Νέα Νεα της Αγορας

Πόσα ευρώ την ημέρα χάνει η Κύπρος μετά τις κυρώσεις

Πρόβλημα για τον τουρισμό της Κύπρου μετά τις κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ λόγω της την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού που είναι αποτέλεσμα των μέτρων κατά της Ρωσίας.

Η Κύπρος έχει ήδη αποκλείσει από τον εναέριο της χώρο όλα τα επιβατικά και ιδιωτικά ρωσικά αεροσκάφη, χωρίς να είναι ξεκάθαρο μέχρι πότε θα ισχύει αυτό το μέτρο. Παράλληλα, και σε περίπτωση που επιλυθεί αυτό το ζήτημα πριν την καλοκαιρινή σεζόν, ένα άλλο ανοικτό κεφάλαιο είναι και η υποτίμηση του ρουβλιού, κάτι που θα ανακόψει – σε περίπτωση που αρθεί ο αποκλεισμός – την κάθοδο αρκετών Ρώσων στην Κύπρο και οι οποίοι είτε θα αναζητήσουν πιο φθηνές αγορές, είτε καθόλου.

Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα αντικατασταθούν οι σχεδόν 600.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες που φτάνουν στην Κύπρο κάθε έτος, με τον Υφυπουργό Τουρισμού να αναφέρει πως υπάρξει αυξημένη ζήτηση από Βρετανούς και Ισραηλινούς και ενδεχομένως να αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό το κενό το οποίο θα υπάρξει.

Μάλιστα τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Υπουργός Μεταφορών αναφερόμενοι στο ζήτημα σημείωσαν πως αναμένεται πως θα ανακοινωθούν νέες απευθείας πτήσεις από νέους προορισμούς όπως Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ θα υπάρξουν και νέα σχέδια για ταξιδιωτικούς πράκτορες μετά τα όσα διαδραματίζονται, ούτως ώστε να καλυφθεί το κενό.

Τώρα, τι ποσοστό τουρισμού που φτάνει στην Κύπρο είναι από Ρωσία αλλά και πόσα ξοδεύουν οι Ρώσοι στην Κύπρο;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για το έτος 2019 – προ πανδημίας δηλαδή – στην Κύπρο, οι συνολικές αφίξεις τουριστών είχαν φτάσει τα 5.777.029. Κατά το 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούσε την κύρια πηγή τουρισμού με ποσοστό 33,5% της συνολικής τουριστικής κίνησης, ενώ η Ρωσία βρισκόταν δεύτερη με ποσοστό 19,7%, ακολουθούμενη από το Ισραήλ με 7,4%, την Ελλάδα με 4,3% και την Γερμανία με 3,8%.

Τα έσοδα από τον τουρισμό το 2019 υπολογίστηκαν σε περίπου €2.7 δις, με τον μέσο όρο για κατά κεφαλή δαπάνη να υπολογίζεται στα €674,65, ενώ η ημερήσια δαπάνη βρισκόταν στα €74,96.

Οι Βρετανοί τουρίστες (η μεγαλύτερη τουριστική αγορά με 33,5% του συνόλου των τουριστών) ξόδεψαν κατά μέσο όρο το 2019 €73,40 ημερησίως, ή 2,1% λιγότερα της συνολικής ημερήσιας δαπάνης.

Οι Ρώσοι τουρίστες (η δεύτερη σε αριθμό τουριστών με 19,7%) ξόδεψαν κατά μέσο όρο €69,79 ή 6,9% λιγότερα της συνολικής μέσης ημερήσιας δαπάνης, ενώ οι τουρίστες από το Ισραήλ (η τρίτη μεγαλύτερη αγορά με 7,4%) ξόδεψαν €110,13 ημερησίως ή 46,9% περισσότερα της συνολικής μέσης δαπάνης.

Οι τουρίστες των χωρών που ξοδεύουν τα περισσότερα ευρώ ημερησίως στην Κύπρο:

1/ Λίβανος: €123,37

2/ Ισραήλ: €110,13

3/ Ελβετία: €108,97

4/ Ασία: €104,29

5/ Αίγυπτος: €101,50

6/ Αυστρία: €99,41

7/ Χώρες Κόλπου: €96,81

8/ Βέλγιο: €88,59

9/ Γερμανία: €86,82

10/ Ολλανδία: €86,40

Με πληροφορίες:brief

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μεγάλος αριθμός Ρώσων τουριστών φθάνει στη χώρα

Taste and Hospitality

Μετάλλαξη Όμικρον: Διπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης σε αεροπλάνο

Taste and Hospitality

Άνοιξε ο δρόμος για highway προς το Τρόοδος

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!