Παρουσίαση Φιλοξενία

«Τα άσπρα προβατάκια», τα υπόγεια ρεύματα στο Nissi beach και τα μεγάλα κύματα στην Πάφο

Υπόγεια ρεύματα στο Nissi beach

Nissi Beach Resort Ayia Napa, Cyprus

Πρόκειται για μια επικίνδυνη παραλία όχι επειδή είναι βραχώδης αλλά λόγω των υπόγειων ρευμάτων. Όταν υπάρχει φουρτούνα, είναι εύκολο ένας κολυμβητής που δεν ξέρει καλό κολύμπι να παρασυρθεί από τα κύματα και να έχουμε επεισόδιο.

Οι παραλίες είναι οριοθετημένες από τη μηχανολογική υπηρεσία με τις μπάλες ασφαλείας και υποδεικνύονται οι περιοχές λουομένουν. Προτρέπονται οι λουόμενοι να κολυμπούν σε αυτές τις παραλίες. Όπου αλλού πηγαίνουν είναι με δική τους ευθύνη.

Λεμεσός – Λάρνακα

Παραλία Ακτή Ολυμπίων Α - Γαλάζια Σημαία

Οι παραλίες του δήμου δεν ενέχουν κινδύνους γιατί δεν υπάρχουν υπόγεια ρεύματα ούτε παρατηρούνται μεγάλοι κυματισμοί, καθώς η Λεμεσός είναι ένας κλειστός κόλπος και δεν είναι εκτεθειμένος στους ανέμους. Επίσης η θάλασσα της Λεμεσού είναι αβαθής και αυτό την κάνει ακόμα πιο ασφαλή. Οι δημοτικές αρχές της Λάρνακας δήλωσαν ότι δεν έχουν παραλίες-κινδύνους.

Τα άσπρα προβατάκια…

Το Υφ. Τουρισμού προτρέπει να μην κολυμπάτε βαθύτερα από τη μέση σας όταν βλέπετε ότι η θάλασσα έχει γεμίσει με «άσπρα προβατάκια», δηλαδή κύματα που «σπάζουν» ή εάν αισθανθείτε ότι υπάρχει δυνατό ρεύμα στην παραλία. Μην προσπαθείτε να προλάβετε μπάλα ή κρεβατάκι της θάλασσας που παρασύρεται στο πέλαγος από τον δυνατό άνεμο. Εάν χρησιμοποιείτε κρεβατάκι, βεβαιωθείτε ότι ο άνεμος, το ρεύμα και το κύμα σάς επιτρέπουν να επιστρέψετε με ευκολία πίσω. Όσον αφορά τους χειμερινούς κολυμβητές, αποφύγετε την παραμονή στη θάλασσα για μεγάλη περίοδο στην κρύα χειμωνιάτικη θάλασσα. Δεκαέξι (16) βαθμοί Κελσίου θεωρείται κρύο νερό. Μόλις η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας πέσει στους 35 βαθμούς Κελσίου κινδυνεύετε άμεσα από υποθερμία! (συνήθως μετά από 40-60 λεπτά).

Προσοχή στις παραλίες της Πάφου

Πέτρα του ρωμιού Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Πέτρα του ρωμιού Εικόνες  | Depositphotos®

Στην Πάφο, η οποία είναι προσήνεμη πλευρά Κύπρου, είναι δυνατόν να υπάρχουν μεγάλα κύματα χωρίς άνεμο όταν υπάρχει μεγάλη τρικυμία στο Αιγαίο. Προσέξετε τη συμπεριφορά των κυμάτων στην παραλία. Η μεγάλη μάζα νερού που πέφτει με κάθε κύμα σε μια παραλία όταν υπάρχει φουσκοθαλασσιά, μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας και να σας παρασύρει στα βαθιά. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν η κίνηση των κυμάτων είναι κάθετη προς την παραλία, είναι πιθανόν το ρεύμα να μη σας επιτρέψει να επιστρέψετε ακριβώς στο σημείο απ’ όπου μπήκατε στο νερό. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο εύκολα σε παραλίες της Κύπρου που «βλέπουν» ακριβώς Δυτικά, δηλαδή έχουν παραλιακό μέτωπο κάθετο προς τους επικρατούντες το καλοκαίρι δυτικούς ανέμους (Πάφος). Μην πανικοβάλλεστε! Το ρεύμα θα σας παρασύρει μέσα και αμέσως μετά, έξω, στην αμέσως διπλανή ακτή.

Χρυσές συμβουλές

  • Να λαμβάνετε σοβαρά τις υποδείξεις των προειδοποιητικών Πινακίδων και να μην παραβαίνετε ποτέ τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών.
  • Πριν κολυμπήσετε, οφείλετε να μάθετε πότε και εάν είναι ασφαλής η περιοχή για κολύμπι είτε από το γραφείο υποδοχής του ξενοδοχείου, είτε από το ναυαγοσώστη, τη Λιμενική Αστυνομία ή από ντόπιους έμπειρους κολυμβητές ή επαγγελματίες ψαράδες. Όπως υποδεικνύει, πάντα να προτιμάτε να κολυμπάτε μεταξύ των δύο Κόκκινο-Κίτρινων σημαιών που οφείλουν να τοποθετούν οι ναυαγοσώστες και οι οποίες καθορίζουν τα όρια αποτελεσματικής διάσωσης (οριζόντια κόκκινη γραμμή πάνω, οριζόντια κίτρινη γραμμή κάτω – οι σημαίες τοποθετούνται 200 περίπου μέτρα η μία από την άλλη). Πληροφορηθείτε για τα ρεύματα και τους κινδύνους -αν υπάρχουν- της περιοχής που θα κολυμβήσετε.
  • Όταν υψωθεί ΚΟΚΚΙΝΗ σημαία κινδύνου από τους ναυαγοσώστες ή όταν τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει επικίνδυνα ή όταν υπάρχει ρύπανση της θάλασσας, ή όταν αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε από κάτι άλλο, πρέπει πάντοτε να βγαίνετε στην ξηρά. Μόλις υψωθεί προειδοποιητική ΚΙΤΡΙΝΗ σημαία από τους ναυαγοσώστες («κολυμπάτε με προσοχή»), εάν είσθε αρχάριος βγείτε έξω. Πάντοτε ΝΑ προσπαθείτε να κολυμπάτε με συνοδεία. Μην τρώτε πριν από την κολύμβηση αλλά ούτε και με γεμάτο στομάχι.
  • Περιμένετε τουλάχιστον δύο-τρεις ώρες μετά το φαγητό, πριν να κολυμπήσετε. Επιπλέον, ποτέ μην πίνετε ποτά που περιέχουν αλκοόλ πριν από το κολύμπι.
  • Προσοχή! Εάν βρίσκεστε μεταξύ Ηλίου και πορείας ενός σκάφους απομακρυνθείτε τάχιστα καθέτως της πορείας! Ο κυβερνήτης ενδεχομένως ΔΕΝ σας βλέπει! Όχι βουτιές από βράχους ή σκάφος, σε βάθος που δεν ξέρετε!
  • Όχι βουτιές σε αβαθή νερά! Μην κολυμπάτε μόνοι αλλά ούτε και το βράδυ όταν δεν έχετε οπτική επαφή με το σύντροφο κολυμβητή σας. Κολυμπάτε παράλληλα και κοντά στην ακτογραμμή. Αποφεύγετε είτε να εκτίθεστε, είτε να παρασύρεστε υποβρυχίως, είτε να θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο να σας χτυπήσουν στο βυθό της παραλίας καλύπτοντάς σας μεγάλα κύματα που οι κορυφές τους αρχίζουν να σπάζουν.
  • Κρατάτε πάντοτε απόσταση και προσέχετε από τα μηχανοκίνητα ταχύπλοα, ιστιοφόρα ή ακόμη και κωπήλατα σκάφη όταν κολυμπάτε. Μην κολυμπάτε στην είσοδο ή μέσα σε σηματοδοτημένους διαδρόμους/διαύλους διακίνησης σκαφών. Εάν χρειάζεται, τότε περάστε μέσα από τον δίαυλο κάθετα, πολύ προσεκτικά και πολύ γρήγορα.

Οι πληροφορίες δόθηκαν από τους εκάστοτε Δημάρχους των πόλεων στην “Σ”

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Savino Rock Bar: Ο «Μούλος» ετοιμάζει να ροκάρει και πάλι! (AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Γιώργος Τσόκκος: Η ευτυχία είναι ταξίδι…ταξίδεψέ το!

Αυτός ο Αύγουστος είναι αλλιώς και δεν παλεύεται…

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!