Πρόσωπα Φιλοξενία

Σταύρος Χατζηκυριάκου – Ανύπαρκτο το κρατικό μάρκετινγκ…«σκοτώνει» το κρασί

Το κυπριακό κρασί, με μια παράδοση οινικής κουλτούρας πέραν των 5,500 χιλιάδων χρόνων, αντιμετωπίζει σήμερα τρομερά προβλήματα επιβίωσης λόγω κορωνοϊού και ανταγωνισμού από τα εισαγόμενα κρασιά. O Aντιπρόεδρος του Ομίλου Οινόφιλων Κύπρου Σταύρος Χατζηκυριάκου, μιλά αποκλειστικά στο Taste and Hospitality και αποκαλύπτει πολλα.

Η ποιότητα του κυπριακού κρασιού όλο και αναβαθμίζεται, έτσι δεν είναι;

Aκριβώς. Μπορούμε πλέον να μιλάμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αισθητή αναβάθμιση της ποιότητας του κυπριακού κρασιού με την χρησιμοποίηση μοναδικών σε είδος γηγενών ποικιλιών με αποτέλεσμα σήμερα τα κυπριακά οινοποιεία με σκληρή δουλειά κάτω από αντίξοες συνθήκες να μπορούν άνετα να συναγωνιστούν σε ποιότητα ακόμα και να ξεπεράσουν τα ξένα κρασιά. Μπορεί να είναι άγνωστο για πολλούς από εμάς αλλά υπάρχουν κυπριακά κρασιά που έχουν πάρει μεγάλες διακρίσεις όπως χρυσά και μεγάλα χρυσά μετάλλια σε αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς και μάλιστα μερικά από αυτά έχουν καταταχθεί στα καλυτέρα του κόσμου. Παρόλα ταύτα τα κυπριακά οινοποιεία παραμένουν μη ανταγωνιστικά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής που έχουν, όπως ακριβά και πολλές φορές δύσκολα να βρεθούν εργατικά χέρια, φιάλες, φελλούς, κλπ.

Πόση ζημιά μπορεί να κάνει στις πωλήσεις των κυπριακών κρασιών με την εισαγωγή φθηνών κρασιών;

H εισαγωγή φθηνών κρασιών, πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας, έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό την προτίμηση και κατανάλωση των κυπριακών κρασιών.

Η έλλειψη δυστυχώς κοινής πολιτικής από όλους τους αρμόδιους φορείς του κράτους μας φέρνει αντιμέτωπους, με μια θλιβερή διαπίστωση, ότι ετήσια εισάγουμε σε αξία περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ εισαγόμενου κρασιού, ενώ η εξαγωγική δυνατότητα του κυπριακού κρασιού μόλις ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ειδέ η κατανάλωση του κυπριακού κρασιού επί το πλείστο περιορίζεται στην Κύπρο και αυτή πάλι έρχεται αντιμέτωπη με το εισαγόμενο κρασί έχοντας σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων κρασιών στις κάβες των οινοβιομηχανιών και οινοποιείων.

Ο τομέας της Αμπελουργίας και της Οινοποιίας θα πρέπει να έρθει σε ευθεία γραμμή με την πορεία προς νέα εποχή.

Σε ότι αφορά την νομοθεσία πόσο αυτή προστατεύει τα κυπριακά κρασιά;

Αυτό είναι ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο σε σχέση με τα εισαγόμενα κρασιά. Το γεγονός ότι η νομοθεσία που υπάρχει σε ισχύ σήμερα επιβάλλει όπως στις φιάλες των κρασιών αναγράφουν την χώρα εμφιάλωσης τους χωρίς να επιβάλλει την αναφορά ως προς την χώρα που έχει παραχθεί το περιεχόμενο της φιάλης με αποτέλεσμα να εισάγονται χύμα κρασί από το εξωτερικό, να εμφιαλώνεται στην Κύπρο και αυτόματα να βαφτίζεται και διατίθεται στην αγορά σαν κυπριακό προϊόν.

Κυπριακό κρασί και Πανδημία

Εκτός από τα πιο πάνω σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος της οινοποιίας έχει προστεθεί όπως ήταν αναμενόμενο το πρόβλημα της πανδημίας. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι οινοβιομηχανίες κρασιού και τα μικρά οινοποιεία αφού η μη ικανοποιητική έλευση τουριστών, παράλληλα με την συνεχιζόμενη εισαγωγή ξένων κρασιών, είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες της 2019 παραγωγής να μένουν αδιάθετες κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στους Κύπριους  οινοπαραγωγούς. 

Η μαγεία της αναγέννησης του κυπριακού κρασιού, είναι ΚΑΙ κυβερνητική δουλειά για να κάνουν το κυπριακό κρασί γνωστό και εκτός συνόρων.

Εδώ που φτάσαμε λοιπόν εάν πραγματικά αγαπάμε το κυπριακό κρασί πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από όλους τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε να προωθηθεί και προστατευτεί ο κυπριακός οίνος γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια αλματώδης πρόοδος στην ποιότητα του κυπριακού κρασιού και είναι πολύ λυπηρό εμείς οι ίδιοι οι Κύπριοι να μην δίνουμε προτίμηση πρώτα στα δικά μας προϊόντα και αντί αυτού να επιβραβεύουμε ξένες παραγωγές.

Κυπριακό κρασί σε νούμερα:

  • 8350 εκτάρια αμπελώνων
  • 109200 εκατόλιτρα κρασί
  • 70% γηγενείς ποικιλίες
  • 30% διεθνείς ποικιλίες
  • 85 οινοποιεία
  • 15 γηγενείς ποικιλίες

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τρόοδος: Μυστήριο με κυκλικό κτίσμα 9000 χρόνων

Taste and Hospitality

Michael O’Leary: Ryanair: Κατεβάστε το στρατό στα αεροδρόμια για να αντιμετωπιστεί το χάος

Taste and Hospitality

Μουτουλλάς: Αθάνατη ιστορία, ανάμεσα σε δρομάκια, ρυάκια και ένα σπίτι 250 ετών (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟΣ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!