Παρουσίαση Φιλοξενία

Οδοιπορικό: 134 χρόν8ια μετά τον θάνατο τους ζουν στους βράχους των Χασαμπουλιών (Drone:Video/ΦΩΤΟΣ)

Βράχοι των Χασαμπουλιών (Το σημείο είναι γνωστό και ως «κουρτελλόροτσος)» : Θα τους συναντήσεις λίγο μετά το χωριό Μαμώνια, κάτω από το χωριό Τραχυπέδουλα της επαρχίας Πάφου. Είναι το σημείο, όπου λέγεται ότι κρύβονταν και έκλεβαν περαστικούς τα τρία αδέλφια και όντως αν περάσεις από εκεί αυτή την αίσθηση θα έχεις – ότι κάποιοι ληστές παραμονεύουν…

Ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο με υπερμεγέθεις ογκόλιθους ανακρυσταλλωμένου ασβεστόλιθου κοραλλιογενούς προέλευσης που δεσπόζουν στη μέση του δρόμου και περιστοιχισμένο από πυκνή άγρια βλάστηση, οι βράχοι ή αλλιώς και πέτρα χασαμπουλιών συναντώνται στη διαδρομή λίγο μετά τα Κούκλια, μέσω του παλιού οδικού δικτύου που ενώνει τα Μαμώνια με την Τραχυπέδουλα και το Κιδάσι.

Ο θρύλος

Ένας ζωντανός θρύλος που επιβιώνει μέχρι σήμερα και αποτέλεσε φόβητρο για τους κατοίκους και τους περαστικούς τα χρόνια της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο.  Τα Χασαμπουλιά ήταν μια οικογένεια Τουρκοκυπρίων που κατάγονταν από την Επισκοπή Λεμεσού και κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής, μετοίκησαν στα Μαμώνια. Η οικογένεια είχε τρία αγόρια και ένα κορίτσι και το όνομά τους προήλθε από την συνένωση του ονόματος του μεγαλύτερου αδελφού μαζί με το επίθετό τους (Χασάν και Πουλλής).

Το 1887 ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Χασάν, γνωστός και ως γεροΧασαμπουλλής διέπραξε μια προβατοκλοπή και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση. Ενώ οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στις φυλακές, κατάφερε να δραπετεύσει και να κρυφτεί στα βουνά επί ενάμιση χρόνο. Κατά τη διάρκεια της διαφυγής του, ο γεροΧασαμπουλλής διέπραξε τρεις φόνους και συνελήφθη εκ νέου από την αστυνομία, όταν αρρώστησε από μαλάρια. Με την απόφαση του δικαστηρίου, καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για τον ένα εκ των τριών φόνων που είχε διαπράξει, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τους άλλους δύο.

Phivos Nicolaides: «ΧΑΣΑΜΠΟΥΛΙΑ» (1887-2015)

Εντωμεταξύ από το 1892,  τα δύο του αδέρφια, Μεχμέτ Αχμέτ Καϊμακάμ (Μεχμέτ Αχμέτ Πουλλής) και Χουσεΐν Καβούνης (Χουσεήν Αχμέτ Πουλλής) είχαν συνεχίσει την εγκληματική δράση του αδερφού τους, καθώς επί δύο χρόνια διέπραξαν μια σειρά από φόνους, βιασμούς και απαγωγές. Ο πρώτος τους φόνος σύμφωνα με πηγές, ήταν σε ένα γλέντι όπου σκότωσαν έναν Ελληνοκύπριο. Μάλιστα, μαρτυρίες της εποχής λένε ότι συνήθιζαν να μπαίνουν σε σπίτια κατοίκων την ώρα που εκείνοι ήταν μέσα, έτρωγαν, έπιναν και μετά βίαζαν τις γυναίκες μπροστά στα μάτια των ανυπεράσπιστων παιδιών και των μπαμπάδων τους.

Βράχοι των Χασαμπουλιών (Κιδάσι)

Τελικά, το 1896 συνελήφθησαν σε ένα σπίτι στο Κιδάσι, όταν τους πρόδωσε ένας καλός τους φίλος. Τα αδέρφια ξεκίνησαν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Καβούνης και να συλληφθεί ο Καϊμακάμ που καταδικάστηκε σε θάνατο. Την ίδια χρονιά και αφού έμαθε για το θάνατο του αδερφού του, ο Χασάν κατάφερε να αποδράσει και πάλι. Λίγα μέτρα όμως έξω από τη φυλακή, οι αστυνομικοί πρόλαβαν και τον πυροβόλησαν.

Τα τρία αδέλφια που μέχρι να συλληφθούν ήταν επικηρυγμένοι από την αγγλική κυβέρνηση, στα συνολικά 9 χρόνια της δράσης τους (τέλη δεκαετίας του 1880 μέχρι και τις αρχές του 1890), πέρασαν από σαράντα συνολικά χωριά στην επαρχία Πάφου και την επαρχία Λεμεσού, σκορπίζοντας τον τρόμο και διαπράττοντας πάνω από 20 φόνους και βιασμούς, απαγωγές και κλοπές.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα των Χασαμπουλλιών, Αϊσέ Χαββά, ήταν πολύ περήφανη για τη δράση των παιδιών της και μάλιστα, πολλές φορές συμμετείχε ως μέλος της συμμορίας, συλλέγοντας πληροφορίες για τις κινήσεις της αστυνομίας, αλλά και για τους επόμενους στόχους των ληστών, ενώ τους έσωζε από παγίδες ή ενέδρες που τους είχαν στήσει αστυνομικοί.

Οι βράχοι…

Cyprus From Air and Fedros

Οι Βράχοι των Χασαμπουλιών ή «Κουρτελόροτσος», γνωστή τοποθεσία για τους λάτρεις της αναρρίχησης, είναι το σημείο όπου τα 3 αδέρφια κρύβονταν και έκλεβαν περαστικούς. Ο επισκέπτης αξίζει να αφήσει το αυτοκίνητό του στην άκρη του δρόμου και να απολαύσει το μοναδικό θέαμα και το δύσβατο της περιοχής που κατέστησε ιδανικό σημείο για ενέδρες κατά το παρελθόν.

Είναι μια διαδρομή, που μπορείς να την ακολουθήσεις και να σε φτάσει μέχρι και το Τρόοδος! Ο δρόμος κυριολεκτικά στενεύει στο συγκεκριμένο σημείο, και δίπλα του υπάρχει μια όμορφη συστοιχία δέντρων, ένδειξη ότι λίγο πιο μέσα βρίσκεται ο ποταμός που ρέει κατά μήκος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

thecypriottraveler

Κύρια φωτό: Costas Kkoli‎

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μια ανάσα…αρκεί για να αισθανθείς μόνο το σύμπαν, τη θάλασσα και την ψυχή σου

Το ελληνικό χωριό της Ιταλίας με την γκρεκάνικη γλώσσα που δεν καταλαβαίνει κανείς

Taste and Hospitality

1974: Το πρώτο minibar σε ξενοδοχείο εκτίναξε τις πωλήσεις ποτών κατά 500%

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!