Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Jho Low και Al Jazeera μπλόκαραν την έγκριση του προϋπολογισμού

Το πρακτορείο Bloomberg αποδίδει την μη έγκριση του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2021 στην υπόθεση με τα «χρυσά διαβατήρια». Συνολικά 29 βουλευτές ψήφισαν κατά του προϋπολογισμού και 24 υπέρ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αδάμος Αδάμου. Το κυβερνών δεξιό κόμμα ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Κύπρος τερμάτισε το λεγόμενο πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων» την 1η Νοεμβρίου, επικαλούμενη τις μακροχρόνιες αδυναμίες αλλά και καταχρήσεις. Ο προέδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης παραιτήθηκε τον Οκτώβριο, μετά τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera που τον εμφάνιζαν σε βίντεο να προσφέρει τη βοήθειά του ώστε να αποκτήσει την Κυπριακή υπηκοότητα σε υποτιθέμενο Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο. Μεταξύ των ωφελούμενων του προγράμματος ήταν και ο Jho Low, τον Μαλαισιανό που συνδέεται με σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει έλεγχο για να διερευνηθούν όλες τις περιπτώσεις όπου εκδόθηκαν Κυπριακά διαβατήρια στο πλαίσιο του προγράμματος. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο καθώς ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, έχει ήδη ορίσει επιτροπή για την εξέταση του προγράμματος.

Η κυβέρνηση του Αναστασιάδη μπορεί να υποβάλει εκ νέου τον προϋπολογισμό με αλλαγές σε μεταγενέστερη ψηφοφορία αργότερα.

Πρόσκληση και στον Μακαριώτατο; 

Το όνομα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έπεσε στο τραπέζι της Ερευνητικής Επιτροπής για το εάν θα πρέπει να αποσταλεί επιστολή στον ίδιο για να καταθέσει για την υπόθεση της πολιτογράφησης του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου.

Πληροφορίες του ALPHA κάνουν λόγο ότι η επιτροπή δεν έχει πάρει τελική απόφαση επί του παρόντος. Ωστόσο δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής θέλουν να ακούσουν αυτά που έχει υπόψη του ο Μακαριώτατος και να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό για το ρόλο που είχε στην πολιτογράφηση του Μαλαισιανού αλλά και ποια είναι τα πρόσωπα που μεσολάβησαν για να έρθει σε επαφή με τον Τζο Λοου.

Ποιος είναι ο Jho Low

To 2015 όταν ξέσπασε το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), ο Jho Low εξαφανίστηκε από τη Μαλαισία και βρέθηκε στη Κύπρο για ένα ταξίδι αστραπή. Παρέλαβε το ολοκαίνουργιο κυπριακό διαβατήριο, το οποίο εκδόθηκε μετά την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησή του από το υπουργικό συμβούλιο και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Τα πιθανά “μασκαρέματα” του Jho Low

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στη Κίνα, η οποία ωστόσο δεν τον εκδίδει στη Μαλαισία αν και εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Τον αναζητούν και οι ΗΠΑ, καθώς είχε συνεργαστεί με μεγαλοστελέχη της Goldman Sachs, ενώ είχε χρηματοδοτήσει κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood και είχε αγοράσει ακίνητα. Ο Jho Low για να αποκτήσει το διαβατήριο είχε επενδύσει σε ακίνητο στη Κύπρο 5 εκ ευρώ, όπως προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων». Με τον ίδιο τρόπο απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα πολλοί ξένοι οι οποίοι ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις στις χώρες τους, όπως δύο Ουκρανοί ολιγάρχες που υπεξαίρεσαν 5,5 δις δολάρια από την τράπεζα Privat και τα ξέπλυναν μέσω Κύπρου.

Ο Jho Low πριν το 2015 είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με διασημότητες στις ΗΠΑ, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον, η Κιμ Καρντάσιαν κ.α Συμμετείχε σε χλιδάτα πάρτι ενώ είχε κάνει και πανάκριβα δώρα τα οποία οι κάτοχοι τους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παρέδωσαν στις αμερικανικές αρχές. Στο μοντέλο από την Αυστραλία Μιράντα Κερ είχε χαρίσει διαμάντια αξίας 8,5 εκ δολαρίων ενώ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο είχε δωρίσει έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,5εκ δολαρίων.

To σπίτι του στο νησί έχει αξία 5 εκ. και βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Άμμος του Καμπούρη και Λιμνάρα στην Αγία Νάπα. Η υπερπολυτελής κατοικία του καταζητούμενου Μαλαισιανού Τζο Λόου, είναι κτισμένη σε γη της Αρχιεπισκοπής

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 31ης Οκτωβρίου 2019 της εφημερίδας της Σιγκαπούρης «The Straits Times», ο Λόου βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναλαμβάνοντας την ευθύνη να επιστρέψει γύρω στο 1 δισ. δολάρια σε σχέση με υποθέσεις που εξετάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας από το 2016 και αφορούν το ταμείο επενδύσεων της Μαλαισίας.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΚΥ.Φ.Ε.ΑΣ – Αυτή είναι η “φωνή” στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κύπρου

«Από μηχανής Θεός» η Ε/Κ πλευρά…Δώσαμε ρεύμα και για τη σημαία της ντροπής!

Πώς αντιδρούν οι αερομεταφορείς στο θερινό χάος των αεροδρομίων

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!