Νέα Νεα της Αγορας

95% των καταλυμάτων παραμένουν κλειστά την ώρα που η χώρα ανοίγει για τουρίστες

Μπορεί η Κύπρος να ανοίγει από την 1η Απριλίου για 60 σχεδόν χώρες από τις οποίες θα δέχεται αφίξεις χωρίς την επιβολή καραντίνας, παρά μόνο με την προσκόμιση αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό, ωστόσο οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να βρίσκονται εν αναμονή αποφάσεων από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, για επαναλειτουργία των μονάδων τους. Όσοι «τολμήσουν» να ανοίξουν τον Απρίλιο θα βασίζονται κυρίως σε διανυκτερεύσεις Κυπρίων, αλλά και σε Ισραηλινούς τουρίστες και στις ελάχιστες για την ώρα αφίξεις από άλλες χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν, προκειμένου να προγραμματίσουν εάν και εφόσον θα επαναλειτουργήσουν εντός Απριλίου, το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και το κατά πόσο θα αρθεί η απαγόρευση για διανυκτερεύσεις κατοίκων Κύπρου στα τουριστικά καταλύματα, τις αποφάσεις για τη μορφή της στήριξης στον κλάδο μετά τον Μάρτιο, αλλά και τις αποφάσεις ξένων χωρών και κυρίως του Ισραήλ για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Μιλώντας στον «Φ», ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε πως είναι σημαντικό για τον προγραμματισμό των ξενοδόχων να υπάρξει σύντομα σαφής εικόνα για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση όσον αφορά στη διαμονή Κυπρίων στα ξενοδοχεία, αλλά και η μορφή της στήριξης που θα υπάρξει για τους εργαζομένους στον κλάδο μετά τον Μάρτιο.

Ευελπιστούμε, είπε, πως στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο στις 31 του μήνα θα ξεκαθαρίσει το θέμα προκειμένου να μπορέσουν να προγραμματιστούν οι ξενοδόχοι. Όπως είπε, η άρση της απαγόρευσης για διανυκτερεύσεις Κυπρίων αποτελεί σημαντική παράμετρο για τις αποφάσεις των επιχειρηματιών, αφού εκτιμάται πως αρκετοί συμπατριώτες μας θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού που έχει επεκταθεί μέχρι και το τέλος Μαΐου. Μια άλλη σημαντική παράμετρος, σημείωσε, στις αποφάσεις των ξενοδόχων για επαναλειτουργία είναι η συνέχιση της στήριξης από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και η άρση των περιορισμών που υπάρχουν από το Ισραήλ για ταξίδια στο εξωτερικό.

Για την ώρα, σημείωσε, η εικόνα δεν έχει αλλάξει και το 95% των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας παραμένει κλειστό. Πάντως, σε σχέση με το Ισραήλ αξίζει να σημειωθεί ότι η σταδιακή άρση των υφιστάμενων περιορισμών για τα ταξίδια στο εξωτερικό έχει προεξοφληθεί από την αγορά αφού οι αεροπορικές εταιρείες βάσει του προγραμματισμού τους από τον Απρίλιο αυξάνουν σημαντικά τις πτήσεις τους μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Εντούτοις, αυξημένη επιβατική κίνηση στα δύο αεροδρόμια του τόπου δεν αναμένεται από τους αρμόδιους φορείς πριν από το τέλος Μαΐου.  

Αδάμος Αδάμου   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ξενοδόχοι-«Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας»

Taste and Hospitality

Προς ακύρωση οι εκδηλώσεις του Κατακλυσμού στη Λάρνακα…στις 21 Ιουνίου!

Taste and Hospitality

Φινλανδία: «Θύμα» της πανδημίας και ο Άγιος Βασίλης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!