Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Στήριξη του οινοποιητικού τομέα

Σειρά της χοιροτροφίας και του οινοποιητικού τομέα να επωφεληθούν από το Μέτρο 21: «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς και στις ΜμΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση της πανδημίας Covid-19», μέσω του οποίου παρέχεται έκτακτη προσωρινή στήριξη προς τους χοιροτρόφους και τα οινοποιεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των τιμών και επιδείνωση της διατάραξης της αγοράς, η οποία μειώνει σοβαρά την κερδοφορία και τη ρευστότητα.

Η προκήρυξη αυτή από το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – ΠΑΑ 2014-2020), έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για το πρώτο σκέλος του Μέτρου 21, το οποίο ήταν σε ισχύ από τις 4 – 17 Νοεμβρίου 2020 και αφορούσε τις ακόλουθες κατηγορίες: μόνιμες καλλιέργειες, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 400 μέτρων (€2,2 εκατ.), λαχανικά, αρωματικά φυτά και φράουλα (€650.000), αμπελουργία, οινοποιήσιμες, επιτραπέζιες και παραδοσιακές ποικιλίες (€500.000), καλλιέργειες καρπουζιών (€250.000), ελαιοκαλλιέργεια, σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 400 μέτρων (€50.000), ενώ είχε ως επίκεντρο τους επαγγελματίες γεωργούς και τα ορεινά. 

Για την πρώτη προκήρυξη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, έχουν υποβληθεί 15,800 αιτήσεις, ενώ από την Παρασκευή ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων και για το δεύτερο σκέλος του Μέτρου 21 που απευθύνεται σε χοιροτροφικές μονάδες και οινοποιητικές επιχειρήσεις.  

Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ανακοίνωσε την προκήρυξη του Μέτρου 21 για τις ακόλουθες δράσεις:

Οινοποιητικός Τομέας – προϋπολογισμός €166.500 Δικαιούχοι είναι οινοποιητικές επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η ενίσχυση παρέχεται με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού ανά εκατόλιτρο λευκών οίνων. Ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο καθορίστηκαν οι €50.000.

Αιτήσεις ηλεκτρονικά και στα επαρχιακά 

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στις δράσεις μπορούν να προμηθεύονται τα έντυπα αίτησης και τα ενημερωτικά έντυπα, από τα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να προμηθευτούν τα πιο πάνω έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή, από τις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωργίας (www.moa.gov.cy/da), του ΚΟΑΠ (www.capo.gov.cy) και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (www.paa.gov.cy). Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο της επαρχίας διαμονής του αιτητή κατάλληλα συμπληρωμένη από τις 20/11/2020 μέχρι τις 04/12/2020. Οι αιτήσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα, θα παραλαμβάνονται, θα σφραγίζονται και θα δίνεται στον αιτητή απόδειξη παραλαβής. Εκπρόθεσμες αιτήσεις που υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα παραλαμβάνονται, θα θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και θα απορρίπτονται για σκοπούς καταβολής επιδότησης.   

Άγγελος Νικολάου  

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Επειγόντως…σωσίβιο – Γεμίζουν οι παραλίες με λουόμενους χωρίς ναυαγοσώστες (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Kανένα 5αστερο ξενοδοχείο ανοιχτό το χειμώνα

Taste and Hospitality

Και εγένετο νόμος! Αύξηση ποινών για τις επιχειρήσεις μέχρι 16.000 ευρώ

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!