Διοίκηση Τάσεις

Nikkei: Mια σύγχρονη κουζίνα, χάρη σε μια ομάδα Ιαπωνο-Περουβιανών σεφ

Η δεκαετία που τελείωσε γνώρισε την έκρηξη αυτής της νέας τάσης, πολύ δημοφιλούς στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες (καθώς και στο Περού και τη Βραζιλία) και η οποία σταδιακά μπαίνει σε κουζίνες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η κουζίνα Nikkei είναι μια αρμονική σύνθεση μεταξύ της γαστρονομικής παράδοσης του Περού και αυτής της Ιαπωνίας. Ένα στυλ που δίνει σε ένα πιάτο αρμονίες χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων με τα καλύτερα από τις δύο χώρες. Η κουζίνα Nikkei βάζει στο τραπέζι την γεύση και τη φαντασία της ιαπωνικής γαστρονομικής παράδοσης με τις έντονες, ζωντανές και πικάντικες γεύσεις του Περού και της Βραζιλίας.

Nikkei Cuisine's Global Rise Finally Reaches the U.S. - Eater

Πώς γνωρίστηκαν οι Ιάπωνες και οι Περουβιανοί;

Η Ιαπωνία είναι γνωστή ως ένα από τα πιο κλειστά και παραδοσιακά κράτη στον κόσμο: στην πραγματικότητα, η κουζίνα Nikkei γεννήθηκε από την τελευταία ιαπωνική διασπορά που εμφανίστηκε κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Ο όρος “Nikkei” αναφέρεται σε όλους τους Ιάπωνες μετανάστες σε ξένες χώρες, περίπου 4 εκατομμύρια, οι περισσότεροι από τους οποίους κατοικούν στη Βραζιλία και το Περού. Η συνάντηση με τους δύο λαούς της Νότιας Αμερικής έφερε μια μοναδική μίξη στην ιστορία γιατί, αν και στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι περισσότεροι Ιάπωνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους, η συγχώνευση των τριών πολιτισμών στο τραπέζι ήταν πλήρης χάρη στην εφευρετικότητα των σεφ.

Η Nikkei, είναι μια σύγχρονη κουζίνα, κωδικοποιημένη πριν από λιγότερο από 30 χρόνια, χάρη σε μια ομάδα Ιαπωνο-Περουβιανών σεφ που την καθορίζουν μέρα με τη μέρα. Δεν έχει παραδόσεις που να περιορίζουν τη δημιουργικότητα, αλλά μόνο δύο αρχαίες γαστρονομικές κουλτούρες να την καθοδηγούν: αυτό κάνει την κουζίνα Nikkei μια από τις πιο μεταβαλλόμενες προτάσεις στα παγκόσμια τραπέζια.

Πατέρες και γιοι της κουζίνας Nikkei

How Japanese Immigrants Shaped Peruvian Food As We Know It | Food & Wine

Η κουζίνα Nikkei δεν έχει πατέρα, είναι η κόρη του Χρόνου και της Θάλασσας ως φιλοσοφικών εννοιών και όχι πραγματικών οντοτήτων. Για να δώσουμε μια ιδέα για το τι σημαίνουν όλα αυτά είναι ο Mitsuharu Tsumura, γεννημένος στη Λίμα με ξεκάθαρη ιαπωνική καταγωγή, ο μεγαλύτερος εκφραστής της κουζίνας Nikkei: «Μέχρι πριν από 50 χρόνια κανείς στο Περού δεν γεύτηκε χταπόδι, στην πραγματικότητα οι ψαράδες το πετούσαν. Μπορούσες να πάς στις παραλίες και να δεις όλα αυτά τα εγκαταλελειμμένα χταπόδια και τους Ιάπωνες που τα μάζευαν». Με την πάροδο του χρόνου, οι Περουβιανοί άρχισαν επίσης να δοκιμάζουν όλα εκείνα τα “scraps”, που ήταν νόστιμα για τους Ιάπωνες, μέχρι τη δημιουργία μιας τόσο εκλεπτυσμένης «κωδικοποίησης» που οι αδελφοί Adrià άνοιξαν ένα εστιατόριο στη Βαρκελώνη αφιερωμένο στην κουζίνα Nikkei: Patka, ο ναός αυτής της παράδοσης στην Ευρώπη.

Nikkei Cuisine: Peruvian-Japanese Culinary Fusion

Στο Περού ο ναός είναι το Maido, το εστιατόριο του Tsumura, που κατατάσσεται στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στη Λατινική Αμερική και έβδομο στην κατάταξη των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο: Το Maido είναι το έμβλημα της κουζίνας Nikkei.

Ποια είναι τα πιάτα της κουζίνας Nikkei;
Το χαρακτηριστικό d’union, αναφέρει το cookist είναι σίγουρα τα ψάρια και μετά βλέπουμε συχνά σούσι και ceviche ή φύκια με τροπικά φρούτα. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η σούπα miso εμπλουτισμένη με καρδιές φοίνικα ή τσίλι, καθώς και το περουβιανό σούσι, ένα πολύ πικάντικο είδος σούσι που φτιάχνεται με aji amarillo, ένα περουβιανό τσίλι. Πολλά συναισθήματα δίνει η τσιπούρα με ρύζι yuzu (ένα εσπεριδοειδές από την Άπω Ανατολή) και jalapeño. Το συμβολικό πιάτο του περουβιανού Nikkei είναι πιθανώς το tiradito, μια μαρινάδα από ceviche κομμένη σε στυλ σασίμι, ενώ για τη Βραζιλία είναι η mandioquinha, μια ρίζα πολύ δημοφιλής στη Βραζιλία, που χρησιμοποιείται σε σούπα με miso.

Related posts

Mike Ευριπίδου: O Bartender που ξέρει σωστά την τέχνη του bar

Galaxy, Africana, Madisons, Amanda’s, Skorpios: Tο «χαρτάκι» εισόδου της διασκέδασης των ’80

Ο Έλληνας chef που αρνήθηκε να γίνει ο προσωπικός μάγειρας της Μαντόνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!