Νέα Νεα της Αγορας

Η χώρα που μπορεί να δώσει λύση στην έλλειψη σιταριού

Ανησυχίες προκαλούν η παγκόσμια έλλειψη σίτου και ο πληθωρισμός. Παρ’ όλα αυτά, οι αποθήκες της Ινδίας είναι γεμάτες με σιτηρά, ενώ οι Ινδοί αγρότες προετοιμάζονται για άλλη μία σεζόν-ρεκόρ.

Η χώρα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών του κόσμου μετά από την Κίνα, ενώ ενδέχεται να εξάγει περίπου 12 εκατομμύρια τόνους σίτου στην παγκόσμια αγορά τη σεζόν 2022-2023, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 8,5 εκατομμύρια τόνους της σεζόν 2021-2022.

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, αποκλείοντας δύο σημαντικές σιτοπαραγωγές χώρες από την παγκόσμια αγορα.

Σύμφωνα με τον Vijay Iyengar, πρόεδρος της Agrocorp International, «οι ινδικές εξαγωγές σίτου βοηθούν την παγκόσμια αγορά την παρούσα στιγμή της σημαντικής έλλειψη, ενώ αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια στην άκρατη αύξηση των τιμών».

Οι τιμές αναφοράς σίτου στο Σικάγο έφτασαν σε ιστορικό υψηλό των $13,635/μπουσέλ τον Μάρτιο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε σχέση με το μέσο όρο των $5,5/μπουσέλ της προηγούμενης πενταετίας.

Η έλλειψη της παγκόσμιας αγοράς και οι αύξηση των τιμών έχουν, πια, μετατρέψει τον ινδικό σίτο σε προϊόν με άκρως ανταγωνιστικές τιμές. Η Ινδία, έχοντας γεμάτες αποθήκες μετά από μία 5ετία πλεονάσματος, μπορεί -πια- να εξάγει άφοβα προς τις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και να αντισταθμίσει οποιεσδήποτε κοινωνικές αναταραχές οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα Αραβική Άνοιξη.

Για τον Iyengar, «κάθε χώρα θα πρέπει να μελετήσει την εισαγωγή ινδικού σίτου αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το φαινόμενο της αυξημένης ζήτησης αυτής για ινδικό σίτο είναι κάτι το πρωτοφανές».

Η Ινδία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, την Κίνα, την Τουρκία, τη Βοσνία, το Σουδάν, τη Νιγηρία και το Ιράν. Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Εμπορίου, οι εξαγωγές σιτηρών έχουν ήδη τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Η διάρκεια της αποστολής των σιτηρών προφανώς θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή από τα χωράφια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά -σύμφωνα με το Foreign Agricultural Service του USDA- η χώρα είναι πανέτοιμη να γίνει σημαντική εξαγωγέας φθηνού σιταριού.

Η Αυστραλία, άμεση ανταγωνιστής της Ινδίας, ήδη νιώθει την πίεση των αγορών δεδομένης της φθηνότερης τιμής του ινδικού σίτου.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, οι αποθήκες της κυβέρνησης της Ινδίας περιέχουν 23 τόνους σιταριού, τριπλάσιο ποσοστό από το απαιτούμενο.

Newmoney.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Toυρισμός: “Τα λάθη του παρελθόντος δεν έχουν διδάξει τα πολιτικά κόμματα”

Taste and Hospitality

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύ ισχυροί άνεμοι θα πλήξουν τα παράλια

Βαρώσια: Είναι «ΟΚ» διαμηνύουν οι Τούρκοι, αν θέλετε να διεκδικήσετε και επιχειρήσεις

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!