Παρουσίαση Φιλοξενία

10 υπέροχα χωριουδάκια στην Ευρώπη όταν έρθουν καλύτερες μέρες

Θα έρθουν καλύτερες μέρες. Όσο μακρινές και αν σου φαίνονται τώρα, όσο και αν κοιτάς αυτές τις γραμμές συνοφρυωμένος μουρμουρίζοντας «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Έλα να τις φέρουμε πιο κοντά, ταξιδεύοντας νοερά και κάνοντας όνειρα και σχέδια για το πού θα πάμε όταν τελειώσει όλο αυτό που ζούμε.

Estaing, Γαλλία

Ναι, δε σε γελούν τα μάτια σου: Αυτό που βλέπεις είναι ένα κάστρο χτισμένο πάνω από πέτρινα σπίτια χτισμένα πάνω σε μια γέφυρα χτισμένη πάνω στα νερά ενός ποταμού. Μοιάζει σαν οφθαλμαπάτη, είναι όμως το Estaing, ένα από τα ομορφότερα χωριά του γαλλικού νότου, χτισμένο στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Aubrac, δυο ωρίτσες έξω από την Τουλούζη.

Alberobello, Ιταλία

Δύσκολα δεν θα το έχει πάρει το μάτι σου –οι φωτογραφίες του κατακλύζουν το ίντερνετ τα τελευταία χρόνια. Τα ολόλευκα σπιτάκια του με τους ξωτικίσιους τρούλους έκαναν την UNESCO να ανακηρύξει ολόκληρο το χωριό Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Το μεσαιωνικό Alberobello, στην Απουλία, μία περίπου ώρα μακριά από το Μπάρι, είναι ολόκληρο ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής.

Marvao, Πορτογαλία

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου, συγγραφέας Νομπελίστας εκ Πορτογαλίας ορμώμενος, έγραφε πως το Μαρβάο «αγναντεύει από ψηλά τον κόσμο ολόκληρο». Δυο βήματα από τα ισπανικά σύνορα, πάνω σε μια από τις κορυφές της Serra de São Mamede, αυτό το γλυκύτατο χωριουδάκι στεφανώνει ένα επιβλητικό κάστρο του 13ου αιώνα, η Ιστορία του οποίου πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Vik, Ισλανδία

Όνειρο χειμωνιάτικης νύχτας, αυτό το τοσοδούλι χωριουδάκι της Ισλανδίας είναι χτισμένο επάνω στα ηφαιστειογενή πετρώματα της παραλίας που λέγεται Reynisfjara στον ισλανδικό νότο. Απολαμβάνει συχνά-πυκνά και φαντασμαγορική θέα στο Βόρειο Σέλας, λες και δεν ήταν αρκετά μαγικό ήδη.

Cesky Krumlov, Τσεχία

160 χιλιόμετρα έξω από την Πράγα, το Τσέσκι Κρουμλόβ χτίστηκε τον 13ο αιώνα γύρω από ένα εντελώς παραμυθένιο κάστρο, με στοιχεία γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά. Ο Μολδάβας (Vltava, αν προτιμάς την ορίτζιναλ ονομασία) το ποτάμι που διασχίζει και την Πράγα, αγκαλιάζει σε δυο μαιάνδρους το κουκλίστικο χωριό, κάνοντάς το να μοιάζει από ψηλά σαν νησάκι. Σκηνικό ιδανικότερο για πικνίκ από τις όχθες του την άνοιξη δεν θα βρεις.

Hallstatt, Αυστρία

Αυτό και αν το έχεις δει σε 73.452 φωτογραφίες στην οθόνη σου. Χωριό-μπιζουδάκι, σπίτι χιλίων περίπου υπερτυχερών κατοίκων, το Hallstatt είναι χτισμένο στην όχθη της λίμνης Hallstattersee, φωλιασμένο ανάμεσα στις επιβλητικές βουνοπλαγιές της Αυστρίας. Τα αλατωρυχεία του, που είναι σήμερα επισκέψιμα με το τελεφερίκ, ήταν τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ευρώπη.

Eguisheim, Γαλλία

Γλυκύτατο, πολύχρωμο και σχεδόν μονίμως λουλουδιασμένο, το Εγκισέμ του γαλλικού βορρά είναι γνωστό όπως και η υπόλοιπη Αλσατία για το φανταστικό κρασί του και για τα ερείπια τριών μεσαιωνικών κάστρων, μεγάλο τμήμα των οποίων καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πολέμου το 1466.

Jajce, Βοσνία Ερζεγοβίνη

Σου έχουμε ξαναμιλήσει για το Γιάιτσε (ναι, έτσι διαβάζεται): Αλλοτινή πρωτεύουσα του Βασιλείου της Βοσνίας, που δεν-το-ήξερες-αλλά ήταν κανονικότατο ανεξάρτητο κράτος για δύο αιώνες και κάτι, από το 1154 ως το 1377. Σήμερα είναι ένα πανέμορφο χωριό, με το κάστρο του και τα όλα του, χτισμένο πάνω από καταρράκτες, για να γίνει η εικόνα λίγο ακόμα πιο παραμυθένια.

Bibury, Αγγλία

Θα μπορούσε να είναι σκηνικό ταινίας, αλλά όχι, υπάρχει στ’ αλήθεια, από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα –χωρίς μάλιστα να έχει αλλάξει και πολύ μέσα στους αιώνες. Βρίσκεται στον βρετανικό νότο, λιγότερο από μια ώρα μακριά από την Οξφόρδη, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Coln (γιατί παραμύθι χωρίς ποτάμι δε γίνεται) και μετρά 627 κατοίκους και δεκαπλάσιους, όπως εύκολα θα μάντευες, κάθε χρόνο επισκέπτες.

Giethoorn, Ολλανδία

Το λένε και «Βενετία του Βορρά» και όχι άδικα: Χτισμένο πάνω σε 50 μικρά νησάκια που συνδέονται μεταξύ τους με περισσότερες από 150 γέφυρες, και με τους δυόμισι χιλιάδες περίπου κατοίκους του να χρησιμοποιούν κυρίως βάρκες για τις μετακινήσεις τους, το Giethoorn είναι μια απόλυτα υδάτινη πολιτεία, ό,τι πρέπει για τα ρομαντίκ καλοκαιρινά ταξίδια που ονειρεύεσαι. 

Πηγή: in2life.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Tsiakkas Winery: Η παράδοση σ΄ ένα ποτήρι στο πιο παραμυθένιο σκηνικό

HUGO Wine – Cocktail & Tapas Bar: Όταν η γαστρονομία αποκτά προσωπικότητα

Τομ Κάρβελ: Ο Έλληνας εφευρέτης του «παγωτού μηχανής»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!