Νέα Νεα της Αγορας

Αντιδρούν Τ/Κ παραγωγοί για την κυκλοφορία «χαλλουμιού» στην Τουρκία

Αντιδράσεις και σχόλια έχει προκαλέσει στα ΜΚΔ η είδηση ότι στην Τουρκία έχει κυκλοφορήσει τυρί τύπου χαλλούμι με την ονομασία «Izgarella» (ΣΣ: για την σχάρα) που φέρεται να συναγωνίζεται το κυπριακό χαλλούμι, την ώρα που οι παραγωγοί και εξαγωγείς στα κατεχόμενα ζητούν στήριξη για ένα προϊόν που τους φέρει αρκετά έσοδα.
 
Η Κίπρις ποστασί γράφει ότι η κυκλοφορία του «Izgarella» έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των Τ/κ. Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, Τζιαντάν Αβουλντούκ σχολίασε ότι το 2008 το χαλλούμι κατοχυρώθηκε και για το «βορρά» και για το «νότο» με την αίτηση που υπέβαλλε τότε στην ΕΕ η Δημοκρατία. Το συγκεκριμένο προϊόν στην Τουρκία, είπε, συνάδει με την νομοθεσία για πιστοποιημένο γεωγραφικό προϊόν και δεν γράφει κάπου ούτε έχει σχέση με το κυπριακό χαλλούμι.
 
Από την άλλη ο επιχειρηματίας Μουσταφά Αμπίτογλου δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε τα δικά μας προϊόντα» και πως επειδή οι παραγωγοί χαλλουμιού στα κατεχόμενα δεν εφαρμόζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις έχει πέσει η ποιότητα και εκεί όπου γινόταν εισαγωγή χαλλουμιού τώρα κυκλοφορούν παρόμοια προϊόντα με άλλο όνομα.
 
Ο νέος «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Ναζίμ Τσαβούσογλου είπε ότι συνεχίζουν τον αγώνα για την αντιπροσώπευση του χαλλουμιού και αναφέρθηκε σε σύσκεψη που έγινε την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο «προεδρικό» για το θέμα και στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Υπάρχουν, πρόσθεσε, αυτά που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι για το ζήτημα και τα κάνουν, αργά μεν αλλά τα κάνουν. Υπάρχουν, συνέχισε, και αυτά που πρέπει η ΕΕ να κάνει.
 
Ο κ. Τσαβούσογλου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει πρόβλημα με την ύπαρξη μιας κοινής με την ε/κ πλευρά επιτροπής για το χαλλούμι, αλλά δεν αποδέχονται τον έλεγχο της παραγωγής είτε από αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε από ξένο οργανισμό.  Μίλησε για εργασία που θα γίνει και θα τους παρουσιαστεί στις 17 Ιανουαρίου και κάποιες επαφές που θα γίνουν για το θέμα της αντιπροσώπευσης. Η ουσία, πρόσθεσε, είναι η παραγωγή του χαλλουμιού να πληροί τα όρια των προτύπων για να μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.
 
Έξω από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε σήμερα διαμαρτυρία των τεσσάρων οργανώσεων που εκπροσωπούν τους τ/κ παραγωγούς χαλλουμιού. Πρόκειται για το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο, την ένωση τ/κ κτηνοτρόφων, την ένωση τ/κ παραγωγών γάλακτος και την ένωση τ/κ παραγωγών ζώων.
 
Όσον αφορά τον μηχανισμό ελέγχου που θα δημιουργηθεί από την ΕΕ, διαμαρτυρήθηκαν γιατί θεωρούν ότι θα αποτρέψει τους παραγωγούς να επωφεληθούν με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο από την καταχώριση του προϊόντος, ακόμη και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο στέρησης της καταχώρισης.
 
Στη διαδικασία ελέγχου των γεωγραφικών ενδείξεων (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης της ΕΕ) ζητούν όπως συμμετέχει και το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο και την ταυτόχρονη εφαρμογή του νομικού κανονισμού που θα επιτρέψει την εξαγωγή χαλλουμιού στην ΕΕ με την καταχώριση του του προϊόντος.
 
Στα αιτήματά τους είναι επίσης ο διορισμός από την ΕΕ των ειδικών που θα κάνουν τον έλεγχο της ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.
 
Ο πρόεδρος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου δήλωσε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ότι οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε Κοινή Συμφωνία το 2015 ενώπιον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης  από κοινού για τους Ε/κ και για τους Τ/κ. Ωστόσο, πρόσθεσε, το τελευταίο διάστημα γίνονται κάποιες κινήσεις που δεν συνάδουν με την Κοινή Συμφωνία και δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τ/κ.  Και εκφράζει ανησυχία ότι ο μηχανισμός ελέγχου που θα δημιουργήσει η ΕΕ, θα επηρεάσει αρνητικά τους Τ/κ παραγωγούς.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή: Λουκέτο στις μισές επιχειρήσεις τουρισμού…

Taste and Hospitality

Ξεκινά η τουριστική εποπτεία μέσω likes στο διαδίκτυο

Taste and Hospitality

Η πίττα με τα σουβλάκια θα εκτοξευτεί στα €7…και «φταίει» το Βιετνάμ

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!