Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Τσάι για αδυνάτισμα: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Το τσάι είναι ένα ρόφημα το οποίο απολαμβάνουν αρκετά άτομα σε όλο τον κόσμο, κυρίως για να χαλαρώσουν. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες τσαγιού, όπως άσπρο, μαύρο, πράσινο και oolong. Όλες όμως οι ποικιλίες περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών. Χάρη σε αυτά μειώνεται η φλεγμονή και μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από διάφορες καταστάσεις, όπως είναι ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί το τσάι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Ένα φλιτζάνι με οποιαδήποτε ποικιλία τσαγιού δεν είναι πιθανό να οδηγήσει στη μέγιστη απώλεια βάρους. Όμως, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι μπορεί να οδηγήσει σε μία μικρή απώλεια βάρους, συνδυαστικά κυρίως με διατροφή και άσκηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατεχίνες, που είναι ένα είδος φλαβονοειδών, μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό και έτσι το σώμα θα μπορέσει να διασπάσει πιο γρήγορα τα λίπη. Επίσης, η καφεΐνη, η οποία περιέχεται σε πολλά είδη τσαγιού, αυξάνει τη χρήση ενέργειας αναγκάζοντας το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες.

Παρακάτω, αναφέρονται κάποια είδη τσαγιού, τα οποία μέσω ερευνών έχουν αποδειχθεί πως μπορούν να βοηθήσουν την απώλεια βάρους σε περίπτωση που το άτομο ακολουθεί  μια υγιεινή διατροφή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το τσάι από μόνο του δεν μπορεί να κάνει «θαύματα».

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα βότανα με τα περισσότερα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία ωφελούν το σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες και κυρίως σε EGCG (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη). Συνδυαστικά με την καφεΐνη, πιστεύεται ότι αυτές ευθύνονται για την καύση θερμίδων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος, το σωματικό λίπος και την περίμετρο της μέσης, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. (5) Επίσης, άλλη μια έρευνα που έγινε το 2008 έδειξε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Σε αυτή συμμετείχαν 60 παχύσαρκα άτομα, τα οποία ακολούθησαν μια τυποποιημένη διατροφή για 12 εβδομάδες και είτε έπιναν πράσινο τσάι είτε εικονικό φάρμακο (placebo). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν πράσινο τσάι έχασαν 3,3kg περισσότερα σε σχέση με εκείνους που έπιναν placebo.  

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το πράσινο τσάι περιέχει μια γενναία δόση καφεΐνης, αυξάνοντας έτσι το στρες ή διαταράσσοντας τον ύπνο. Επίσης, η κατανάλωση υψηλής δόσης πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, με σοβαρή ηπατική βλάβη.

Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι έχει υποστεί την περισσότερη οξείδωση σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη όπως, το  πράσινο ή το λευκό τσάι. Η οξείδωση αυτή προκύπτει από τη χημική αντίδραση των φύλλων τσαγιού που εκτίθενται στον αέρα, με αποτέλεσμα να μαυρίζουν και να παίρνουν το χαρακτηριστικό χρώμα.

Κατά καιρούς έγιναν διάφορες έρευνες για να διαπιστωθεί αν το μαύρο τσάι ενισχύει την απώλεια βάρους. Ενδεικτικά, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 111 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού κάθε μέρα για τρεις μήνες αύξησε σημαντικά την απώλεια βάρους και μείωσε την περίμετρο της μέσης, συγκριτικά με την κατανάλωση ροφήματος ελέγχου (placebo) με καφεΐνη.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η απώλεια βάρους χάρη στο μαύρο τσάι οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητα σε φλαβόνες, οι οποίες είναι ένα είδος χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (3) (1) Καλό όμως είναι να τονιστεί πως η κατανάλωση μαύρου τσαγιού συνδυαστικά με γάλα μπορεί να περιορίσει τις ικανότητές του να μπλοκάρει το λίπος.

Τσάι Oolong

Πρόκειται για ένα μερικώς οξειδωμένο τσάι με φρουτώδη γεύση και υπέροχο άρωμα, τα είδη του οποίου, όμως, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το επίπεδο οξείδωσης.  Περιέχει ένα μείγμα πολυφαινολών και ειδικότερα περιέχει κατεχίνες, όπως το πράσινο τσάι και θεοφλαβίνες όπως το μαύρο τσάι. Έρευνες, επίσης, έχουν δείξει ότι περιέχει καφεΐνη, η οποία συνδυαστικά με τις πολυφαινόλες μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έγινε σε 102 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, έδειξαν ότι η κατανάλωση τσάι oolong κάθε μέρα, για έξι εβδομάδες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο του σωματικού βάρους όσο και του σωματικού λίπους. Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι αυτό συνέβαινε γιατί το τσάι βελτίωνε το μεταβολισμό του λίπους στο σώμα.

Λευκό τσάι

Αυτό είναι το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι, το οποίο έχει μια ελαφριά γλυκιά γεύση. Με βάση τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών, έχει αποδειχθεί ότι το λευκό τσάι μπορεί να βελτιώσει τη στοματική υγεία.

Επίσης μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το εκχύλισμα λευκού τσαγιού αύξησε τη διάσπαση των λιποκυττάρων και απέτρεψε το σχηματισμό νέων. (10) Για να μπορέσουμε όμως να πούμε με σιγουριά ότι το ίδιο συμβαίνει και στο ανθρώπινο σώμα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Τσάι ιβίσκου

Το συγκεκριμένο τσάι, που προέρχεται από φύλλα ιβίσκου, περιέχει κατεχίνες, όπως το EGCG και έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Σε μια ανασκόπηση μελετών που αφορούσαν ζώα και ανθρώπους, έγινε φανερό πως το εκχύλισμα ιβίσκου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού γίνουν συστάσεις.

Το τσάι ιβίσκου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους σε υγιή πλαίσια. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, οι ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έλαβαν εκχύλισμα ιβίσκου για 12 εβδομάδες είχαν μειωμένο σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος , σωματικό λίπος και αναλογία ισχίου προς μέση, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα προνόμια στις φυτικές ενώσεις στο εκχύλισμα ιβίσκου.

Γενικά, ακόμα κι αν υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στην υγεία των ανθρώπων, προκειμένου να σιγουρευτούμε αν και κατά πόσο οι διάφορες ποικιλίες τσαγιού μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, χρειάζεται να τονίσουμε πως οποιαδήποτε ποικιλία τσαγιού δεν μπορεί να κάνει θαύματα και να μας οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Η σωστή απώλεια κιλών προκύπτει από το συνδυασμό άσκησης και καλής διατροφής. Το τσάι είναι απλά ένας βοηθητικός παράγοντας που μπορεί να κάνει πιο εύκολη την απώλεια κιλών!

vita4you

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τι θα συνέβαινε αν όλος ο πλανήτης σταματούσε να τρώει κρέας

Taste and Hospitality

Παραδοσιακά κουπέπια – Η συνταγή

Taste and Hospitality

Μακαρονάδα μπολονέζ – Κάτι έχει πάει πολύ λάθος με τη συνταγή…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!