Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Enset: «Συγγενής» της μπανάνας που θα σώσει τον κόσμο

Λέγεται enset, είναι «συγγενής» της μπανάνας και παρότι αποτελεί βασικό είδος διατροφής στην Αιθιοπία, είναι άγνωστη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελέσει τη νέα υπερτροφή που θα σώσει εκατομμύρια ζωές στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Το enset, που στην Αιθιοπία χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυλού και ψωμιού, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στην Αφρική, θα μπορούσε να θρέψει πάνω από 100 εκατ. άτομα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

«Αυτό είναι ένα είδος που μπορεί να παίξει πραγματικά σημαντικά ρόλο στα θέματα της ασφάλειας της τροφής και της βιώσιμης ανάπτυξης», σημειώνει ο δρ Wendawek Abebe του Hawassa University της Αιθιοπίας.

Το ίδιο το φρούτο, που μοιάζει με την μπανάνα, δεν τρώγεται. Όμως, τα αμυλώδη κοτσάνια και οι ρίζες του μπορούν  να ζυμωθούν για την  παρασκευή χυλού και ψωμιού.

Η «ψευτο-μπανάνα» που θα σώσει τον κόσμο-1
φωτ.: Shutterstock

Σύμφωνα με τον ερευνητή δρ James Borrell, του Royal Botanic Gardens, που συμμετείχε στην έρευνα, η καλλιέργεια του enset μπορεί να εξασφαλίσει τροφή σε δύσκολες εποχές στην Αφρική. «Έχει μερικά πολύ ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, που το καθιστούν μοναδικό ως είδος.  Μπορείς να το φυτέψεις οποιαδήποτε στιγμή, να κάνεις τη συγκομιδή οποιαδήποτε στιγμή και είναι αιωνόβιο. Για αυτό το αποκαλούν και δέντρο κατά της πείνας», λέει.

Η Αιθιοπία είναι πιο γνωστή για τις καλλιέργειες καφέ,  όμως σε όλο τον κόσμο, υπάρχει τώρα μία στροφή προς νέα φυτά, που μπορούν να θρέψουν τους λαούς στον καιρό της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα, σχεδόν οι μισές από τις θερμίδες που καταναλώνουμε προέρχονται από τρία είδη: Το ρύζι, το σιτάρι και τον αραβόσιτο.

«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα φυτά που χρησιμοποιούμε σε όλο τον κόσμο γιατί ως ανθρώπινο είδος, έχουμε βάλει όλα μας τα αυγά στο ίδιο, πολύ μικρό καλάθι, αυτή τη στιγμή», σημείωσε  ο δρ Borrell.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

1950: Η εμφιάλωση της Coca-Cola στην Κύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου και το Χρυσαφένιο Παστέλι της Ανώγυρας

Taste and Hospitality

Papa Mix food & Beverages: Μια δυνατή ιστορία, γεμάτη χρώματα, αγάπη και γεύσεις (ΦΩΤΟΣ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!