Νέα Νεα της Αγορας

Αυξάνονται τα κόμιστρα στα ταξί – Το πρόστιμο σε όσους αρνηθούν την πληρωμή με κάρτα

Αυξάνονται τα κόμιστρα των ταξί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως αποκαλύπτει στο Economy Today ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειών Κύπρου Χρίστος Καράς. Σύμφωνα με τον κ. Καρά, σήμερα στις 11:30 θα γίνει σύσκεψη με τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο και τη συντεχνία των οδηγών ταξί για να καθορισθεί η τιμή της αύξησης των κομίστρων.

Πρόκειται για μια παγκύπρια, «καθολική αύξηση», τόσο εντός των πόλεων, όσο και για μακρινότερες διαδρομές. «Ήδη έχει συσταθεί Επιτροπή τους τρεις προηγούμενους μήνες και εντός των ημερών θα γίνουν οι εισηγήσεις για την αύξηση των τιμών», συμπληρώνει. 

Ερωτηθείς για τους λόγους της αύξησης, απαντά ότι οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πάνω από δύο δεκαετίες να αυξηθούν τα κόμιστρα και «ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει». «Θα είναι μόνιμη η αύξηση για να συνάδει με τον πληθωρισμό, την αξία του χρήματος και δευτερευόντως με την αύξηση των τιμών των καυσίμων», προσθέτει. 

Αναφορικά με το γεγονός ότι δεν δέχονται όλοι οι οδηγοί ταξί πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ο κ. Καράς απαντά ότι «παράνομα δεν το εφαρμόζουν και ότι ο πολίτης μπορεί να το καταγγείλει».  

Το πρόστιμο  

Σύμφωνα με αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που ο οδηγός δεν παρέχει στον πελάτη τη δυνατότητα πληρωμής μέσω κάρτας, «η χρηματική επιβάρυνση μπορεί να ανέλθει μέχρι 4.000 ευρώ». 

Επίσης, σε περίπτωση που ο οδηγός αρνηθεί να δεχθεί πληρωμή με κάρτα, λέγοντας ότι «δεν έχει μπαταρία ή δεν τον συμφέρει», τότε ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα να «αποστείλει την καταγγελία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Τμήμα Φορολογίας ([email protected](link sends e-mail))  για να εξεταστεί».

Αντιδρούν οι οδηγοί με την κάρτα 

Αναφορικά με το Διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 4 Μαΐου 2022, όλοι οι οδηγοί των ταξί καλούνται όχι μόνο να διαθέτουν τη νέα αυτή δυνατότητα πληρωμής, αλλά και να την προσφέρουν στους πελάτες, οι οποίοι επιθυμούν να διεκπεραιώσουν την πληρωμή τους ηλεκτρονικά. 

Τη δημιουργία ασφαλιστικής δικλίδας αναφορικά με τις χρεώσεις στις πληρωμές των επιβατών με κάρτα, τονίζει στο Economy Today ο εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της παγκύπριας συντονιστικής ταξί Βασίλης Γιώτης. 

Όπως αναφέρει ο κ. Γιώτης, δεν υπήρξε κάποια συνεννόηση ανάμεσα στους οδηγούς των ταξί και τους αρμόδιους φορείς. «Μας επέβαλαν τις πληρωμές με κάρτες χωρίς να μας ρωτήσουν. Πρόκειται για μονομερή συνεννόηση χωρίς να μας λάβουν υπόψη».  

Σύμφωνα με τον κ. Γιώτη, το ποσοστό κράτησης της τράπεζας ανά διαδρομή διαφέρει ανάλογα με την κάρτα που κατέχει ο επιβάτης. Για παράδειγμα, εξηγεί, «αν ο πελάτης πληρώσει με Visa ή Mastercard τότε η χρέωση της τράπεζας ανέρχεται στο 1,80%, ενώ αν πληρώσει με κάρτες του εξωτερικού όπως Maestro ή American Express τότε το ποσοστό χρέωσης τριπλασιάζεται στο 4,75%».    

Ο κ. Γιώτης εισηγείται την «κατάργηση των εφάπαξ βασικών εξόδων που καλείται να πληρώνει ο οδηγός, όπως αγορά μηχανήματος, εφαρμογής, έξοδα ανανέωσης και εγγραφής, λειτουργικό κόστος και μηνιαίο ενοίκιο, και να παραμείνει μόνο το ποσοστό χρέωσης για κάθε διαδρομή».        

«Να το μάθουν» 

Διστακτικοί εμφανίζονται ορισμένοι οδηγοί ταξί σχετικά με τη νέα μέθοδο πληρωμής. «Δεν έχει οφέλη», «όλη η είσπραξη είναι ένα μηνιάτικο τον χρόνο», δηλώνουν εκνευρισμένοι. «Να το μάθουν, δεν είναι δύσκολο», υποστηρίζει η άλλη πλευρά, η οποία εκπροσωπεί πιο δεκτικούς οδηγούς ως προς τη χρήση της νέας μεθόδου πληρωμής.   

Όπως αναφέρει στο Economy Today  ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου οδηγών ταξί Λεμεσού Αντώνης Πεντόντζιης, «υπάρχει δισταγμός από τους οδηγούς για να το αποδεχτούν ως κάτι νέο, όπως έκαναν και με την εφαρμογή της Bolt, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι πλεονέκτημα. Υπάρχει άγνοια, όμως θα εξοικειωθούν. Είναι σημαντικό να υπάρχει επιλογή πληρωμής από τον πελάτη, ειδικά με τους ξένους», τονίζει ο κ. Πεντόντζιης.  

Αναγκαιότητα  

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της JCC Νικόδημος Δαμιανού, μιλώντας στο Economy Today, σημειώνει ότι πρόκειται για «μια μέθοδο βολική και πιο ασφαλή. Υπάρχουν άμεσα οφέλη με τους τουρίστες, καθώς μέχρι σήμερα η έλλειψη κάρτας στα ταξί έδειχνε μια αρνητική εικόνα. Φαίνεται ότι οι οδηγοί των ταξί το βλέπουν θετικά και ότι αποδέχτηκαν αυτή την αναγκαιότητα. Έχουμε δει ενδιαφέρον».  

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, το ποσοστό κράτησης είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες, δηλαδή ανέρχεται σε λιγότερο από 1%. Για παράδειγμα σε μια διαδρομή των δέκα ευρώ, το ποσοστό παρακράτησης ανέρχεται στα οκτώ λεπτά (cents). Οι οδηγοί των ταξί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πληρωμή από το τερματικό POS είτε μέσω ψηφιακής εφαρμογής για android κινητά τηλέφωνα είτε μέσω του ηλεκτρονικού μηχανήματος, καταλήγει.   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κύπριοι κυνηγοί – Οι «φονιάδες» του περιβάλλοντος…στην πρώτη γραμμή

Αντισυνταγματική η κατοχύρωση του επαγγέλματος του φωτογράφου

Taste and Hospitality

Eπιβαρυμένη περιοχή η Αττική – Κλείνουν μπαρ και έρχονται περιορισμοί

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!