Νέα Νεα της Αγορας

Προειδοποιούν για το βακτήριο της Λεγιονέλλας στα ξενοδοχεία της Κύπρου

Στην ανάγκη λήψης κατάλληλων μέτρων για προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των άλλων προσώπων που θα φιλοξενηθούν στους χώρους που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους ενόψει της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας του Covid-19 αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, πριν την επαναλειτουργία τους οι ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να τύχουν ενδελεχούς αξιολόγησης αφού λόγω της μη-λειτουργίας των χώρων αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί μεταξύ άλλων και βιολογικοί κίνδυνοι.

Ένας από αυτούς τους βιολογικούς κινδύνους είναι το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας που αναπτύσσεται σε στάσιμα νερά και ειδικότερα σε σωληνώσεις, πισίνες, θερμές πηγές (spa) κ.λπ. και προκαλεί τη «Νόσο των Λεγεωνάριων», προστίθεται.

Η νόσος αυτή είναι μια μορφή άτυπης πνευμονίας, που προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και προκαλείται με την εισπνοή ή εισρόφηση μολυσμένων σταγονιδίων νερού (αερολύματα) στα οποία έχει αναπτυχθεί το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας.

Συγκεκριμένα, το βακτήριο της Λεγιονέλλας αναπτύσσεται σε στάσιμα νερά σε θερμοκρασίες μεταξύ 20οC και 45oC, εντοπίζεται κυρίως σε συσκευές ή συστήματα ή εγκαταστάσεις που διασπείρουν ή πιθανό να αφήνουν να διαφεύγουν σε εσωτερικό περιβάλλον πολύ μικρά σταγονίδια νερού ενώ ιδιαίτερη προσοχή και συντήρηση επιβάλλεται στα μεγάλα συστήματα κλιματισμού που λειτουργούν με νερό (ψυκτικοί πύργοι) και στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού που διοχετεύουν τον αέρα μέσω αγωγών, στους οποίους η παρουσία υγρασίας δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του βακτηριδίου της Λεγιονέλλας.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης (split units) δεν αποτελούν κίνδυνο για ανάπτυξη του βακτηριδίου της Λεγιονέλλας, αφού συνήθως σε αυτά τα συστήματα δεν υπάρχει κυκλοφορία νερού.

Με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας για ασφάλεια και υγεία στην εργασία, οι εργοδότες θα πρέπει να καταρτήσουν και να εφαρμόζουν κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου διορίζοντας παράλληλα υπεύθυνο άτομο κατάλληλα εκπαιδευμένο για τον προληπτικό έλεγχο και τη συχνή συντήρηση / απολύμανση των συστημάτων νερού, προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα συντήρησης, σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα πρέπει να αφορά στην διατήρηση του ζεστού νερού πάνω από 50ºC και του κρύου νερού κάτω από 25ºC, στον τακτικό καθαρισμό και απολύμανση των ψυκτικών πύργων και των σωληνώσεων στις βρύσες και στα ντους, στο άνοιγμα κάθε βρύσης και ντους για αρκετά λεπτά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εφόσον αυτά δεν χρησιμοποιούνται συχνότερα, στην εαρμογή κατάλληλων μεθόδων επεξεργασίας νερού όπου απαιτείται αλλά και στη δειγματοληψία και έλεγχο των συστημάτων νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα για πιθανή παρουσία Λεγιονέλλας.

Φωτο: Αρχείου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το πιο γλυκό κρασί νικητής του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου

Taste and Hospitality

Altamira: Προς πώληση 60 οικιστικά οικόπεδα από €29.500 (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Χειρότερο φέτος το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι στα ξενοδοχεία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!