Παρουσίαση Πρόσωπα

Aυστριακοί οινοποιοί μπροστάρηδες στην επανάσταση βιοδυναμικής γεωργίας

Κάποιοι από τους οινοπαραγωγούς της Αυστρίας συνειδητοποίησαν πριν από 40 χρόνια ότι οι μέθοδοι καλλιέργειας έπρεπε να αλλάξουν. Μιλάμε με τρεις παραγωγούς πρωτοποριακής σκέψης που αναζητούν ακόμα νέες λύσεις.  Το μέλλον της γεωργίας πρέπει να αλλάξει. Ο πλανήτης φωνάζει και όλο και περισσότεροι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό. Αλλά μερικές από τις προσεγγίσεις που αποδεχόμαστε σήμερα ως πιθανές λύσεις θεωρήθηκαν κάποτε ως ανορθόδοξες, ειδικά η ιδέα της βιοδυναμικής γεωργίας.

Αυτή η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον αμφιλεγόμενο φιλόσοφο Ρούντολφ Στάινερ στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει σήμερα τόσο υποστηρικτές όσο και επικριτές. Εκτός από την απόρριψη συνθετικών εισροών, υποστηρίζει την ολιστική, κλειστή καλλιέργεια που θεωρεί ότι κάθε αμπελοτεμάχιο είναι ένας κόσμος από μόνος του. Είναι ειδικά τα μυστικιστικά στοιχεία της βιοδυναμικής, που βασίζονται σε σεληνιακούς και αστρικούς κύκλους, που κάνουν ορισμένους ανθρώπους καχύποπτους.

Ωστόσο, η Αυστρία έχει εδώ και χρόνια βιοδυναμικούς πρωτοπόρους αμπελουργούς. Άνοιξαν το μονοπάτι και τώρα φτιάχνουν κρασιά εκπληκτικής ομορφιάς και βάθους.

Christine Saahs, Nikolaihof, Wachau

Nikolaus_Kuhhorn

Η Saahs και ο σύζυγός της, Νικόλαος, ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους που έπρεπε να υποστούν χλευασμό και περιφρόνηση. Άρχισαν να καλλιεργούν βιοδυναμικά, σχεδόν σε απομόνωση, το 1971. Η ώθηση να ξεκινήσουν μια διαφορετική αμπελουργία προήλθε από έναν οικογενειακό γιατρό που εφάρμοζε μια άλλη από τις φιλοσοφίες του Steiner, την ανθρωποσοφία. Η φιλοσοφία αυτή υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να έχουν πρόσβαση στον πνευματικό κόσμο μέσω της γνώσης τους.

«Δεν είχα ιδέα ποιος ήταν ο Ρούντολφ Στάινερ ή [τι] ήταν η ανθρωποσοφία, αλλά ουσιαστικά ο σύζυγός μου και εγώ ήμασταν πεπεισμένοι ότι το μέλλον της γεωργίας έπρεπε να είναι διαφορετικό», λέει η Saahs. “Υγιές έδαφος με υγιή φυτά.”

Σήμερα, χαμογελά ενθυμούμενη την αβεβαιότητα της αρχής , αλλά θυμάται επίσης έναν πιο έμπειρο αγρότη που της είπε αργότερα ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Είτε αυτό που κάνετε είναι τέλειο είτε όχι, πιστεύω ότι το πάθος που θα βάλετε στη δουλειά σας και για αυτό που θεωρείται καλό είναι εξίσου σημαντικά για το μέλλον», λέει. Η αρχή δεν ήταν εύκολη. Μερικές φορές φοβόταν ότι χάνουν την ύπαρξή τους.

«Μερικοί δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν για να εξηγήσουν στον σύζυγό μου τι πρέπει να είναι η σύγχρονη οινοποίηση», λέει. «Αλλά αυτό δεν μας ενόχλησε. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Επειδή ήμασταν τόσο αποφασιστικοί, οι άνθρωποι μας πίστεψαν.

«Πρέπει να υφαίνεις τις δικές σου σκέψεις μέσα από όλα όσα ακούς, να βλέπεις και βιώνεις και μετά να μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου. Εάν συνειδητοποιήσετε τότε ότι δεν ήταν η καλύτερη πορεία, μπορείτε να αλλάξετε. ”

Η Saahs λέει ότι η μάρκα είχε εξάγει πολύ κρασί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, οπότε ήξερε ότι η απόκτηση διεθνούς αποδοχής θα ήταν ευκολότερη. Τα παιδιά τους ανέλαβαν το 2005, και το κτήμα είναι πιο σταθερό από ποτέ. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια βιοδυναμικής καλλιέργειας, η Saahs λέει ότι είναι «μια απίστευτη τύχη» που αποφάσισε να υιοθετήσει αυτήν τη φιλοσοφία. «Μου επέτρεψε να καταλάβω το νόημα της ζωής και να το μεταδώσω στα παιδιά μου», λέει. «Είναι ευλογία».

Josef Umathum, Weingut Umathum, Burgenland

Josef Umathum

«Είναι τόσο σημαντικό να έχουμε θέα από έξω», λέει ο Umathum, ο οποίος μεγάλωσε σε οικογένεια οινοποιών. Όταν ήταν νεότερος, σχεδίαζε να τα αφήσει όλα πίσω, σπουδάζοντας γεωγραφία και σκοπεύοντας να ακολουθήσει μια διαφορετική καριέρα.  Ήταν στο πανεπιστήμιο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν έμαθε για την εναλλακτική γεωργία. Έπειτα από διάφορες θητείες στη Γερμανία, στη Βουργουνδία, στην Προβηγκία και το Μπορντό, άλλαξε γνώμη. Ο Umathum επέστρεψε στο κτήμα της οικογένειάς του και εφάρμοσε τη βιοδυναμική καλλιέργεια.

Αυτό συνέβη το 1985, αμέσως μετά το καταστροφικό σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι η ουσία διαιθυλενογλυκόλη που προστίθονταν στα αυστριακά κρασιά για να τα κάνει πιο ελκυστικά ήταν τοξική. Οι εγχώριες και διεθνείς αγορές κρασιού της χώρας έκλεισαν για τις εξαγωγές της χώρας του.

«Υπήρχε η ιδέα ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος», λέει. «Δεν ήξερα τίποτα για τη βιοδυναμική». Έτσι, πήγε σε διαλέξεις και άρχισε να το διαβάζει. Αρχικά, όλα φαινόταν «μυστικιστικά», λέει. «Αλλά, πάνω απ ‘όλα, μαθαίνεις να παρατηρείς. Αυτό είναι το σημαντικό. Βλέπεις τη φύση με διαφορετικά μάτια. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Τα αμπέλια έπρεπε να προσαρμοστούν. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να γίνουν αποτελεσματικές οι εσωτερικές δυνάμεις των φυτών. ”

Χρειάστηκαν πολλά για να πείσει τους εργαζόμενους του στο αμπελώνα και να τους «προσηλυτίσει» σε αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας. Τώρα, μετά από 35 χρόνια εναλλακτικής γεωργίας, λέει ότι η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι «κάτι περισσότερο από την παραγωγή κρασιού, κάτι περισσότερο από πρακτική γεωργία. Υπάρχει βάθος. Συμμετοχή, παρατήρηση, κατανόηση συσχετίσεων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή είναι μια πηγή δύναμης και ομορφιάς.»

«Για μένα, η βιοδυναμική δίνει πραγματικά προστιθέμενη αξία στο κρασί. Μπορείτε να ρωτήσετε εάν τα κρασιά είναι καλύτερα. Αλλά στην πραγματικότητα, το ερώτημα είναι, δοκιμάζετε τα κρασιά με διαφορετικό τρόπο τώρα; Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αλλάξετε ως άτομο, να αλλάξετε την άποψή σας για τη φύση. Πρόκειται για το ανθρώπινο σύνολο, όχι μόνο για τη γεωργία. ”

Fred Loimer, Weingut Loimer, Kamptal

Fred Loimer

Ο Λόιμερ πέταξε όλα τα ανόργανα λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούσαν οι γονείς του στο κτήμα τους, όταν ασχολήθηκε με αυτό στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η διαδρομή του προς τη βιοδυναμική, ωστόσο, ήταν αργή. Η αλλαγή δεν προέκυψε αρχικά από περιβαλλοντική ανησυχία, αλλά από την πεποίθησή του ότι τόσα πολλά κρασιά στην περιοχή του, στο Kamptal, άρχιζαν να έχουν την ίδια γεύση.  «Κάναμε fining στον και χρησιμοποιούσαμε καλλιέργειες ζύμης», λέει. «Ήταν μάλλον τεχνητή οινοποίηση και τα κρασιά ήταν τόσο όμοια».

Με έναν φίλο του, άρχισαν να αναρωτιούνται το 2015 “Τι κάνουμε τώρα;” ο φίλος έδωσε την ιδέα της βιοδυναμικής. «Το μόνο που ήξερα για τη βιοδυναμική εκείνη την εποχή ήταν κάτι ασαφές για τις φάσεις του φεγγαριού και τα κέρατα αγελάδας», λέει ο Loimer.

Άρχισε να ψάχνει για συμβουλές, απέρριψε αυτούς που ήταν «δογματικοί» και συναντήθηκε και με άλλους αυστριακούς οινοποιούς. Αυτές ήταν οι αρχές της Respekt, μιας ένωσης βιοδυναμικών κτημάτων στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

«Μάθαμε τη βιοδυναμική από την αρχή», λέει. «Το πρώτο πράγμα που άλλαξε ήταν το συναίσθημα. Ήμουν ενθουσιασμένος και μετέφερα αυτόν τον ενθουσιασμό στον αμπελώνα. Φτιάξαμε τσάι τσουκνίδας και ήπιαμε λίγο πριν το ψεκάσουμε στον αμπελώνα. Φανταστείτε να ψεκάσετε κάτι που μπορείτε να πιείτε. Αυτό ήταν ένα δυνατό συναίσθημα. Οι αμπελώνες έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο: μερικοί άνθισαν, άλλοι υπέφεραν.»

«Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τα σωστά αμπέλια στο σωστό μέρος, και όχι μόνο τα αμπέλια αλλά και τα κατάλληλα βότανα και χόρτα στον αμπελώνα. Η βασική βιοδυναμική αρχή είναι να εργάζεστε με τους πόρους στο αγρόκτημά σας. Κάθε αγρόκτημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αυτό είναι το συναρπαστικό πράγμα που συνεχίζει να εξελίσσεται. Είναι υπέροχο να δοκιμάζετε σήμερα και να αισθάνεστε ότι αυτή η ατομικότητα υπάρχει και στα κρασιά.»

Πηγή: winemag

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αλέξης Φωτιάδης και Κρις Μαρκίδης «μαζί» για άλλα δέκα χρόνια

Taste and Hospitality

Κρασιά από το Άγιον Όρος κατακτούν Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ και Καναδά!

Taste and Hospitality

Κτήμα Τσέλεπος: Aνεξίτηλο το στίγμα τους στο χώρο του ελληνικού κρασιού.

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!