Νέα Νεα της Αγορας

Συνεχίζει το άνοιγμα του Βαρωσιού και «δικαιώματα» στο ΕΒΚΑΦ

Τον ισχυρισμό ότι στο Βαρώσι, εκτός από τους Ελληνοκύπριους και ξένους ιδιοκτήτες, «δικαιώματα» έχει και το ΕΒΚΑΦ πρόβαλε ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σε συνέντευξη στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Ανατολού». Ο κ. Ερτουγρούλογλου ισχυρίζεται επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Επέκρινε την Ε.Ε. για τη στάση της για το Βαρώσι, λέγοντας ότι «το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί, ωστόσο πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα». Στο Βαρώσι, υποστήριξε, «στο οποίο εκτός από τους Ε/κ και τους αλλοδαπούς έχει δικαιώματα και το ΕΒΚΑΦ, το σημαντικό είναι να επιτραπεί στους πρώην κατόχους δικαιωμάτων να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους υπό τ/κ διοίκηση. Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει το 3,5 τοις εκατόν του Βαρωσιού, στο οποίο αξιολογούνται οι δημόσιοι χώροι χωρίς να υπάρχει παρέμβαση σε οποιαδήποτε προσωπική περιουσία».

Σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι «μετά την αποτυχημένη ολοκλήρωση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, η τουρκική πλευρά άνοιξε μια νέα σελίδα και επικεντρώθηκε στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στο νησί και στο ισότιμο διεθνώς καθεστώς». Τα Ηνωμένα Έθνη εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, «επιχειρούν να διαπιστώσουν κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος (για την έναρξη των διαπραγματεύσεων). Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Μπορώ εύκολα να υποστηρίξω ότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα προκύψει κοινό έδαφος».

Ο «υπέξ» επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι παραγνωρίζει τις θέσεις της τ/κ πλευράς, καθώς και ότι στην Κύπρο «υπάρχουν δύο λαοί, κράτη, πολιτεύματα και κυριαρχίες». Δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εφόσον μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία και οι Τουρκοκύπριοι ως κοινότητα αυτού του «αποκαλούμενου κράτους», είπε.

Για τα θέματα ενέργειας ο κ. Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι «κάθε βήμα που πραγματοποιούν οι Ε/κ (στην Ανατολική Μεσόγειο) θα απαντηθεί», για να προσθέσει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι και αβοήθητοι. «Η Ανατολική Μεσόγειος που οραματίζονται οι Ε/κ δεν θα δημιουργηθεί χάρη στις πρωτοβουλίες της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Το οικόπεδο στο οποίο εισέρχονται τώρα δεν είναι ένα οικόπεδο στο οποίο τίθενται υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της μητέρας πατρίδας μας, αλλά τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», όπως ισχυρίστηκε.

Απείλησε επίσης ότι τα βήματα των Ε/κ δεν θα μείνουν αναπάντητα. Κάθε πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Γαλάζια Πατρίδα, που αγνοεί τον τουρκοκυπριακό λαό και αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα πετύχει, και πρόσθεσε ότι υπάρχει μόνο μια λογική λύση για το πρόβλημα. Και αυτή είναι η ορθολογική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συναντώνται και μοιράζονται τους φυσικούς πόρους με δίκαιο τρόπο. Συμπλήρωσε δε ότι «οι προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια». Επίσης, ο κ. Ερτουγρούλογλου χαιρέτισε την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πίσω από την «κακομαθημένη Ελλάδα κρύβονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ταξίδια: Mε διαβατήριο ανοσίας, άφιξη στο αεροδρόμιο 4 ώρες πριν την πτήση, περνάμε μέσα από τούνελ και ένα σκάνερ!

Taste and Hospitality

Σε ύψιστο επίπεδο επιφυλακής η Κύπρος- Άρχισε η επέλασή της Carmel

Απαγόρευση συναυλιών και διασκέδαση σε clubs, μέχρι αρχές ’21; Παρέμβαση Φ.Λεβέντη

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!