζονται νέα πιάτα, έννοιες και τεχνικές με πελάτες / επισκέπτες / επιχειρήσεις και σεφ.

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν πιάτα και τεχνικές που εμπλέκουν πλήρως τις αισθητηριακές, συναισθηματικές και πνευματικές ικανότητες των επισκεπτών, να τους εκπλήσσουν και να τους ενθαρρύνουν να δοκιμάσουν φαγητό με νέους και απροσδόκητους τρόπους», αναφέρει αποκλειστικά στο Taste and Hospitality.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. «Με  προσέγγιση τη συναισθηματική Σφαίρα Αισθητικής των επισκεπτών μέσω της κουζίνας μου, τη Συμβουλευτική / δημιουργία νέων τάσεων και ιδεών για εστιατόρια / ξενοδοχεία & γενικότερα στον κόσμο της βιομηχανίας τροφίμων και κυρίως την ταξινόμηση του δημιουργικού ελέγχου, συμπληρώνει ο Πέτρος Ανδριανού.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω δράσεων, εντάσσεται και η πρωτοβουλία  «Cypriot Cuisine on the Edge», η οποία ξεκίνησε το 2012 και δημιουργήθηκε με σκοπό να προβάλει και να προωθήσει την κυπριακή κουζίνα με ένα σύγχρονο τρόπο, έχοντας στο επίκεντρο της την υψηλή αισθητική.

Τι θα πει φράση «on the Edge»;

 Για μας έχει διττή έννοια. Η πρώτη υπονοεί ότι η κυπριακή κουζίνα βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού, τείνει προς εξαφάνιση, χωρίς να υπάρχουν γραπτά τεκμήρια για τις συνταγές μας, την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα μας. Η δεύτερη έννοια προσανατολίζεται στο «cutting edge» και στο «breakthrough edge», στοχεύοντας στην εξέλιξη της κυπριακής κουζίνας σε μια μεταμοντέρνα εκδοχή μέσω της καινοτομίας.

Μου είχατε αναφέρει για την καταγραφή των κυπριακών προϊόντων, έτσι δεν είναι;

Ακριβώς. Στο ίδιο πλαίσιο, έχοντας πλήρη επίγνωση της επείγουσας ανάγκης για τεκμηρίωση των κυπριακών προϊόντων και της παράδοσης της κυπριακής κουζίνας, έχουμε ήδη προχωρήσει με την καταγραφή προϊόντων που μπορούν να καλλιεργηθούν/εκτραφούν στην Κύπρο (γη, επίγεια και υποθαλάσσια ζωή), παραδοσιακών συνταγών και τη μετεξέλιξη τους σε ένα πολυαισθητηριακό μενού γευσιγνωσίας (multisensory tasting menu).

Ανάμεσα σε άλλα αγαπητή Νικολέτα είναι προσωπική μου πεποίθηση, ότι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να εξελιχθεί γαστρονομικά, είναι η βαθιά κατανόηση της παραδοσιακής κουζίνας. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι για την πιο πάνω πρωτοβουλία, ακολουθείται επιστημονική διαδικασία βασισμένη σε πρωτόκολλα που έχουμε αναπτύξει («protocolised innovation») και στηρίζεται σε συνεργασίες με μια πλειάδα επαγγελματιών (γεωπόνους, γεωργούς, ψαράδες, εικονογράφους, καλλιτέχνες κτλ.).

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Bartender Κυριάκος Χρίστου: «Goodnight Souzana μου»…

Τέσσερις τάσεις που κάνουν βουτία στη βιομηχανία αλκοόλ

Taste and Hospitality

Το Σύνδρομο της Κατάθλιψης μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!