Νέα Νεα της Αγορας

Θα επιχορηγείται: Aγορά ποδηλάτου και για μοτοσικλετιστές προστατευτικός εξοπλισμός

Κονδύλι  €35εκατ. εξασφάλισε το υπουργείο Μεταφορών από την ΕΕ για σκοπούς αύξησης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Κύπρο, με στόχο αυτά να φτάσουν το 25% των νέων εγγραφών μέχρι το 2030. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών σχετικά με τους τομείς δράσεως του υπουργείου του. 

Όπως είπε, εντός έξι μηνών θα προωθηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά για να μη δημιουργηθεί κενό στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης οι αρμόδιοι υπουργοί θα εκδίδουν διατάγματα.

Για τους λάτρεις του ποδηλάτου, ο υπουργός ανέφερε ότι θα επιδοτείται η αγορά του ενώ παράλληλα θα αναπτυχτούν άλλες 16 δράσεις για ενίσχυση της ποδηλασίας.

Όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες, πέραν του ότι θα είναι υποχρεωτική η έκδοση κανονικής άδειας για επαγγελματίες, θα επιχορηγείται και η αγορά προστατευτικού εξοπλισμού. Συμπεριλαμβάνονται το κράνος, γιλέκο-αερόσακος καθώς και ειδικά προστατευτικά παπούτσια. 

Και για τους δημοσίους υπαλλήλους, κάποιες υπηρεσίες θα προμηθευτούν αυτοπροωθούμενα ποδήλατα.

Αναφορά έκανε και στην εφαρμογή του έξυπνου συστήματος φώτων τροχαίας το οποίο προς το παρόν λειτούργησε στην Αγία Φύλα. Όπως εξήγησε, λειτουργεί με αισθητήρες και συντονίζει από μόνο του τη σειρά προτεραιότητας. Η λειτουργία του είχε ως αποτέλεσμα από τη μια κατεύθυνση του δρόμου να επιτευχθεί μείωση του χρόνου αναμονής κατά 74% και από τη άλλη 55%.

Το προσεχές χρονικό διάστημα το σύστημα θα εγκατασταθεί σε άλλα 120 σημεία (φανάρια τροχαίας) εκ των οποίων τα 80 στη Λευκωσία και τα υπόλοιπα 40 στη Λεμεσό.

Το σύστημα θα μπορεί να αναγνωρίζει τα λεωφορεία και τα ασθενοφόρα στα οποία θα δίνει προτεραιότητα, είπε ο κ. Καρούσος. Αισθητήρες οι οποίοι θα καταμετρούν την κίνηση θα εγκατασταθούν και στους αυτοκινητόδρομους, όπου θα τοποθετηθούν και ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης των οδηγών ως προς την τροχαία κίνηση κ.λπ. Η παρακολούθηση θα μπορεί να επιτυγχάνεται μέσον του κινητού τηλεφώνου με σχετική εφαρμογή. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά τις στάσεις λεωφορείων, ανέφερε ότι εξασφαλίστηκαν €25 εκατ. και θα ενημερώνουν τους επιβάτες για το πότε αφικνείται το επόμενο λεωφορείο κ.λπ. Οι στάσεις θα μπορούν να αξιοποιούνται από τους δήμους για διαφημίσεις κδλπ. Στις στάσεις θα μπορούν να εφαρμοστούν φωτοβολταϊκά.

Βάσος Βάσου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Eγκρίθηκε το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού

Taste and Hospitality

Αναβαθμίζεται ο χώρος της Δημοτικής αγοράς στην Πάφο

Taste and Hospitality

«Έν οἶδα ὅτι οὐδέν οἶδα»: Αυτά τα Κυπριόπουλα…το μέλλον αυτής της Ανεξάρτητης χώρας

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!