Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Κύπρος: Έτοιμη η διαδικτυακή πλατφόρμα εγγραφής καταλυμάτων τύπου AirBnB

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας εγγραφής καταλυμάτων τύπου AirBnB. Σύντομα μάλιστα, το υφυπουργείο Τουρισμού αναμένεται να ανακοινώσει την ημερομηνία κατά την οποία η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία, για την εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων σε ειδικό μητρώο.

«Η πλατφόρμα είναι έτοιμη, γίνεται έλεγχος για τη σωστή λειτουργία της και πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της», δήλωσε στη StockWatch ο τουριστικός λειτουργός Α’ του υφυπουργείου Τουρισμού, Μάριος Τσιανάκας.

Σημείωσε ότι μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας θα γίνεται η εγγραφή των καταλυμάτων στο ειδικό μητρώο και θα υποβάλλονται όλα τα σχετικά πιστοποιητικά.

Ο κ. Τσιανάκας επεσήμανε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, αρκετές χιλιάδες καταλύματα λειτούργησαν για κάποια περίοδο ως αυτοεξυπηρετούμενα.

Ο στόχος, υπογράμμισε, είναι σταδιακά να γίνεται εγγραφή των καταλυμάτων και ανάλογα με το τουριστικό ρεύμα, να αυξάνονται οι εγγραφές.

Αναγκαία στην αγορά τα αυτοεξυπηρετούμενα

Η πλατφόρμα εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον κλάδο φιλοξενίας και τουρισμού, που τα δεδομένα και οι προσδοκίες ανατρέπονται λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Ο κ. Τσιανάκας, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη στην αγορά για τέτοιου τύπου καταλύματα, λόγω της μεγάλης ζήτησης για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, όπως ανέφερε.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι αρκετός κόσμος προτιμά τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, λόγω του φθηνότερου κόστους διαμονής ενώ, επεσήμανε πως η συνεισφορά τους στην κυκλική οικονομία ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στην περίπτωση διαμονής σε ξενοδοχεία.

Σε έκθεση της KPMG για τον κλάδο φιλοξενίας (Hospitality Report) στην Κύπρο, σημειώνεται ότι τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα ανήλθαν το 2019 σε 23,1 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2018. Οι κρατήσεις για τέτοιου είδους καταλύματα ανήλθαν σε 429,1 χιλ.

Ταυτόχρονα, στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat, καταδεικνύουν ότι οι επισκέπτες στην ΕΕ, πέρασαν το 2019 πάνω από 554 εκατ. νύχτες σε κατάλυμα με κράτηση μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor.

Όπως σημειώνεται, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που διαμένουν σε βραχυπρόθεσμα καταλύματα μέσω των τεσσάρων πλατφορμών αυξήθηκε κατά 14% μεταξύ 2018 και 2019.

Ποια καταλύματα μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή τον Ιανουάριο του 2020 και τη σχετική εγκύκλιο του υφυπουργείου Τουρισμού, ο ορισμός των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων περιλαμβάνει τρία είδη καταλυμάτων, αυτά είναι οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και τα διαμερίσματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές.

Τα καταλύματα μπορεί να διαφημίζονται και να ενοικιάζονται, νοουμένου ότι είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και έχουν λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το υφυπουργείο Τουρισμού.

Στις προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η εγγραφή στο τμήμα φορολογίας (αριθμός φορολογικής ταυτότητας ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται) και ασφαλιστική κάλυψη του καταλύματος.

Της Γεωργίας Χαννή

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Βαρώσια: Έδωσαν στη Λεωφόρο Κένεντι το όνομα του στρατηγού της εισβολής

Taste and Hospitality

Kέντρα διασκέδασης: «Σε σχέση με άλλες χώρες, η Κύπρος έχει τα πιο ανώδυνα μέτρα…»

Taste and Hospitality

ΣΥΛ: Διακοπή νερού την Κυριακή στη βιομηχανική Λεμεσού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!