Πρόσωπα Φιλοξενία

«Στου Πανίκου» για το τέλειο, γλυκό των καλοκαιρινών μας εξορμήσεων στον Πρωταρά

Η γαστρονομία προχωρά, η πατισερί εξελίσσεται, η ανάγκη όμως του ουρανίσκου για τις απλές γεύσεις ορισμένες φορές υπερτερεί και μάλιστα σε σημείο που πιάνουμε τον εαυτό μας να την ανάγει σε εμμονή. Γιατί σοβαρά τώρα… ποιος δεν έχει αναφωνήσει εκείνα τα μουντά απογεύματα «Να’ χαμε τώρα λουκουμάδες;». Αγαπημένο γλυκό στη χώρα μας. Ο Πανίκος Ματθαίου εμπνευσμένος από την παράδοση, που επί χρόνια απολάμβανε ο ίδιος καθώς και η οικογένεια του, με κάποιες μικρές παραλλαγές στην πορεία κατάφερε να καταξιωθεί και να αναγνωριστεί από όλους τους Κύπριους αλλά και από πολλούς άλλους που επισκέπτονται το νησί μας.

«Η καλή συνταγή σε συνδυασμό με τα αγνά υλικά αλλά κυρίως με το μεράκι και την αγάπη σε αυτό που κάνει είναι το μυστικό της επιτυχίας μας», όπως εξομολογείται ο ίδιος.

Αυτές οι πεντανόστιμες μπαλίτσες ζυμαριού τηγανισμένες σε καυτό λάδι, τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα, είναι ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας. Ο κλασικός λουκουμάς με το μοναδικό ανθόμελο και κανέλα είναι αξεπέραστος. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει η διάθεση για έμπνευση και δημιουργία άλλων συνδυασμών.

Βρισκόμαστε στον Πρωταρά και εννοείται ότι πριν αναχωρήσουμε για τον προορισμό μας θα περάσουμε από τη Λεωφόρος Πρωταρά-Κάβο Γκρέκο 298, μετά τις 3 το μεσημέρι για να βρούμε τον κύριο Πανίκο ο οποίος διατηρεί το μαγαζί  από το 1995, για να γευτούμε ζεστούς και σιροπιαστούς λουκουμάδες.

Μπορεί να είναι κλασικοί με μέλι και κανέλα, μπορεί όμως να είναι και γεμιστοί με συγκλονιστική κρέμα λεμόνι ή με λαχταριστό βύσσινο ή και σοκολάτα. Μπορεί να γεμίζονται με κρέμα μαστίχας ή να πασαλείβονται με καραμελωμένα αμύγδαλα, φρέσκο φουντούκι ή και να γαρνίρονται με παγωτό, σοκολάτα, φρούτα μέλι, Ferraro, λευκή σοκολάτα, Πραλίνα, Bueno Σοκοφρέτα ΙΟΝ, όποια άλλη γεύση μπορείς να φανταστείς.

 «Οι ζύμες είναι ζωντανά προϊόντα και πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός για να μην χάσεις την ποιότητα. Συνεχώς έχουμε καινούργιες ιδέες τις οποίες αναπροσαρμόζονται συνεχώς», πρόσθεσε.

Ιστορικά θα τους «συναντήσουμε» στο τελετουργικό της βράβευσης των Ολυμπιονικών στην αρχαία Ελλάδα μαζί με το στεφάνι του νικητή προσέφεραν και κέρασμα με λουκουμάδες βουτηγμένους σε άφθονο μέλι. Όπως πιστεύεται, το έθιμο αυτό καθιερώθηκε προς τιμήν του ταπεινού φούρναρη-αθλητή, ο οποίος στέφθηκε Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου, στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ.

Προσπαθώντας κανείς να προσεγγίσει την προέλευση του λουκουμά, πιθανόν να θεωρήσει ότι προέρχεται από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γεγονός που υποστηρίζεται και από το σημερινό όνομα του λουκουμά που προέρχεται από την τούρκικη λέξη lokma, η οποία σημαίνει τη μπουκιά.

Όπως και να’ έχει οι λουκουμάδες του Πανίκου είτε σε ατομική ή σε οικογενειακή μερίδα, αφράτοι στο εσωτερικό, τραγανοί στο εξωτερικό, πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο με γεύση και «μνήμες» παράδοσης!

Αποκλειστικό

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Blinkers: Οι στιγμές που ζήσαμε…στις πιο ωραίες νυχτερινές «διαδρομές» μας

Το ελληνικό χωριό της Ιταλίας με την γκρεκάνικη γλώσσα που δεν καταλαβαίνει κανείς

Taste and Hospitality

1977: Το βαπόρι απ’ την Περσία ήταν Κυπριακό και έμεινε στην ιστορία

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!