Πρόσωπα Φιλοξενία

Μαρία Τσόκκου: Η δυναμική της προσωπικότητας…και «σημεία-κλειδιά» για βιώσιμο τουρισμό

Σύζυγος – παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Γερμανό, μητέρα δύο υπέροχων αγορών, τον Αδάμ και τον Ανδρέα – Νικηφόρο και επιτυχημένη επιχειρηματίας. Η Μαρία Τσόκκου γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1987. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Southampton αποκτώντας το πτυχίο – LLB Bachelor of Laws (Hons) και ακολούθως από το University College London (UCL) αποκτώντας μεταπτυχιακό στο εμπορικό δίκαιο (Commercial Law). Ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρακτική της εξάσκηση της ως ασκούμενη δικηγόρος στο δικηγορικό Tassos Papadopoulos & Associates LLC και είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2010. Aπό το 2010 – 2011, συνέχισε να εργάζεται ως δικηγόρος στο ίδιο γραφείο και από το 2011 μέχρι και σήμερα εργάζεται στoν Όμιλο Tsokkos. Aσχολείται μεταξύ άλλων με το Νομικό Τμήμα της Εταιρείας, το Τμήμα Πωλήσεων και Προώθησης (Sales & Marketing) και την ανάπτυξη κέντρων ευεξίας και ομορφιάς.  Είναι Μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Προνοίας Ξενοδοχουπαλλήλων, μέλος του  Institute of Hospitality και διοικητικός σύμβουλος στην Dome Investments Public Co. Ltd και Α. Τsokkos Hotels Public Ltd.

Με την Μαρία Τσόκκου όλο «λέγαμε» πως κάποια στιγμή θα τα πούμε από κοντά και αυτό φάνηκε ακατόρθωτο, αφού οι συνθήκες  των τελευταίων χρόνων, πολύ απλά δεν μας έδωσαν την ευκαιρία. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο, γνωρίζω προσωπικά την οικογένεια της (μέσω της επαγγελματικής μου ιδιότητας).

Άνθρωποι σταθεροί στους στόχους, με δημιουργία,  με πνεύμα συνεργασίας,  με συνεχή δράση η επαγγελματική άνοδος είναι αποτελεσματική. Οι ανάγκες της κοινωνίας μας  παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στην Κύπρο, χρειάζονται  τέτοιες γυναίκες. Επιτυχημένη, ευφυής. Απλή και χαμηλών τόνων, χαμογελαστή, θετική και κυρίως επικοινωνιακή. Εδώ υπάρχει ένα σπουδαίο κεφάλαιο γυναικείας δημιουργικότητας, ταλέντου, ομορφιάς και ικανοτήτων, που δεν μένει παρά να την γνωρίσουμε καλύτερα σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που δίνει και την ευχαριστούμε γι’αυτό.

Πώς επηρέασε ο COVID τα ξενοδοχεία και το επιχειρηματικό σας μοντέλο;

Ο τουρισμός ανέκαθεν αποτελούσε το σημαντικότερο μέρος των εσόδων της χώρας και τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι έχει ηγετική θέση στην οικονομίας της Κύπρου. Τα τελευταία 2 χρόνια, ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κρίση λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία του Covid -19, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με αλυσιδωτές συνέπειες σε όλους τους τομείς που επηρεάζονται.

Με ξενοδοχεία να μένουν κλειστά ή να υπολειτουργούν με σημαντικά περιορισμένη δυναμικότητα, με πελάτες και προσωπικό σε καραντίνα αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα είναι τεράστια, με τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό να επηρεάζεται και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  Ο ξενοδοχειακός κλάδος, τα κέντρα εστίασης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα τουριστικά γραφεία έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα που αναπόφευκτα οδηγεί την χώρα σε κρίση η οποία εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την κρίση του τραπεζικού τομέα του 2013.  Ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό, αυτό συνεπακόλουθα μείωσε τα έσοδα κάθε επιχείρησης, η έναρξη της τουριστικής σεζόν μετακινήθηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία και λόγω του γενικού lockdown οι τουρίστες ήταν τρομαγμένοι και μουδιασμένοι.

Η έξαρση του κορονοϊού έχει οδηγήσει στην αναστολή των περισσότερων εσωτερικών και διεθνών μετακινήσεων, προκαλώντας σημαντική μείωση των εσόδων και προβλήματα ρευστότητας σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης του τουρισμού. Οι ταξιδιώτες, αλλά και οι επιχειρήσεις, έρχονται αντιμέτωποι με αβέβαιες προοπτικές.

Η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία της Κύπρου έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο εκτιμάται. Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, στον τομέα μας, κάθε καινούργια μέρα είναι και μία πρόκληση, καθώς κινείται με πολύ γρήγορες ταχύτητες και τεράστιες αλλαγές στις οποίες πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και να αντιμετωπίζονται άμεσα χωρίς καθυστερήσεις.

H Tsokkos είναι ένας όμιλος που επενδύει κάθε χρόνο στο προϊόν της, άλλωστε αυτό έχει αποδείξει έμπρακτα και έντονα τα τελευταία χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο έχει ολοκληρωθεί το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Chrysomare Beach Hotel & Resort που μετά τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας και την αβεβαιότητα που επικρατούσε δεν μπορούσε να ανοίξει τις πύλες του, την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Οι προκλήσεις: Πανδημία και Πόλεμος στην Ουκρανία

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως επιχείρηση;

Στον τομέα μας υπάρχουν καθημερινά πάρα πολλές προκλήσεις, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Γενικότερα, ο τουρισμός στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια, έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα, με ραγδαίες εξελίξεις καθημερινά.  Εκτός από  την πανδημία από το Covid-19, σήμερα είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις βαριές συνέπειες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από αυτόν. Επικρατεί αβεβαιότητα για την Ρωσική και Ουκρανική αγορά και όπως φαίνεται και φέτος θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για την Κύπρο. Σίγουρα. ο πόλεμος θα επηρεάσει την ψυχολογία των τουριστών ακόμα και αυτών που μπορούν να ταξιδέψουν. Επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και με την μεγάλη αύξηση του κόστους γενικότερα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Ως επιχείρηση, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να είμαστε η πρώτη επιλογή στον πελάτη από τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και να προσφέρουμε κίνητρα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν προσφερθεί βοήθεια από όλους τους φορείς του τουρισμού. Επίσης στοχεύουμε στο να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλής οικονομικής δύναμης και να προσφέρουμε ελκυστικότερα πακέτα με καλύτερες υπηρεσίες. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες διαμονής και εξυπηρέτησης προς τους επισκέπτες μας, με ασφάλεια και υγεία και να κάνουμε τον πελάτη να νιώσει την ίδια φιλοξενία όπως και πριν αλλά πάντοτε τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα.

Το τουριστικό μάρκετινγκ – η τεχνολογική εξέλιξη είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του κλάδου μας

Κατά τη γνώμη σας, ποιες θα λέγατε ότι είναι οι μεγαλύτερες μελλοντικές τάσεις για τους ξενοδοχεία; Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον του τουρισμού διεθνώς;

Ο τουρισμός ορίζεται ως ένα πολύπλευρος τομέας, που παρουσιάζει έντονους ρυθμούς ανάπτυξης σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί πλέον απαραίτητο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Η γεωγραφική επέκταση του τουρισμού, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς, η τεχνολογία και οι σύγχρονες τάσεις μάρκετινγκ, βοήθησαν στην τουριστική ανάδειξη και των πιο απομακρυσμενων περιοχών του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν νέες αγορές σε όλες τις ηπείρους και αυξήθηκαν οι επιλογές του τουρίστα. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ένα τουρίστα κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης για την τουριστική του μετακίνηση, είναι πολλοί και θα μπορούσαμε να του χωρίσουμε σε προσωπικούς και γενικούς.

Προσωπικοί παράγοντες είναι, η ηλικία, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, η ύπαρξη διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου, οι επιθυμίες και τα κίνητρά του κάθε ατόμου. Στους γενικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται οι τιμές του τόπου προορισμού εν συγκρίσει με άλλους προορισμούς, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στον προορισμό, οι τάσεις της μόδας (εμφάνιση νέων μορφών τουρισμού) και τα χαρακτηριστικά του τόπου προορισμού που θα επιλέξει ο καθένας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαφήμιση που μπορεί να έχει αρνητική ή θετική επίδραση στην απόφαση του τουρίστα.

Το τουριστικό μάρκετινγκ αποδεικνύεται να παίζει καθοριστικό ρόλο και η τεχνολογική εξέλιξη παίζει σημαντικότατο ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη και είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του κλάδου μας και κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει όλα τα μέσα που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστική. Τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μια περίοδο ωρίμανσης των σύγχρονων τάσεων που θα σημαίνουν μια διαφορετική φάση της τουριστικής ανάπτυξης και ο χρόνος θα δείξει ποια τάση θα επικρατεί.

Οι τάσεις αυτές είναι μεταξύ άλλων τα νέα κοινωνικά – πολιτιστικά πρότυπα των τουριστών, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η σημασία και η προστασία του περιβάλλοντος και η καταναλωτική διάσταση που αποκτά η τουριστική εμπειρία.

Όμως είναι αξιοσημείωτο ότι όπως δείχνουν οι καταστάσεις σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ αβέβαια. Οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά και εμείς καλούμαστε να ανταποκρινόμαστε άμεσα, είμαστε πάντα σε εγρήγορση και δεν υπάρχει ποτέ εφησυχασμός. Ο τουρίστας από την άλλη πάντα θα θέλει να πάει διακοπές και θεωρώ ότι θα τον κερδίζει το βέλτιστο πακέτο.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το success story της Tsokkos Hotels & Resorts είναι ο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρας και κυρίως πως πρόκειται για  οικογενειακής επιχείρηση.

Σας ευχαριστώ για την επισήμανση και  να προσθέσω πως τo success story της Τsokkos οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: Oι κυριότεροι είναι η αμεσότητα στις εξελίξεις, ότι ποτέ δεν επαναπαυόμαστε, είμαστε πάντοτε μπροστά στις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό, εφαρμόζονται γρήγορα και άμεσα θέματα τεχνολογίας που στις μέρες μας παίζουν σημαντικότατο ρόλο, προσφέρουμε στον πελάτη να διαλέξει ανάμεσα από μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και αναλόγως των αναγκών του και του budget του.  Υπάρχουν ξενοδοχεία που είναι family oriented, με υδροπάρκο και δραστηριότητες για παιδιά και ξενοδοχεία που τα προτιμούν ζευγάρια.

Προσφέρουμε στον πελάτη αυτό που επιθυμεί, μέσα από ένα όμορφο ταξίδι εμπειριών που του μένει αξέχαστο ώστε να μας ξανα επιλέξει για την διαμονή του. Και φυσικά ότι πίσω υπάρχει μια οικογένεια, έμπειρο και πιστό προσωπικό από το ξεκίνημα μας που συμβάλλει στα 35 χρόνια συνεχούς επιτυχίας. 35 χρόνια εμπειρίας όπου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει εφόσον η ιστορία μιλάει από μόνη της.

Πως θα περιγράφατε τον σύγχρονο ταξιδιώτη και τα αιτήματά του;

Θεωρώ ότι χρόνο με τον χρόνο ο τουρίστας γίνεται πιο επιλεκτικός, οι προσδοκίες του αυξάνονται και πλέον τον πελάτη τον κερδίζει το ξενοδοχείο με το βέλτιστο πακέτο. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης είναι πιο συνειδητοποιημένος, ενημερώνεται και έχει πλήρη γνώση των διακοπών του από το διαδίκτυο πριν αρχίσει καν το ταξίδι του. Απαιτεί περισσότερη πληροφόρηση τόσο για το προϊόν όσο και για τον τουριστικό προορισμό και τις επιπρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται εκεί. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης είναι πιο επιλεκτικός και αναζητά το καλύτερο δυνατό πακέτο που μπορεί να πάρει συγκριτικά με την τιμή. Είναι πολύ ενημερωμένος και γνωρίζει το ξενοδοχείο και την περιοχή από πριν. Υπάρχουν και τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν την κράτησή τους τελευταία στιγμή, για αυτό και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειρίζονται το σύστημα online κρατήσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Tσικνοπέμπτη…στην καρδιά του καρναβαλιού και πάμε Λεμεσό!

Taste and Hospitality

Οδοιπορικό: Σανατόριο Κυπερούντας: Tα θύματα μιας φοβερής προκατάληψης…

Taste and Hospitality

Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου…τρεις άντρες στο bar του Forest Park «ρίχνουν» μια ιδέα

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!