Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

1900 ξένοι εργαζόμενοι στην Κύπρο με ετήσιο μισθό άνω των €55.000

Για την στρατηγική προσέλκυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων που προωθεί η Κυβέρνηση μίλησε στην εκπομπή Business Hour By Brief την Δευτέρα (16/5) η Συντονίστρια του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, κ. Έλενα Δαμιανού.

Αρχικά η κ. Δαμιανού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλάνο της Κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει ευνοϊκά κίνητρα και αφορά την προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση στην Κύπρο αλλά και εταιρείες οι οποίες ήδη βρίσκονται στο νησί και θέλουν να εντάξουν στο δυναμικό τους περισσότερο προσωπικό.

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την κ. Δαμιανού αφορά δύο κατηγορίες. «Η πρώτη κατηγορία αφορά τους υφιστάμενους εργαζομένους. Μέχρι σήμερα για να επωφεληθεί κάποιος αυτών των φοροελαφρύνσεων υπήρχε το απαιτούμενο των €100.000 απολαβών. Τώρα με την αλλαγή που γίνεται, την φοροαπαλλαγή θα την δικαιούται κάποιος ο οποίος παίρνει τουλάχιστον €55.000».

Παράλληλα για εργαζόμενους οι οποίοι ήδη εργάζονται στην Κύπρο και οι απολαβές τους είναι €55.000 και άνω, δίνεται ένα χρονικό περιθώριο 6 μηνών «έτσι ώστε να πάρουν κάποιες αυξήσεις στον μισθό τους για να μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία και να μπορούν να λαμβάνουν το φορολογικό κίνητρό».

Όπως εξήγησε η Συντονίστρια του γραφείου του ΥΠΟΙΚ, το κίνητρο αυτό πριν μπορούσε κάποιος να το επωφεληθεί για 10 χρόνια. Πλέον επεκτείνεται η περίοδος και αυξάνεται στα 17 έτη.

«Την ίδια ώρα έχουμε και τους νέους εργαζόμενους οι οποίοι θα έρθουν να απασχοληθούν στην Κύπρο όπου τους δίνεται η φοροαπαλλαγή του 55% και παράλληλα δίνεται και ένα χρονικό περιθώριο 2 ετών. Και αυτή η κατηγορία των εργαζομένων θα μπορεί να επωφεληθεί το κίνητρο για 17 χρόνια».

Σημειώνεται ότι το κίνητρο αυτό αφορά και ξένο εργατικό δυναμικό αλλά και Κύπριους οι οποίοι βρίσκονταν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στο νησί μας.

Ερωτηθείς η κ. Δαμιανού, δήλωσε πως οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι οι οποίοι επωφελούνται το κίνητρο και ο μισθός τους είναι πάνω από €100.000 είναι περίπου 900. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων με την αλλαγή θα μπορούν να επωφεληθούν με φοροελαφρύνσεις για 17 έτη και όχι 10 όπως ήταν το αρχικό νομοσχέδιο.

Όσον αφορά αυτούς που βρίσκονται μεταξύ €55.000 και άνω, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι περίπου 1000 και εκτιμάται ότι θα μπορούν να επωφεληθούν από το κίνητρο.

«Όσον αφορά την εκτίμηση για νέους εργαζόμενους για απασχόληση στην Κύπρο, με βάση τη διαβούλευση που έχει διεξαχθεί με τον επιχειρηματικό κόσμο, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά από τον τομέα της τεχνολογίας αλλά και από άλλους τομείς της οικονομία. Αξιοποιώντας και τα άλλα κίνητρα που έχει η Κύπρος, θέλουν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους και να φέρουν προσωπικό αλλά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Κύπρο να επεκτείνουν τις εργασίες τους».

Σε σχέση με το τι θα προσφέρει στην οικονομία η στρατηγική προσέλκυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων, η κ. Δαμιανού υποστήριξε πως πέραν του ότι θα έρθουν επιχειρήσεις στην Κύπρο, τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολλά.

«Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα έρθουν, θα μένουν στην Κύπρο. Θα ενοικιάζουν ή θα αγοράζουν σπίτια, θα φέρουν τις οικογένειες τους. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν πολλαπλά σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Στη συνέχεια η κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στα 5 μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στην Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων της Κυβέρνησης.

«Υπήρχε η δημιουργία της υπηρεσίας μιας στάσης (One Stop Shop) για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Αυτό τέθηκε σε εφαρμογή και βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του υπουργείου Εμπορίου. Τέθηκε σε λειτουργία και το πλαίσιο της απλοποίησης της διαδικασίας εξασφάλισης των αδειών παραμονής».

Για το δικαίωμα εγκατάστασης στην Κύπρο συζύγων επαγγελματιών η κ. Δαμιανού υποστήριξε πως αυτό δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζονται κάποιες λεπτομέρειες και θα τεθεί και αυτό το μέτρο σε ισχύ.

Παράλληλα, «βρίσκεται υπό επεξεργασία και το θέμα της εξασφάλισης πολιτογράφησης σε αυτούς που εργάζονται στην Κύπρο και θα συμπληρώνουν 6 χρόνια παραμονής. Θα μπορούν να εξετάζονται οι αιτήσεις τους με πιο απλοποιημένες διαδικασίες. Αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και βρίσκεται στα τελικά στάδια από το υπουργείο Εσωτερικών».

Καταληκτικά η κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Cyprus Digital Nomad Visa.

«Πρόσφατα εξαγγέλθηκε όσον αφορά την πρακτική για την προσέλκυση νομάδων που είναι αυτοί οι οποίοι μένουν στην Κύπρο αλλά εργάζονται εξ’αποστάσεως, δηλαδή δεν δικαιούνται να εργαστούν στην Κύπρο, έχουν τις εργασίες τους στο εξωτερικό».

Μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε η κ. Δαμιανού, έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους γύρω στα 55 άτομα αλλά φαίνεται ότι εντός των επόμενων μηνών θα αυξηθεί ο αριθμός αυτός γι’αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να αυξηθεί το όριο που είχε τεθεί πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΑΗΚ: Τέλος οι μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος

Tα νέα τσουχτερά πρόστιμα από την Πέμπτη

Taste and Hospitality

Πάφος: Aπό τις 33,000 τουριστικές κλίνες θα παραμείνουν ανοιχτές μόλις 3,500

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!