Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Aκραίες καιρικές συνθήκες: Προκάλεσαν πτώση των αποδόσεων στην Σαμπάνια κατά 60%

Καθώς η συγκομιδή ξεκίνησε στην Καμπανία την προηγούμενη εβδομάδα, οι καλλιεργητές έρχονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των ακραίων καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του έτους οι οποίες έχουν αποδεκατίσει τη σοδειά, με πτώση 60% στις φυσικές αποδόσεις για το 2021 – καθιστώντας τη τη μικρότερη συγκομιδή εδώ και 40 χρόνια.

Με τις καιρικές συνθήκες τους τελευταίους μήνες να χαρακτηρίζονται ως «προκλητικές» από την Comité Champagne, η περιοχή υπέστη αρχικά μια περίοδο δώδεκα ημερών από παγετό τον Απρίλιο, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένη ζημιά στους πράσινους βλαστούς και αδρανή μπουμπούκια, που επηρεάσανε την ανθοφορία από κάτω – την πηγή της καλλιέργειας του έτους.

Στη συνέχεια ακολούθησαν επίμονες βροχοπτώσεις καθώς ο καιρός θερμάνθηκε κατά την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, γεγονός που δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση μύκητα μούχλας στα αμπέλια, γεγονός που προκάλεσε επίσης πτώση των αποδόσεων.


Περαιτέρω μείωση της ποσότητας των σταφυλιών που συγκομίζονται φέτος ήταν οι τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι οποίες επηρέασαν 500 εκτάρια – σβήνοντας το 100% της σοδειάς σε 250 εκτάρια από αυτά. Αν και είναι καταστροφικό, αυτό είναι ένα μικρό μέρος της περιοχής, η οποία ανέρχεται συνολικά σε περίπου 33.000 εκτάρια.

Μαζί, αυτοί οι κλιματικοί κίνδυνοι οδήγησαν σε ασυνεπή επίπεδα καλλιεργειών σε όλη την ονομασία προέλευσης και συνολικά σε απώλεια αποδόσεων σχεδόν 60%, με το 25-30% αυτού να αποδίδεται στο ωίδιο και περίπου 30% λόγω παγετού.

Αυτό σημαίνει ότι η εκτιμώμενη φυσική απόδοση κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την περιοχή είναι 7.000 κιλά/εκτάριο, καθιστώντας μια ακόμη μικρότερη συγκομιδή από το 2003-όταν ο παγετός της άνοιξης έσβησε περίπου το 40-50% της καλλιέργειας και η περιοχή συγκομίστηκε με 8.254 κιλά/εκτάριο.

Κάποιος θα έπρεπε να επιστρέψει στο 1981 για να βρει χαμηλότερη απόδοση στην περιοχή, όταν ένας συνδυασμός κακών συνθηκών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, ακολουθούμενος από μια κακή περίοδο ωίδιου, είδε τις αποδόσεις να πέφτουν έως και 4.361 κιλά/εκτάριο – αν και οι αποδόσεις εκείνη τη δεκαετία ήταν χαμηλότερες κατά μέσο όρο, ήταν κάτω από 10.000 κιλά/εκτάριο για τη δεκαετία του ’80, σε σύγκριση με περίπου 12.500 κιλά/εκτάριο κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 2000.

Παρά τις χαμηλές φυσικές αποδόσεις που παρατηρήθηκαν στη Σαμπάνια φέτος, οι παραγωγοί τονίζουν ότι οι κλιματικοί παράγοντες δεν έχουν επηρεάσει την ποιότητα της συγκομιδής.

Με την επιλογή να γίνεται χειρωνακτικά στην περιοχή, οι τρυγητές είναι σε θέση να επιλέξουν τα καλύτερα τσαμπιά ανάλογα με την υγεία και την ωριμότητα.

Επιπλέον, η ποσότητα της Σαμπάνιας που φτιάχτηκε φέτος δεν θα επηρεαστεί σοβαρά από τις χαμηλές αποδόσεις, καθώς η περιοχή μπορεί να αντλήσει από τα εκτεταμένα αποθέματα κρασιού – ένα μέτρο που διασφαλίζει την κανονικότητα της προσφοράς αφρώδους οίνου ανεξάρτητα από την ποσότητα που συλλέγεται σε οποιοδήποτε έτος.

Πράγματι, σε περίπτωση που οι καλλιεργητές συλλέγουν λιγότερη από τη διαθέσιμη απόδοση, μπορούν να επωφεληθούν από το απόθεμα κρασιού, έως τις ποσότητες που λείπουν, για να φτάσουν τα 10.000 κιλά ανά εκτάριο – το οποίο είναι το όριο που έθεσε η Comité Champagne για τα σταφύλια που μπορούν να συλλεχθούν για την παραγωγή σαμπάνιας φέτος.

Όσον αφορά το χρόνο επιλογής, η Comité Champagne τόνισε ότι έχει ορίσει τις βέλτιστες ημερομηνίες για την έναρξη της συγκομιδής ανά κοινότητα και ποικιλία σταφυλιών, χάρη στο δίκτυο παρατήρησης των αγροτεμαχίων που απλώνονται σε όλο τον αμπελώνα και επιτρέπουν στην περιοχή να παρακολουθεί και να αναλύει, σε πραγματικό χρόνο, την εξέλιξη της ωρίμανσης των σταφυλιών για τη βελτιστοποίηση των ημερομηνιών συγκομιδής.

Από φέτος, αυτά τα δεδομένα συλλέγονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά.

Η συγκομιδή διαρκεί από τις 6 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένη εξαίρεση.

thedrinksbusiness.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Καππάριν: Έχει ιστορία και σημαντική “διαδρομή”

H βιομηχανία αφιερωμένη στο να κάνει τα τρόφιμα τραγανά

Taste and Hospitality

Στα χέρια του ρωσικού κράτους η Stolichnaya στην Κύπρο;

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!