Νέα Νεα της Αγορας

Γρουσουζιά να τσουγκρίζουμε με ποτήρι νερό

Αν υψώσετε το ποτήρι σας για να κάνετε πρόποση με ένα ποτήρι νερό, τότε θα πεθάνετε από πνιγμό! Αυτό λέει η «παράδοση» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, γι΄ αυτό κανένας ναυτικός δεν κάνει πρόποση με ποτήρι γεμάτο νερό, λικέρ ή αναψυκτικό. Κάτι αντίστοιχο έχουμε και στη χώρα μας αφού θεωρούμε γρουσουζιά να τσουγκρίζουμε με ποτήρια νερού.

Η προκατάληψη αυτή έχεις τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική παράδοση. Οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να ευχηθούν στους νεκρούς «καλό ταξίδι», τσούγκριζαν τα ποτήρια τους που ήταν γεμάτα νερό.
Ως αποτέλεσμα του μύθου αυτού, θεωρείται γρουσουζιά και κακή τύχη να τσουγκρίζει κανείς έχοντας νερό στο ποτήρι του. Επιπλέον, η πρόποση θεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες ως προσφορά στους Θεούς και ένα τόσο ουδέτερο «ποτό» όπως το νερό, θα προκαλούσε την οργή των Θεών.

Η προκατάληψη αυτή ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έφτασε μέχρι την Αμερική. Οι ναυτικοί δεν υψώνουν ποτέ τα ποτήρια τους για να κάνουν πρόποση, όταν έχουν νερό, γιατί είναι σαν να εύχονται σε κάποιον θάνατο με πνιγμό!

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Mε ποσοστό θετικότητας στο 0,59% άρχισαν να προειδοποιούν για καλοκαιρινό lockdown

Taste and Hospitality

Έτοιμο μέχρι το 2024 μουσείο αξίας €1 εκατ. στη Λεμεσό

Taste and Hospitality

Τα “επιτρεπόμενα” για σήμερα και τα Χριστούγεννα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!