Νέα Νεα της Αγορας

Ορόκλινη: Η θάλασσα έχει τραβηχτεί δεκάδες μέτρα προς τα μέσα (ΦΩΤΟΣ)

Ένα ασυνήθιστο για τα κυπριακά δεδομένα θέαμα, αντικρίζουν όσοι επισκέπτονται την παραλία της Ορόκλινης, αφού δημιουργήθηκαν εντός της θάλασσας διάδρομοι με άμμο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να περπατήσει σχεδόν μέχρι τους κυματοθραύστες. Η θαλάσσια περιοχή, που έχει πολύ ρηχά νερά, μοιάζει σε κάποιες περιπτώσεις να έχει μοιραστεί στα δύο, με το φαινόμενο να είναι εντυπωσιακό, λόγω και της παρουσίας πουλιών στην περιοχή. 

Η δημιουργία αμμολωρίδων που ενώνονται σιγά-σιγά με τους κυματοθραύστες, ονομάζεται τόμπολο όπως εξήγησε στον «Φ» o υπεύθυνος του κλάδου θαλασσίων έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Στέλιος Ζερβός. «Αυτό εμφανίστηκε λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, αφού ο έντονος κυματισμός, μετέφερε ποσότητα άμμου στην περιοχή μεταξύ της παραλίας και των κυματοθραυστών. Αυτό προκάλεσε προσάμμωση, κατακράτηση δηλαδή άμμου στην περιοχή».

Το φαινόμενο είναι παροδικό και εκτιμάται ότι όταν αλλάξουν οι κυματισμοί, θα υποχωρήσουν οι όγκοι άμμου και θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση η θαλάσσια περιοχή, όπως έγινε και πέρσι όπου δημιουργήθηκε ξανά τόμπολο. 

Η πολιτικός μηχανικός, ακτομηχανικός, δρ. Ξένια Λοϊζίδου, ανέφερε πως το φαινόμενο δεν είναι φυσικό προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει διαβρώσεις σε ακτές. 

«Το τόμπολο για την παράκτια μορφολογία είναι καταστροφικό, επειδή μαζεύεται εκεί η άμμος οπόταν η υπόλοιπη ακτή διαβρώνεται. Υπάρχει ένα ισοζύγιο στις ακτές. Αν την άμμο, που είναι πόρος μας, τη μαζεύουν κυματοθραύστες οι υπόλοιπες ακτές “πεινούν”. Αυτό σημαίνει ότι θα καταγραφούν διαβρώσεις σε ακτές, ανάλογα με το πώς κινήθηκε η άμμος. Αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας πουν από πού έχει παγιδευτεί η άμμος».

Όπως είπε, το φαινόμενο της έντονης ρήχωσης δεν είναι καλό, επειδή ο στόχος των κυματοθραυστών δεν είναι να επεκτείνουν την ακτογραμμή με αυτό τον τρόπο, αλλά να δημιουργήσουν ήρεμες κυματικές συνθήκες για να μπορεί να κολυμπά ο κόσμος. «Εκεί δεν μπορεί να κολυμπά ο κόσμος, ούτε το χειμώνα ούτε το καλοκαίρι, είναι πολύ ρηχά τα νερά και μπορούν να συσσωρεύσουν κολοβακτηρίδια, αφού δεν ανανεώνεται το νερό όπως θα έπρεπε». 

Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη, ότι οι κυματοθραύστες που τοποθετήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης, προκειμένου να προλάβουν τη διάβρωση, δεν είναι τοποθετημένοι στο σωστό σημείο. «Οι συγκεκριμένοι κυματοθραύστες ως έργα έχουν αστοχήσει, δεν είναι στο σωστό σημείο τοποθετημένοι. Πιθανόν να έπρεπε να μπουν πιο βαθιά ή και να μην μπουν καθόλου. Από τη στιγμή που κατασκευάζεται ένας κυματοθραύστης σε μια περιοχή, είναι θέμα χρόνου να χρειαστεί η δημιουργία αλυσίδας άλλων προκειμένου να αναχαιτιστεί η διάβρωση, που αυτός προκαλεί, στην υπόλοιπη ακτή».

Χαρακτήρισε δε ως καταστροφικά, τα έργα που προωθούνται και τα οποία ζώνουν, όπως είπε, ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο με κυματοθραύστες. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται παντού, επειδή θα χαθεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα που είναι οι καθαρές παραλίες. Οι κυματοθραύστες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παντού, είναι ένα μέτρο για όπου υπάρχουν έντονες διαβρώσεις».

«Το έργο πέτυχε τον σκοπό του»

Ο υπεύθυνος του κλάδου θαλασσίων έργων πάντως, υπεραμύνθηκε των χειρισμών που έγιναν αναφέροντας ότι το έργο πέτυχε το σκοπό του, αφού σταμάτησε η διάβρωση της παραλίας στην συγκεκριμένη περιοχή. 

«Έγιναν μελέτες από ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αποφάσισαν ότι το καλύτερο μέτρο που θα απέδιδε στην περιοχή και με λιγότερο κόστος συντήρησης για τις κοινότητες, ήταν η κατασκευή των κυματοθραυστών. Για μας ως Τμήμα το έργο πέτυχε, επειδή καταφέραμε και σταματήσαμε τη διάβρωση και σε κάποια σημεία, μάλιστα, καταφέραμε και ανακτήσαμε μέρος της ακτής που χάθηκε. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που μπόρεσαν τα αρμόδια τμήματα και οι κοινότητες να χωροθετήσουν τον πεζόδρομο, που υπάρχει στην περιοχή». 

Άγγελος Νικολάου

Φωτο: Reporter

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κορωνοϊος: 864 έλεγχοι – Ένα τραπεζάκι η αιτία για την μοναδική καταγγελία

Taste and Hospitality

Έρχονται Ισραηλινοί: Από Κύπρο θα περνά η Royal Caribbean

Taste and Hospitality

Κάθε βήμα σας να είναι και μια επιτυχία – KAI θα είναι – Xωρίς εσάς λυγίζει η οικονομία

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!