Γεύσεις Ποτά

Η διαφορά μεταξύ Château και Domaine – Τι σημαίνει Ex-chateau

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τα γαλλικά κρασιά, μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο «Château , και εάν έχετε κάποια γνώση γαλλικών, γνωρίζετε τη μετάφραση αυτής της λέξης (κάστρο/εξοχικό κτήμα). Ωστόσο, στον «κόσμο του κρασιού» έχει μια πιο βαθιά σημασία.

Εκατοντάδες μάρκες κρασιού, αναγράφουν στην ετικέτα τους την λέξη “château” ή “domaine (και μερικές μάλιστα έχουν και τα δύο).

Οι όροι αυτοί, χρησιμοποιούνται εναλλακτικά για να αναφέρονται σε ένα μέρος όπου παράγεται κρασί.

Ιστορικά, το château ήταν ένα παλάτι, όπου εκεί οι ευγενείς Γάλλοι βρήκαν το καταφύγιό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου ή απειλητικής πολιτικής δραστηριότητας. Αργότερα θα αναφερόταν σε ένα μέρος που μοναδικός σκοπός ήταν η παραγωγή κρασιού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο όρος «chateau» αναφέρεται στα οινοποιεία που χρησιμοποιούν σταφύλια από τον ιδιόκτητο ενιαίο αμπελώνα, σε αντίθεση με τα περισσότερα οινοποιεία που εκτός από τα δικά τους σταφύλια αγοράζουν και εκτός.

Αν ψάχνετε για μια πιο λεπτή απάντηση, το château είναι ο γαλλικός όρος για μια εξοχική κατοικία ή κάστρο και χρησιμοποιείται πιο συχνά από τα οινοποιεία του Μπορντό, ενώ ο όρος domaine, που αναφέρεται σε μια περιοχή, συνδέεται συνήθως. με τα οινοποιεία της Βουργουνδίας.

Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στη χρήση αυτών των όρων, επομένως μπορεί να μην υπάρχει καθόλου πραγματικό “Château” … πολύ περισσότερο ένα “domaine”. Στις ΗΠΑ πχ, αυτός ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ετικέτα μάρκετινγκ.

Τι είναι τα κρασιά Ex-Chateau;

Τα κρασιά Ex-Chateau είναι τα κρασιά που βρίσκονται αποθηκευμένα στο κελάρι ενός οινοποιείου και πωλούνται απευθείας σε συλλέκτες κρασιών. Πολλά οινοποιεία διατηρούν εμφιαλωμένο κρασί στα κελάρια τους για δεκαετίες, έως ότου το κρασί βρεθεί στην καλύτερη περίοδο για κατανάλωση.

Πόσο θα πληρώνατε για ένα μπουκάλι Latour του 1995; Αν σας έλεγαν ότι το μπουκάλι δεν είχε φύγει από το κτήμα Latour από τότε που εμφιαλώθηκε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, θα ήσασταν διατεθειμένοι να πληρώσετε περισσότερα για αυτό από ένα μπουκάλι που έχει περάσει από δεκάδες χέρια στη διάρκεια της ζωής του;

Το 2013, οι συλλέκτες έπρεπε να κάνουν αυτήν ακριβώς την επιλογή αφού το Latour αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πωλήσεις en-primeur εντελώς και να πουλήσει παλαιότερα κρασιά ex-chateau από το 1995. Αυτό σήμαινε ότι το Latour κρατούσε τα μπουκάλια του 1995, περιμένοντας να φτάσουν “στα καλύτερά τους”, και στη συνέχεια τα πούλησε απευθείας σε συλλέκτες. Αυτός είναι ο ορισμός των κρασιών ex-chateau (μερικές φορές ονομάζονται“ex-cellar wines”): τα κρασιά πωλούνται απευθείας από το οινοποιείο αφού εμφιαλωθούν και αποθηκεύονται στο κελάρι του οινοποιείου.

Τα κρασιά Ex-chateau δεν είναι σαν τα wine futures. Με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συλλέκτες αγοράζουν κρασιά προτού εμφιαλωθούν και δεν υπάρχει εγγύηση ποιότητας. Όταν τα συμβόλαια wine futures παραλαμβάνονται από συλλέκτες, συνήθως χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν πριν φτάσουν στην ηλικία αιχμής. Οι συλλέκτες δεν έχουν αυτό το πρόβλημα με πολλά κρασιά Ex-chateau. Αν και δεν είναι όλα τα κρασιά Ex-chateau έτοιμα προς κατανάλωση, είναι γενικά πολύ πιο κοντά στο να είναι ώριμα από τα κρασιά που αγοράζονται ως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Negroni Κοκτέιλ

Taste and Hospitality

Semifreddo – Ένα υπέροχο ιταλικό γλυκό

Taste and Hospitality

Ποτέ ΜΗΝ κολυμπάτε όταν είστε μεθυσμένοι – ΒΙΝΤΕΟ

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!