Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρόσωπα

Τρύφωνας Φωτιάδης: Το μεγαλείο ενός επιχειρηματία από τα χώματα της ελληνικής γης (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν την απάντηση στην ερώτηση «τι σημαίνει να είσαι ευγενικός άνθρωπος». Είναι αυτή η «αρχή» που μας μαθαίνουν από παιδιά και που μας ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής μας. Έχω λοιπόν απέναντι μου ένα επιχειρηματία με διακρίσεις ανά τον κόσμο και το μόνο που θέλω πραγματικά να κάνω είναι να αρχίσω μια σειρά από ερωτήσεις για να αντιληφθώ πώς κατάφερε με αποφασιστικότητα να κάνει την επιχείρηση του τόσο «πλούσια» σε γεύσεις, κουλτούρα και τόσο Ελληνική.  

Ο Τρύφωνας Φωτιάδης μεγάλωσε στο Σκλήθρο Φλώρινας και στην Καστοριά. Από μικρός εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση οσπρίων ως εργάτης, οδηγός. Συνεχίζοντας να ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, άσκησε για λίγο το επάγγελμα του Μηχανικού, δοκίμασε απρόθυμα υπάλληλος στο Δήμο Καστοριάς και κατέληξε στον φυσικό του χώρο στην οικογενειακή επιχείρηση με συνιδιοκτήτη τη μητέρα του Ελένη.Από το 1996 μέχρι και σήμερα, από τη θέση του συνιδιοκτήτη και CEO έχει συμβάλλει στην άροσις την δημιουργία και εξάπλωση του brand στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις καινοτομίες, τις επενδύσεις. Διακρίσεις; Aπό Γαστρονόμο, Great Taste, MTA, Σελφ Σέρβις!

Ποια η ιστορία της άροσις;

Αν οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε κάποιον, αυτός είναι ο παππούς, Θωμάς Στογιαννίδης. Ήδη το 1956, αν και απλός παντοπώλης στη Βασιλειάδα της Καστοριάς, ο παππούς αντιλαμβάνεται την αξία των οσπρίων της Καστοριάς και των Πρεσπών. Γι’ αυτό και ξεκινά να τα προμηθεύεται από τους συγχωριανούς του και τα χωράφια τους και να τα διανέμει χύμα στις λαϊκές αγορές. Ο παππούς από τις πόλεις και τα χωριά γύρω από την Καστοριά έφτασε μέχρι την Αθήνα με την πραμάτεια του.

Τη συνέχεια έδωσε ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης μαζί με την κόρη του, Ελένη Στογιαννίδη – Φωτιάδη,που το 1968 λανσάρουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά συσκευασμένα φασόλια και φακές Καστοριάς σε πακέτα του μισού κιλού. Μάλιστα, πριν παραδώσουν την σκυτάλη, έκαναν και τις πρώτες εξαγωγές της άροσις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκεί όπου ο ελληνισμός λαχταρούσε τη γεύση της πατρίδας που είχε αφήσει πίσω και οι υπόλοιποι αποζητούσαν μια γεύση να εκπλήξει τον ουρανίσκο τους. Το 1996 έρχεται η σειρά της τρίτης γενιάς, στο πρόσωπο του υιού Φωτιάδη, Τρύφωνα, ο οποίος με τη μητέρα του στο πλευρό του αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση. Αυτό που θέλει για την επιχείρηση είναι να ενσαρκώνει τις αρχές της φιλοσοφίας του slow food. Αυτό που συνειδητοποιεί, όμως, ενώ εφαρμόζει μία-μία τις καινοτομίες που χαρακτηρίζουν την άροσις μέχρι και σήμερα, είναι πως από διαίσθηση και μόνο, οι προηγούμενες γενιές του είχαν ανοίξει αυτόν ακριβώς το δρόμο. Είχαν κάνει το παν ώστε να πάνε την παραγωγή τους ένα βήμα παραπέρα και από ένστικτο και σεβασμό στην παράδοση, είχαν ήδη ασπαστεί τη λογική του καλού, καθαρού προϊόντος που γίνεται αντικείμενο τίμιας συναλλαγής τόσο με τον παραγωγό, όσο και με τον τελικό του αποδέκτη. Και όλα αυτά, πριν ακόμα το κίνημα της υγιεινής και δίκαιης τροφής γίνει η αναγκαιότητα την οποία αποτελεί σήμερα.

Μπορεί να είναι εικόνα φαγητό και κείμενο

Πως αποφασίσατε να αναλάβετε την εταιρία;

Αφουγκραζόμουν από μικρός τον αγώνα των γονιών και του παππού μου, εργαζόμουνα ως εργάτης μεγαλώνοντας, συμμετείχα στις αγωνίες της οικογένειας. Θέλησα να φτιάξω ένα brand αξιών και διαφορετικότητας. Η μαγιά υπήρχε, απέμενε η σκληρή δουλειά και η διορατικότητα.

Τι είναι αυτό που κάνει τα όσπρια τόσο ξεχωριστά;

Τι άλλο Νικολέτα μου από την υπεροχή των Ελληνικών οσπρίων:

1.   Αγνό terroir: Κατάλληλο υψόμετρο, μορφολογία εδάφους, κλίμα, μικροκλίμα, θερμοκρασία. Ισορροπημένη, μη μολυσμένη φύση. Γαλήνια και όμορφη ύπαιθρος με λίμνες, ποτάμια, οροπέδια. Ηφαιστειακά εδάφη.

2.   Εξαίρετες συνθήκες στα χωράφια: Μικρά οικογενειακά αγροκτήματα, περιορισμένες – μη μαζικές – παραγωγές. Αγροκτήματα με κατάλληλο έδαφος, υπέδαφος, φως, κατάλληλη υγρασία, κλίση για αποστράγγιση, έκθεση στον ήλιο, ένταση και κατεύθυνση των ανέμων, κατάλληλο PH.

3.   Σπόρος: Τοπικές ποικιλίες, Σπόρος από τον παππού προσαρμοσμένος στην περιοχή, μη γενετικά τροποποιημένος.

4.   Γεωργοί: Συνεχής παρουσία στο χωράφι, εμπειρία, παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές, παράδοση, συνέχεια από γενιά σε γενιά.

5.   Προϊόντα: Κορυφαία παγκοσμίως, Λιγότερο εμφανίσιμα, Ευκολόβραστα, Λεπτόφλουδα, Ευκολοχώνευτα, Ιδιαίτερα γευστικά με υψηλή διατροφική αξία, Παραδοσιακά, Βιολογικά, Π.Γ.Ε. (7 από αυτά). Χωρίς συντηρητικά, πρόσθετα και τεχνητά χρώματα.

6.   Καταναλωτές: Μερακλήδες, Αφοσιωμένοι, Χορτοφάγοι, Vegans, Slow Fooders  

Η εταιρία σας κατέχει μία ηγετική θέση στην αγορά τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποιο ήταν το σημείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή;

Η εμμονή στην ποιότητα ανεξαρτήτου κόστους, το πάθος για το διαφορετικό, η επιμονή στην ίδια φιλοσοφία εργασίας και ζωής. Κυρίως στις Αξίες και Διαφοροποίηση, στα Αποκλειστικά Ελληνικά όσπρια, ρύζια, δημητριακά, στα  Βιολογικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας, στο  δίκαιο εμπόριο και μακροχρόνιες συνεργασίες με τους Έλληνες αγρότες (130 αγρότες από 8 νομούς της Ελλάδας). Στην  Χειροδιαλογή, δηλαδή στον ανθρώπινο έλεγχο πριν τη συσκευασία, στην Οικολογική Φροντίδα (απεντόμωση) την Κυκλική οικονομία: Επεξεργασία υποπροιόντων για παραγωγή φυτικών λιπασμάτων (με IKORGANIC). Αλλά επίσης:

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
  • Βιώσιμη ανάπτυξη: Μείωση κόστους παραγωγής και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (με Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή).
  • Ανακυκλωμένα υλικά συσκευασίας
  • Έλεγχος των αγροτεμαχίων από γεωπόνους
  • Ιχνηλασιμότητα, Ονοματεπώνυμο αγρότη στη συσκευασία
  • Επανεπεξεργασία πριν τη συσκευασία.
  • Εγγυημένα κορυφαίες σοδειές των αυστηρά επιλεγμένων Ελλήνων παραγωγών.
  • Ελληνικά προϊόντα με τοπωνύμιο.
  • Εμπειρία τριών γενιών από το 1956, παθιασμένη εταιρική ομάδα, μοντέρνος εξοπλισμός σε ιδιωτικές νέες εγκαταστάσεις στο κέντρο των καλλιεργειών, σταθερότητα, αξιοπιστία, επενδύσεις.
  • Συσκευάζουμε/Παράγουμε μόνο τα προϊόντα για τα οποία μπορούμε να εγγυηθούμε.
  • Πρωτοποριακή συσκευασία
  • Βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής.
  • Ελληνικά Όσπρια μαγειρεμένα σε βάζα

Ποιες πιστοποιήσεις έχετε;

IFS, ΔΗΩ, FDA, Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

Σ’ ότι αφορά στο πελατολόγιο;

Οι σημαντικότεροι στην Ελλάδα και Εξαγωγές σε άλλες 18 χώρες (Κύπρος, Η.Π.Α., Γερμανία, Νορβηγία κ.ά.). Συνεργασίες: Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, IKORGANIC

Με τα όσπρια μπορούν να γίνουν έξυπνοι διατροφικοί συνδυασμοί και αυτό το διαπιστώνουν και μέσα από τη γαστρονομία και τα πιάτα σεφ από όλο το κόσμο. Είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίζουμε πρωτεΐνη πέραν του κρέατος.

Ακριβώς. Από το κρέας του φτωχού, τα ταπεινά «λαϊκά» όσπρια σήμερα αποτελούν διέξοδο στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για υγιεινή διατροφή. Συντελούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, είναι vegan, προσφέρουν ιδέες για κυρίως γεύματα, σαλάτες, συνδυασμούς με άλλα φυτικά προϊόντα και είναι συστατικά σε προϊόντα που τα βοηθούν να γίνονται πιο υγιεινά (σνακς, μπισκότα κ.ά.)

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων;

Μπορεί να είναι εικόνα φαγητό και κείμενο

Τα Ελληνικά προϊόντα είναι διαφορετικά. Είναι αποτέλεσμα του μεγάλου πλούτου της αγνής Ελληνικής φύσης (ποικιλία εδαφών, μικροκλίματος, βιοποικιλότητας). Τα αγροκτήματα είναι μικρά, μη ενιαία, η καλλιέργεια δεν είναι εντατική, πολλές καλλιεργητικές φροντίδες γίνονται χειρωνακτικά. Είναι προϊόντα μικρής παραγωγής, υψηλής ποιότητας και τιμής, υψηλής διατροφικής αξίας. Αν ο Έλληνας γεωργός αξιοποιήσει τα παραπάνω και το μεράκι του, προσαρμοζόμενος στις εκάστοτε συνθήκες μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ποια η γκάμα των προϊόντων σας και που μπορούμε να σας βρούμε στην Κύπρο;

Η  άροσις συσκευάζει τις εγγυημένα κορυφαίες σοδειές των αυστηρά επιλεγμένων Ελλήνων γεωργών. Διαθέτει αποκλειστικά Ελληνικά όσπρια, ρύζια, ανάμεικτα και δημητριακά – προϊόντα Βιολογικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας (φακές, ρεβύθια, φασόλια, φάβα κ.ά.). Μπορείτε να βρείτε προϊόντα άροσις στα Lidl (σε εβδομάδες παρουσίασης επιλεγμένων προϊόντων) και σύντομα και στην υπόλοιπη αγορά της Κύπρου.    

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δέκα μεγάλα μυστικά για τον τούρκικο καφέ

Taste and Hospitality

SAP : To επιχειρηματικό λογισμικό που απλοποιεί την ροή των εργασιών

Taste and Hospitality

Beam Suntory και Boston Beer συνεργάζονται για να επεκτείνουν τις μάρκες σε αναπτυσσόμενες κατηγορίες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!